Hlavní navigace

Internet o rychlosti 230 V

2. 2. 2005
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Síťové karty typu PowerNet, jež využívají elektrické zásuvky pro přenos dat, jsou již nějaký čas v prodeji. I přes jistou revoluci se ale nejedná o žádný bestseller, i když je instalace sítě jednodušší. Proč? Funguje snad tato technologie jen na papíře a v praxi nenajde žádné uplatnění? Možná se jedná pouze o špatnou informovanost.

Představení této technologie proběhlo již před pár lety, kdy v mnoha lidech vyvolalo velkou škálu nevěřícných postojů. Dokonce na toto téma začaly kolovat i vtipy a články z recesistických důvodů. Za všechny jmenujme například ten, kde se popisoval princip fungování přenosu dat po ústředním topení. Pokud jste se však dříve nad podobnými úvahami pousmáli, tak vězte, že ani výše uvedený příklad není zase tak daleko od pravdy.

„Produkty technologie PowerNet byly poprvé představeny na prezentaci začátkem roku 2003 a začaly se reálně distribuovat od června téhož roku,“ říká např. Ing. Jiří Vojta, odborný technický poradce pro společnost Corinex.

Nebudeme se ale vzdalovat příliš do budoucnosti a hádat se, co vše bude možné a co je jen science fiction. Technologie PowerNet (dále jen PN) žádným pouhým výmyslem není a dnes si již každý z nás může síťovou kartu na bázi elektrického přenosu dat pořídit. Podobně jsem tak před rokem učinil i já, jelikož rozvádět síť po domě klasickými UTP kabely mi připadalo dosti nekomfortní a hlavně problematické.

Proč to nezkusit?

Pokud jste již stavěli počítačovou síť, kde se nejednalo jen o pouhé propojení několika stanic v jedné místnosti, jistě jste řešili otázku, jakou technologii přenosu dat zvolit. Standardní síťové kabely mohou postrádat smysl v situacích, kdy nechceme nebo nemůžeme provrtávat zdi, a WiFi je pro změnu nepoužitelné v budovách s tlustými zdmi, které všechen signál utlumí. A co teď? Je možná nejvyšší čas zkusit něco nového – třeba komunikovat po elektrických zásuvkách.

Tato forma datové komunikace přináší pro podobné situace velmi cennou pomoc. Není přece nic jednoduššího než daný PN adaptér propojit s počítačem a elektrickou zásuvkou, namísto zdlouhavé práce s vrtáním a protahováním kabelů. Pokud jste tedy řešiteli těchto problémů a stačila by vám přenosová rychlost, která v současné době u těchto adaptérů činí 14 Mbit/s, můžete začít uvažovat o tomto řešení.

Výběr je velice jednoduchý

Na trhu existuje vícero značek PN adaptérů, ale přesto je řešení problému, který z nich zvolit, velice jednoduché. Jelikož se všechna tato zařízení drží stejných standardů, liší se v konečné fázi pouze jinou vizáží, doplňkovým příslušenstvím, ovládacím softwarem a cenou. Pak už je tedy jen na vás, zda si vyberete jako způsob propojení s počítačem UTP nebo USB kabel.

Bohužel ne tak dokonalé, jak se zdá

Každá technologie má svá „pro a proti“. Nejinak je tomu i zde. Tyto adaptéry skutečně dokáží ulehčit a zpříjemnit život díky své primitivní, časově velmi nenáročné instalaci. Tento pěkný sen však může velmi rychle skončit v případě zjištění, že si zařízení nerozumí s vašimi elektrickými rozvody.

Zásadním předpokladem k fungování této sítě jsou samozřejmě vyhovující, nekonfliktní elektrické rozvody, které má však naštěstí většina budov v pořádku. Komunikace probíhá vždy jen na jedné fázi (je samozřejmě možné připojit k vašemu serveru, routeru nebo switchi tři adaptéry, každý na jinou fázi, a tím obejít případné problémy). Další zádrhel se netýká ani tak firem, jako rodinných bytů, kde můžou být další překážkou určité typy elektroměrů, přes které signál jednoduše neprojde (pokud máte elektroměr digitální, máte v tomto směru vyhráno) a bez odborného zásahu do něj nemáte velkou šanci uspět.

"Samozřejmě špatná instalace, jako např. vypálené a povolené šroubované spoje, podstatně snižuje kvalitu signálu. Naopak jsme nenašli rozdíl mezi mědí a hliníkem. Dokonalým rozvodem je pak instalace ve starých pozinkovaných trubkách.

Fáze jsou menší problém, u dobré instalace žádný, v souběhu fází totiž dochází k téměř stoprocentní indukci signálu. Jističe, chrániče – pokud jsou v pořádku, nemají žádný vliv. Spínané zdroje – opět, pokud jsou v pořádku, nijak signál neovlivňují. Našli jsme pouze jediný problém na chrániči v prodlužovačce, už si ani nepamatuji typ, ale obecně prodlužovačky se nedoporučují, i když nemají vliv, ale je to prostě další spoj," říká k tomu Jiří Vojta.

Mimořádný problém pak může nastat v elektrických zařízeních, která nesplňují energetické normy a veškerý signál ruší. Tato komplikace je na celé věci patrně nejnepříjemnější, jelikož jako jediná může vyvolat situace, kdy se komunikace mezi adaptéry přeruší a vy nevíte, co stojí v čele tohoto problému.

Podle Jiřího Vojty dokáží rušící prvky domácností a kanceláří (mixér, holící strojek, skartovač apod.) přerušit datovou komunikaci výhradně v případě, že jsou vadné. „Ale to se projeví rušením i v jiných spotřebičích, jako je TV a rozhlas,“ dodává Jiří Vojta.

Zkušenosti z praktického provozu

Jak jsem již psal v úvodu, tuto technologii využívám doma zhruba rok z důvodu sdílení Internetu s pěti sousedy, kde je každý v jiném patře. Rychlost instalace byla nesmírně příjemná, celé zasíťování včetně konfigurace proběhlo během patnácti minut bez nejmenších komplikací. První problémy však nastaly později: občas se sousedé ozývali, že jim Internet nefunguje nebo běží příliš pomalu. V té době jsem byl z nastalé situace zoufalý, jelikož jsem s podobnými komplikacemi neměl žádné zkušenosti a nemohl jsem si dovolit, aby podobné situace přetrvávaly.

Postupem času jsem však do této problematiky pronitl a vypozoroval, proč se podobné věci dějí. V první řadě, abychom vyloučili jiné rušení než v daném bytu, je nutné vypnout veškeré pojistky. Pokud problém pomine, je jasné, že rušení pochází z některého spotřebiče, který v bytě máte, a zbývá již jen postupně zapínat pojistky jednu po druhé a zastavit se u té, po které již komunikace selhává. Nyní máte jasno a víte, kde je chyba. To, jak se s tímto problémem člověk vypořádá, je ale na něm (např. reklamace daného spotřebiče).

Po celém roce provozu jsem natrefil na několik zvláštních situací, které zde ve stručnosti uvedu. V prvním případě se jednalo o problém, kdy mohla za nefunkčnost sítě zářivka zabudovaná v kuchyňské lince. Pokud je zapnuta, síť buď nefunguje vůbec, nebo jsou zde velké ztráty. Tento problém je dosud vyřešen pouze tím, že buď se tedy svítí, nebo funguje Internet. Další problém byl pro změnu v jiném bytě, kde síť nefungovala po té, co si soused koupil novou pračku. Po technické analýze se však zjistilo, že nevyhovuje energetickým normám, a spotřebič byl úspěšně vyreklamován.

Zaznamenal jsem ještě pár dalších problémů, které se ale naštěstí vyřešily pouze přepojením PN adaptéru do jiné zásuvky, a v současné době již vše funguje bez sebemenších problémů.

Tuto technologii jsem také zkoušel ve starém panelovém domě, ale výsledky byly velice špatné – signál totiž kvůli nevyhovujícímu elektroměru nebyl žádný. Pokud tedy o tomto způsobu uvažujete a nejste si jisti, zda zařízení bude fungovat, zkuste si zajistit zapůjčení těchto adaptérů, ať neriskujete případné komplikace.

„Při rozsáhlejších instalacích jdoucích za rámec bytu (domku, kanceláří firmy) mohou nastat problémy s klasickými elektroměry, které se jeví jako různě velký útlumový článek dle typu elektroměru od nulového přenosu u starých indukčních elektroměrů až po nulový vliv u digitálních elektroměrů. Popsat to je téměř nemožné, neboť dle vyjádření ČEZ se na našem území používá více jak 200 typů elektroměrů,“ říká Jiří Vojta.

A nakonec ještě dvě otázky pro Jiřího Vojtu:

Lupa: Je šance, že bude v budoucnu poskytováno internetové připojení pro širokou veřejnost právě tímto způsobem?

Ing. Vojta: „Ano, je to jedna z alternativ pro strukturovanou kabeláž pro menší sítě. Je to řešení pro "last step“, nikoliv pro „last mile“. To je třeba mít na zřeteli. Mnoho lidí to zaměňuje a domnívá se, že jim bude někdo distribuovat Internet z centra prostřednictvím elektrické sítě. Tak to dnes zatím nefunguje. Dnes se stále nevyhneme tomu distribučnímu skoku, ať už prostřednictvím mikrovlny, ADSL, satelitu nebo pevné digitální linky. PowerNet je zatím pouze alternativou koncových datových rozvodů. Zato velmi dobrou alternativou, a je přímým konkurentem WiFi. Poskytuje vyšší kvalitu, spolehlivost a řekl bych i bezpečnost. K výhodám je dobré přidat i fakt, že nemusíte nic kopat, vrtat, apod.

Zřejmě budou muset přijít na pořad dne jiné způsoby šíření signálu – i po elektrickém vedení. To je ovšem vize, i když jsou informace o tom, že na tom velmi usilovně v USA pracují."

Tipy C

Lupa: Probíhá stále technologický vývoj (např. pro kvalitnější přenos, který bude bezproblémový i na horším elektrickém rozvodu) těchto zařízení, nebo se vše zastavilo na mrtvém bodě?

Ing. Vojta: „Společnosti zabývající se touto technologií pokračují v rozvoji. O tom svědčí i šíře nabídky jednotlivých komponent, které jsou na trhu. V brzké době představíme další alternativu pro telefonní rozvody – myslím, že to bude dost revoluční, zvláště pro panelová sídliště. Co se týká globálně PowerNetu, je vyvinuta technologie umožňující zvýšení rychlosti na více než 100 Mbit/s. Bohužel komerční využití vázne na dohodě výrobců a ustanovení standardu. Přesto by se mohlo do konce roku objevit. Kvalita vedení – tedy přenos de facto po jakémkoliv médiu – souvisí s tím, co jsem nastínil výše. Ano, ale půjde o zcela nové fyzikální metody a principy. Pak budeme komunikovat snad i po ústředním topení.“

Jaké máte s technologií PowerNet zkušenosti?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je podnikatel na volné noze. Zajímá se o dění kolem Internetu, hardware a zabezpečování sítě. Zároveň spravuje a vlastní internetovou kavárnu/PC hernu ve městě Jihlava.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).