Hlavní navigace

IE 8 na obzoru? Bohudík!

10. 3. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nová verze Internet Exploreru vstoupila do stádia veřejného betatestování. Kromě funkcí, které již nabízí jeho konkurenti, přichází i s nadějí na posílení významu, který Microsoft tomuto produktu dává. Radujme se, přátelé...
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Byla to celkem očekávaná událost a Lupa vás o ní samozřejmě informovala. Microsoft uvedl první veřejnou betaverzi nové generace webového prohlížeče Internet Explorer. I když IE8 ještě není ani zdaleka pro koncové uživatele, z vydané verze jsou patrné dvě základní snahy. První z nich je pomalé, evoluční zapracovávání vlastností obvyklých z ostatních prohlížečů a aktuálních trendů z oblasti těchto aplikací. Druhou snahou je více vyhovět webovým standardům. Na přínosech obou se všichni shodnou. Ale pak je tady ještě malý bonus.

První ze snah tvůrců Internet Exploreru byla pozorovatelná již při přípravě současné verze, tedy „sedmičky“, integrované do primárně do Windows Vista. Pomalá evoluce je u tak stěžejního softwaru, jakým je majoritní webový prohlížeč, hlavní – a možná že jedinou reálnou  – formou vývoje. Ani to ovšem Microsoft neomlouvá z faktu, že se například podpora panelů objevila u IE spolu s novou verzí až pět let po té předchozí a se stejně dlouhým deficitem vůči konkurenci. Novinky typu „aktivit“, „výstřižků“ a dalších příjemných maličkostí v IE8 dokazují, že tvůrci prohlížeče celkem správně identifikovali požadavky uživatelů, a že na ně jsou schopni reagovat.

Druhý trend, tedy zvýšení kompatibility prohlížeče s webovými standardy, aktuálně reprezentovaný přidáním renderovacího režimu, je rovněž stará písnička. O zlepšení toho, jak se IE chová ke standardům, Microsoft hovořil již při vývoji verze 5.5, 6 i 7 – realitu přenechejme ke komentáři samotným tvůrcům webů.

IE8b1 se ale vyznačuje ještě něčím dalším. Recenzenti mají onu maličkost tendenci přehlížet v záplavě zásadních funkcí jako je zvýraznění názvů domén v adresním panelu. Přesto je zde, a dost možná, že je důležitější než všechna ostatní vylepšení. Víte, o čem mluvím?

BRAND24

Když se začalo hovořit o vývoji verze sedmé, byla spojována především s připravovaným systémem Windows Vista. Ostatně, zkuste si představit, že by nová Windows vyšla se starým prohlížečem. Jeho podpora na starších systémech – tzn. na XP – byla z hlediska tvůrců patrně tak trochu vynucená, ale ani trochu chtěná záležitost, obdobně jako u nového Windows Media Playeru. Dnes to ale vypadá, že IE8 by mohl v plné verzi dorazit ještě dříve než nová Windows. A tedy, že příští klientský operační systém by mohl obsahovat IE8.5 nebo dokonce IE9.

Co to znamená? Nic jiného, než že roztočení věky zrezivělého soukolí vývoje Internet Exploreru pro verzi 7 nebylo jen nutností spojenou s novými Windows, ale že se Microsoft rozhodl produkt, ze kterého „nic nemá“, vyvíjet opět pravidelně. IE8 nejen že přinese těch pár novinek, ale (snad) přiměje tvůrce Firefoxu a Opery (sem dopište svůj oblíbený prohlížeč) zrychlit vlastní vývoj. A to ku prospěchu koncových uživatelů – doufejme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).