Hlavní navigace

Internet, mobilní telefon a volby. U nás?

20. 12. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V Estonsku se za dva roky dočkají možnosti volit pomocí mobilního telefonu. A to v parlamentních volbách, takže nejde o nějaké lokální referendum. Estonsko je tak po internetovém volení také průkopníkem ve volbách mobilních. Dokážete si představit podobné moderní volby u nás?
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

USA TODAY upozorňuje na zajímavé rozhodnutí estonského parlamentu. V roce 2011 bude možné v estonských parlamentních volbách volit i pomocí mobilního telefonu. Systém je testován už nyní. Voliči, kteří si budou chtít zkusit volit pomocí mobilního telefonu, dostanou zdarma čip, autorizovaný. Čip ověří identitu voliče, vše je prý bezpečné – systém prošel bezpečnostním auditem. Podobný systém je připravován i ve Švédsku a Finsku.

Estonci jsou technologičtí průkopníci a už na minulé parlamentní volby připravili opravdu zajímavý projekt. V roce 2007 volili i po Internetu (zajímavé materiály k tomuto tématu najdete zde), vše dopadlo dobře, bez krádeží identit a manipulace výsledků. Snad se jim vše podaří i v případě mobilních voleb. Za vším stojí roky příprav a práce. Dokážete si podobné projekty představit u nás?

Pokud se podíváte na prezentace estonských internetových voleb, tak zjistíte, že celý systém je až geniálně jednoduchý. Souvisí s ním ale dost legislativního rozhodování a schvalování, logistiky, spojování jednotlivých částí systémů a mnoho dalšího. I kdybychom věřili tomu, že by se u nás podařilo něco podobného zrealizovat technicky a organizačně, myslíte si, že by to nakonec odklepli poslanci?

BRAND24

Asi těžko, jelikož by se volby internetové nebo mobilní zcela jistě staly součástí politických her a výměn za schválení zcela nesouvisejících záležitostí. Projekt by byl zablokován na několik let. Když se podíváme do Estonska, tak zjistíme, že i země tak moc technologicky orientovaná schválila legislativu potřebnou pro internetové volby v roce 2002 a poprvé se internetově odvolilo v roce 2007. Pokud bychom měli odhadovat, kdy by se skutečně mohlo volit moderně i u nás, musejí nás napadnout roky 2020 a další…

V té době se už možná ani volit nebude (to by byl asi ten nejhorší scénář), případně volby proběhnou pomocí čtení myšlenek občanů díky technologii, kterou zatím neznáme. Ať tak a nebo tak, zajímavé bude sledovat, jak na tom u nás budou komunisté…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).