Hlavní navigace

ICQ v Rusku zřejmě vytáhlo do boje proti alternativním klientům

13. 2. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vypadá to, že americká společnost AOL zahájila rok 2009 cíleným útokem na alternativní klienty pro její komunikační síť ICQ. Uživatelé z Ruska a jiných států bývalého Sovětského svazu od začátku roku hlásí problémy s přístupem k ICQ prostřednictvím alternativních IM programů. V Rusku je dosti populární domácí QIP. Jeho uživatelům se ale při pokusu o přihlášení zobrazuje zpráva v angličtině a ruštině o použití nepodporované verze s dovětkem, že si mají zdarma stáhnout ICQ z jeho oficiálních…

Vypadá to, že americká společnost AOL zahájila rok 2009 cíleným útokem na alternativní klienty pro její komunikační síť ICQ. Uživatelé z Ruska a jiných států bývalého Sovětského svazu od začátku roku hlásí problémy s přístupem k ICQ prostřednictvím alternativních IM programů. V Rusku je dosti populární domácí QIP. Jeho uživatelům se ale při pokusu o přihlášení zobrazuje zpráva v angličtině a ruštině o použití nepodporované verze s dovětkem, že si mají zdarma stáhnout ICQ z jeho oficiálních stránek. Na jejich ruské verzi je pak zdůrazněno, že jedině AOL poskytuje oficiální klienty pro ICQ. Více informací si můžete přečíst v blogu Jana Pinkase, šéfa projektu Jabbim.cz.

Používání alternativních klientů je v rozporu s často kritizovanou licencí ICQ. Je to logické, protože se v nich obvykle nezobrazuje reklama. Zatím byly víceméně alternativní programy trpěny s tím, že občas jejich uživatelé mají problémy při servisních úpravách protokolu. Říkáme jim klony, poškozuje to naše podnikání a nedoporučujeme je. Často se tím zabýváme v našich interních diskusích a máme určité plány, jak se k tomu postavit, uvedl pro Lupu při loňském rozhovoru Orey Gilliam, šéf ICQ. Zda-li problémy ruských uživatelů jsou skutečně realizací oněch plánu, to se zatím netroufáme tvrdit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).