Hlavní navigace

Internet Explorer 8 konečně vydán, česká verze nechybí

19. 3. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V záplavě novinek z probíhající konference MIX09 se objevil i dlouho očekávaný Internet Explorer 8. Potvrdily se tak únorové spekulace. Finální verze osmé generace stále ještě nejrozšířenějšího webového prohlížeče přichází přibližně dva a půl roku po předchozí sedmé generaci. Novinek je opravdu hodně, ale z jejich seznamu vyčnívá výrazně vylepšená podpora webových standardů. Pro zachování možnosti řádně zobrazit weby optimalizované pro starší verze Internet Exploreru je připraven speciální…

V záplavě novinek z probíhající konference MIX09 se objevil i dlouho očekávaný Internet Explorer 8. Potvrdily se tak únorové spekulace. Finální verze osmé generace stále ještě nejrozšířenějšího webového prohlížeče přichází přibližně dva a půl roku po předchozí sedmé generaci. Novinek je opravdu hodně, ale z jejich seznamu vyčnívá výrazně vylepšená podpora webových standardů. Pro zachování možnosti řádně zobrazit weby optimalizované pro starší verze Internet Exploreru je připraven speciální režim kompatibility.

BRAND24

Kromě přepsání renderovacího jádra se objevují i novinky na poli bezpečnosti. Mezi ty hlavní patří speciální anonymní režim po vzoru Google Chrome nebo Apple Safari, filtr stránek známých distribucí malwaru nebo zvýrazňování domény v novém inteligentním adresním řádku coby prevence před phishingem. Ke změnám v uživatelském rozhraní patří vylepšená podpora pro prohlížení stránek v panelech včetně nového seřazování panelů do skupin, vyhledávací pole s dynamickým zobrazováním náhledu výsledků vyhledávání, vylepšená správa historie a oblíbených položek. Stabilita byla posílena tím, že panely nyní běží v samostatném procesu. Navíc přibylo automatické obnovení po pádu.

V neposlední řadě při výčtu novinek musíme zmínit i funkce Web Slices a Accelerators. Internet Explorer 8 je k dispozici pro Windows XP, Windows Vista, Windows Server 2003 a Windows Server 2008. Testovací verze Windows 7 zatím podporována není. Na rozdíl od Internet Exploreru 7 je Internet Explorer 8 ihned po svém oficiálním vydání dostupný i v české verzi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).