Hlavní navigace

ICT Unii povede Zdeněk Zajíček, stál i za vznikem Czech POINTů

15. 3. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Ministerstvno vnitra ČR
Svatoslav Novák končí, prezidentem se stává Zdeněk Zajíček, dřívější poslanec či náměstek na vnitru stojící za Czech POINTy.

ICT Unie, kterou od jejího založení šest let vedl Svatoslav Novák, si na zasedání představenstva vybrala nového prezidenta. Od 17. března tohoto roku, kdy Novákovi končí aktuální mandát, se jím stane Zdeněk Zajíček. Mandát má na tři roky.

Zajíček je ve světě ICT a e-governmentu známou osobou. Vedle politické kariéry, kdy byl i poslancem za ODS, v letech 2006 až 2009 například působil jako náměstek na ministerstvu vnitra. Tam měl na starost i informační technologie a pracoval na nasazování systému Czech POINT. „Náměstkoval“ také na ministerstvech spravedlnosti a financí, opět s působností v ICT.

Nový šéf ICT Unie, která má už kolem osmi desítek členů, také stál u založení Rady vlády pro informační společnost a konkurenceschopnost (RVKIS), jíž i vedl. Spoluzakládal i sdružení eStát.cz, které se snaží prosazovat věci z oblasti e-vládnutí a podobně.

Svatoslav Novák ve funkci šéfa unie skončil na vlastní žádost, rozhodl se po skončení období na funkci nekandidovat. Důvody koncem ledna popisoval v rozhovoru pro Lupu. „Jednou věcí je i frustrace ze státní správy,“ uvedl mimo jiné. Novák zůstává čestným členem ICT Unie a nevylučuje, že se na aktivitách bude nadále podílet, například prostřednictvím pracovních skupin.

UX DAy - tip 2

Zajíček přebírá organizaci, která sdružuje velká jména z ICT byznysu (platí členské poplatky). Zároveň ale nebude mít lehkou situaci. Zajímavé bude sledovat třeba to, zda se mu podaří narovnat vztahy s ministerstvem vnitra.

Představenstvo ICT Unie se nemění. Místopředsedou je šéf české pobočky Fujitsu Zdeněk Pilz, členy jsou pak člen představenstva CETINu Michal Frankl, člen představenstva Software602 Richard Kaucký a ředitel pro vnější vztahy v tuzemském Microsoftu Václav Mach.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).