Hlavní navigace

Instagram omezil API, řada aplikací pro práci s ním přestává fungovat

1. 6. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Instagram
Instagram mění (lépe řečeno už dříve změnil) svá Pravidla užívání API. Větší otevření ale nečekejte, naopak přicházejí další zásadní omezení.

Co všechno přesně přestane od dnešního dne fungovat, je zatím poněkud nejasné, ale většina aplikací umožňujících práci s Instagramem už několik týdnů varuje uživatele. Pro IFTTT to například znamená, že z povedené sady možných filtrů jich zbude stěží polovina.

Pro všechny aplikace třetích stran to navíc podle všeho znamená, že se rozpadnou navázaná spojení (přestanou platit autentizační tokeny) a bude nutné spojení znovu navazovat. Ale ani tato informace není na 100 % jasná.

Instagram, zcela v souladu se zvyky Facebooku, kterému patří, to zdůvodňuje dobrem uživatelů a tím, jak zajišťuje a chce zajišťovat skvělé služby. V reálu ale dochází k velmi zásadnímu uzavření Instagramu.

Co například přestane fungovat?

  • Nebude možné přistupovat k toku příspěvků, které sledujete. Omezení, které je dost jasně pochopitelné jako příprava na chystané zpoplatnění (připlácení) dosahu příspěvků k fanouškům (/users/self/feed).
  • Přestane být dostupný i přehled populárních příspěvků (media/popular).
  • Dojde k omezení přístupu k informacím o tom, kdo sleduje účty a koho účty sledují, což byla také velmi užitečná funkce pro objevování,
  • Dojde k omezení počtu Líbí, které můžete dát za hodinu, na 60.

Z toho, co nedávno uvedl IFTTT, navíc plyne, že:

  • Bude nemožné nebo omezené získávání příspěvků, na které jste dali Líbí.
  • Bude nemožné nebo omezené zjišťování nových příspěvků určitého uživatele.
  • Stejně tak dojde k omezení u filtrace nových příspěvků s určitým hashtagem.
  • A omezeny budou i filtrace podle geolokace (/geographies/media/recent).

Instagram má řadu omezení už dlouho, ale jedním z nejzásadnějších je nemožnost nahrávat fotografie jiným způsobem, než přes jejich vlastní aplikaci. Řada aplikací to různě obchází a Instagram je pravidelně likviduje.

V Podmínkách užívání API je navíc poměrně zásadní bod, který zakazuje používat API pro zobrazování uživatelského obsahu bez souhlasu uživatele a Instagram tak má možnost prakticky kdykoliv zasáhnout proti čemukoliv. Zakázáno je importovat, a dokonce i zálohovat bez souhlasu uživatele.

Podmínky navíc obsahují onen nesmírně užitečný zákaz replikace či nahrazování funkčností, které jsou na Instagram.com nebo přímo v aplikaci. Což v praxi znamená, že jakýkoliv klientský software pro Instagram může být kdykoliv zrušen.

BRAND24

Výše uvedené změny nejsou nic nového, pouze vstupují definitivně v platnost až nyní. Oznámeny byly už někdy v listopadu loňského roku. Jediná čerstvá změna z konce dubna je další odpojení Foursquare od Instagramu.

Co všechno nakonec přestane fungovat, bude bohužel jasné až v průběhu dnešního dne. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).