Hlavní navigace

In 7 we Trust

19. 1. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Na amerických bankovkách (a mincích) stojí psáno, že věříme Bohu. My ve světě informačních technologií máme jiné heslo, momentálně aktuálnější.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Je příliš pozdě a daleko od Nového roku na to, abych se zde pokoušel opět o bilancování, či nedej-nebesa o různá předsevzetí. To samozřejmě nic nemění na faktu, že mnoho lidí si svá předsevzetí dalo a nyní se je dokonce pokoušejí plnit. A nejenom lidí. Je bezpochyby, že jedním z nadnárodních kolosů, který si své předsevzetí pro rok 2009 zadal, bude Microsoft. A protože softwarová firma si prostě už z principu své činnosti nemůže dát předsevzetí „nebudu kouřit“, a jako silně byrokratizované organizaci ji nelze věřit ani „zhubnu“, nezbývá než předpokládat, že oním předsevzetím bude „vydat Windows 7“. A mnoho uživatelů v ně věří tak, že by nejraději svou víru vyjádřili, stejně jako kdysi Američané, zápisem na bankovku.

Windows Vista, současný nejaktuálnější klientský operační systém od Microsoftu, je dítětem, které přišlo na svět zdravé a čilé, leč ne každému se líbí. Korporátní uživatelé v něm nespatřují dostatek benefitů k tomu, aby je ve velkém angažovali ve svých firmách. Přinejmenším některé státní a veřejné organizace se trochu obávají jeho životního cyklu, přesněji toho, že by nemusel být tak dlouhý, jak si představují k tomu, aby je použili. Zcela nový sektor PC produktů – netbooků a nettopů – si Vistu neoblíbil pro vyšší hardwarové a energetické nároky a konečně, mnoho čerstvých majitelů výkonných notebooků downgradovalo proto, aby jejich stroje byly ještě výkonnější. Armáda malých a středních firem, jednotlivců a domácností s tím moc neudělá, neb skvrna na slunci je příliš veliká.

UX DAy - tip 2

Rok 2009 by sebou mohl (s určitou dávkou štěstí) přinést nápravu, na niž nejenom Microsoft, ale také široká komunita jeho skalních uživatelů sází. Windows 7 mají být reparátem dobrých, ale ne zase tak dokonalých Vista. Windows 7 se stávají takřka zaklínadlem, je ovšem otázkou, zda se jedná o zaklínadlo se správným, tj. s očekávaným výsledkem. Najdeme je na odborných serverech, v  IT periodikách, v  betaverzi už dokonce na oficiálních serverech Microsoftu (betaverze ve stručnosti: hezké, rychlé, žádné nové technologie). Jejich screenshoty jsou vyhledávaným zbožím pro oči virtuálních voyerů, detaily o nich pak vděčným krmivem pro všechny nadšence. Na rozdíl od Windows Vista je tento vyvíjený a nesmírně očekávaný systém zatížen oním nepříjemným závažím reparátu.

Věříte-li ve Windows 7, pak pro vás rok 2009 bude možná rokem malé technologické revoluce. Chce to ovšem hodně víry. Ve schopnosti vývojářů, v jejich rychlost a konečně v jejich ochotu neumazávat z nového produktů klíčové funkce (tak tomu bylo u Visty). Chce to víru, skoro jako v tvrdost americké bankovky s výslovně uvedenou důvěrou v božskou bytost. Ale možná, že se tato víra vyplatí. Vzhůru s ní ke šťastnějším zítřkům!

Zvláštní přílohu věnovanou Windows 7 najdete zde…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).