Hlavní navigace

iHned zmizel - odřízli neplatiče?

26. 1. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Český Internet od včerejška zažívá aférku, která není k vidění každý den - tři servery společnosti Economia OnLine v čele s populárním iHnedem totiž přestaly fungovat. To by však zas tak neobvyklé nebylo: pikantní je však na celé věci skutečnost, že se tak stalo úmyslným zásahem jejich správce kvůli nezaplaceným fakturám.
Možností, jak vydávat zpravodajský server, je celá řada, bez jedné věci se však neobejde v podstatě žádný: bez redakčního softwaru. Některé servery jdou cestou vývoje vlastní aplikace podle vlastní potřeb, což je sice finančně náročnější varianta, na druhou stranu máte celý systém pod kontrolou a když chcete něco přizpůsobit či doplnit, máte možnost; to je nakonec i náš případ. Jiné servery, a je jich více, než by se na první pohled zdálo, jdou naopak cestou jakéhosi pronájmu redakčního systému, případně jej kupují na klíč od nějaké softwarové firmy. Právě tuto cestu na začátku svého počínání zvolili tvůrci iHnedu, když se rozhodli spolupracovat se společností Macron Software a využít jejího redakčního systému s názvem WebToDate.

Právě tato spolupráce se však zřejmě nakonec stala kamenem úrazu a nakonc vyústila až v současný stav. Stránky iHnedu se tak nyní – kromě nepříliš obsáhlého zpravodajství ČTK a tří reklamních bannerů vedle sebe – omezují na následující prohlášení: Provoz serverů společnosti Economia OnLine, a. s. měl na základě platné smlouvy do 31. 3. 2001 zajišťovat Macron Software, s. r. o. V rozporu se smlouvou firma Macron Software servery odpojila, proto v současné době nejsme schopni zajistit jejich provoz v běžném rozsahu. Podnikáme veškeré kroky k tomu, aby od pondělí byl provoz všech serverů zajištěn v maximálním možném rozsahu. O něco sdílnější byla však včerejší tisková zpráva Economie, podle které se spor týká placení. Podle ředitele společnosti Economia OnLine Michala Klímy vystavil Macron Software za listopad a prosinec faktury, s jejichž výší nesouhlasili a proto je nezaplatili. „Odstřihnutí“ serverů je tak ze strany Macronu jednak nátlakovým prostředkem, který má Economii donutit k rychlemu zaplacení, jednak jde o přerušení dodávky služeb, za které nedostává zaplaceno.

Určit, na které straně stojí pravda a právo, je v tomto okamžiku zcela nemožné; tím spíš, že Macron se zatím k celé věci nevyjádřil. Záleží samozřejmě na tom, co mají obě společnosti ve smlouvě a na základě čeho byla stanovena výše faktur, jejichž zaplacení Macron požaduje. Osobně však tipuji, že si Macron svůj krok předem dobře rozmyslel a smlouva mu jej umožňuje – „vypnutím“ iHnedu (a také MaM.cz a NováEkonomika.cz) totiž Economii denně vzniká nemalá škoda, kterou by mohla chtít od Macronu uhradit.

BRAND24

Jisté je tak jen jedno: nejpozději od 1.4.2001, pravděpodobněji však ještě dříve, bude iHned fungovat na novém redakčním systému. Zuby si na něj brousí hned několik společností, jako horké favority bych osobně tipoval Mobil Media a Globe Internet. Prvně jmenovaná společnost nabízí svůj systém Genesis2, který byl původně vyvinut pro samotný Mobil.cz a nyní jej využívá řada dalších zákazníků, a podle neoficiálních informací v poslední době došlo k řadě jednání o jeho nasazení v Economii. Po nedávné investici Mafry do této společnosti je však na druhou stranu dosti nepravděpodobné, že by si chtěla Economia OnLine koupit redakční systém od své největší konkurence. Bez šancí tak není společnost Globe Internet, která na klíč připravila „vnitřnosti“ Fincentra, které nyní také patří do rodiny Economia OnLine; Fincentra se samozřejmě výpadek netýká, protože s WebToDate nemá nic společného. Není proto zdaleka nepravděpodobné, že Economia sáhne po osvědčeném dodavateli a rozšíří spolupráci i na další servery.

Zatím se ovšem český Internet může dobře bavit – něco takového dosud nepamatuje.

Myslíte si, že z českého Internetu brzy zmizí i další neplatiči? :-)

  • Jistě, kandidátů by bylo dost.
    9 %
  • První na ráně je Globopolis.
    1 %
  • Určitě ne, internetové firmy jsou známé svou skvělou platební morálkou.
    75 %
  • Co to zrušit všechno...?
    9 %
  • Vaše starosti bych chtěl mít...
    6 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).