Hlavní navigace

IKEA předvádí, jak nedělat e-commerce. Z Klikni a vyzvedni je Klikni a odvezeme

1. 9. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Málokterý obchod má tak dobře vymyšlené kamenné prodejny jako nábytkářská IKEA. A málokterý řetězec tak špatně zvládá přechod do onlinu.

Aktuální zprávy některých serverů o tom, že IKEA „spustila opravdový e-shop“, se dají považovat přinejlepším za velké přehánění. To, co na webu nábytkářského řetězce najdete, totiž e-shop připomíná jen velmi vzdáleně.

Firma už letos na jaře představila službu Klikni a vyzvedni, která zákazníkům umožňovala naklikat si svůj nákup na webu, nechat si ho připravit zaměstnanci firmy a pak už si pro něj jen přijet na pobočku. IKEA si za tuto službu účtuje 500 Kč (dnes už jen za 300 Kč), což je absurdně vysoká částka.

Dnes skandinávská firma spustila „upgrade“ – službu Klikni a dovezeme, která už vaše zboží nezastaví v prodejně, ale nákup vám doveze až domů. IKEA k dopravě využívá své smluvní dopravce a cena za dovoz je pěkně vysoká: od 600 do 3000 Kč.

Částka je přitom stanovena v závislosti na hodnotě zboží – čím dražší nákup si pořídíte, tím více za dopravu zaplatíte. Až u nákupu nad 150 tisíc je doprava zdarma. Ceny jsou to tedy stejné, jako když si dopravu zaplatíte přímo v obchodě.

Pro srovnání – Möebelix má ceny také závislé na ceně nákupu a pohybují se od 375 do 1250 Kč, nákupy nad 50 tisíc dovezou zdarma. Asko dováží přes PPL za 159 až 759 Kč (nad 50 tisíc zdarma). A např. e-shop Bonami.cz zasílá přes DPD a Českou poštu a u nábytku účtuje podle velikosti příplatky 99 – 299 Kč za kus (při nákupu nad 10 tisíc je doprava zdarma).

E-shop až v roce 2018

IKEA navíc online službu před zákazníky pečlivě tají – na hlavní stránce IKEA.cz ji vůbec nenajdete, odkaz se krčí pouze v pravém sloupci na stránkách jednotlivých obchodů. 

Pokud si chcete zboží online objednat, musíte je na webu uložit do tzv. Nákupního seznamu (obdoba klasického nákupního košíku) a na jeho stránce kliknout na odkaz Nákup online. Tady pak vyberete, zda chcete „Klikni a vyzvedni“ nebo „Klikni a dovezeme“.

Pokud chcete zboží dovézt, musíte vyplnit PSČ. Na následující stránce vám obchod zrekapituluje cenu zboží a cenu za dopravu. A po dalším kliknutí se dozvíte, kdy vám dopravce bude schopný nákup přivézt. Při našem testu nabídl termíny příští týden ve středu, čtvrtek nebo pátek – tedy šest až osm dní od objednávky. A to ještě pouze nezávazně.

Následuje vyplnění sáhodlouhého formuláře s adresou dodání a informacemi o tom, do jakého patra se bude nábytek dopravovat. A pak ještě způsob platby a konečné potvrzení objednávky.

BRAND24

Je určitě chvályhodné, že IKEA rozumí tomu, že jí ujíždí online vlak a že se snaží zprovoznit aspoň nějaké e-commerce řešení, než spustí skutečný, plnohodnotný elektronický obchod – ten má podle vyjádření firmy přijít někdy v letech 2018 až 2019.

Označovat ale její současné snahy za e-shop by byla skoro urážka tisíců skutečných e-shopařů, kteří v Česku působí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).