Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Integrace a odcizení od xChaos - Tedy, už od začátku se na internetu vytvořily...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 4. 2004 22:34

    xChaos (neregistrovaný)
    Tedy, už od začátku se na internetu vytvořily dva typy virtuálních identit. Někteří jedinci, si (někdy, nebo i vždycky) začali psát internetovou přezdívku mezi jméno a příjmení (někdy do úvozovek), a přezdívku používali prostě jako jednoznačný login do e-mailu, diskuzních fór, svého systému, icq, apod. Kromě toho se ale vytvořily i přezdívky, které byly používány zásadně bez skutečných identit, a které se naopak v reálném životě vůbec nepoužívaly - ani jako login do e-mailu, apod.

    Dělící čára podle mě vede od začátku mezi těmito dvěma okruhy virtuálních identit .... a nikudy jinudy. Já patřím k první zmiňované skupině - na síti jsem odkakživa vystupoval (až na nečetné pokusy) jako jediná integritní identita, která se netajila tím, kterou reálně existující osobou je. Trochu tomu napomohla zkušenost se sítí Fidonet, ve které byla anonymita zakázána (to sice nebylo možné ve všech případech vynutit... ale teoretický zákaz anonymity existoval). Zvyk spojovat internetové loginy a nicky s reálnými osobami se ale vytvořil i v řadě internetových komunit - například v IRC komunitě, v komunitách okolo webových diskuzních fór.

    My, kdo patříme do první skupiny podle mě máme společné jedno: nevyhledávali jsme nikdy v práci s počítači a elektronickými médii anonymitu a "druhou identitu", ale hledali jsme jiné věci, které byly v reálu obtížně dosažitelné. počítače nabídly více kreativní hravosti než reálný svět, a počítačové sítě těžko dosažitelné partnery pro diskuzi o nejrůznějších menšinových tématech, o kterých by se asi nedalo mluvit v hospodě nad pivem.

    Druhá skupina uživatelů používala od začátku počítačové sítě právě kvůli možnosti anonymizace, a provádění věcí, které nejsou v reálném životě jednoduché - od poměrně sofistikovaného sdílení warezu přes virtuální seznamky až po různé žumpoidní výlevy v nemoderovaných diskuzních fórech na navštěvovaných zpravodajských webech...
  • 16. 4. 2004 14:44

    lefti (neregistrovaný)
    Naprosto souhlasim.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).