Hlavní navigace

Internet offline znovu...

3. 9. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

... a naposledy. Každý rok jsem asi v tuto dobu coby vedoucí na chmelové brigádě. Když se mi podařilo z některé z vesniček na Lounsku, Rakovnicku a Litoměřicku připojit k síti, divil jsem se, jak je to GPRS pomalé a na dnešní web nestačí.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Web nezměníš. Ale jestli se něco změnilo, je to od loňska vesnička. Malé, romanticky krásné a takřka zapomenuté místečko přibližně patnáct kilometrů od Loun zažilo od loňska zjevně online revoluci a telekomunikace dorazily až sem. Mnoho místních domků bylo od loňska vylepšeno o směrovou anténu, která ukazuje na některý z přístupových bodů v okolí. Obyvatelé si zde zjevně užívají konektivity, která jim dodává vymoženosti srovnatelné s menšími i velkými městy.

Mohlo za to patrně právě zasíťování, že se uvolnila kapacita místní BTS společnosti T-Mobile, a GPRS tak od loňska trochu ožilo. I tak jsem ale se svým obstarožním notebookem jednoznačně chudým příbuzným a pouštět se do žádných testů už nehodlám, neboť tuším, že to postrádá jakýkoliv smysl.

BRAND24

Ale nejen Internet dorazil do Divic. Nedaleko vyrostl nový stožár základové stanice O2. Už z dálky vítal svou odpornou a do krajiny se nehodící konstrukcí nové chmelaře. Před pár dny jsme na poli potkali chlapy, kteří jej dostavili. Vysvětlovali, že česká krajina je jako talíř, a divili se tomu, že chmelové rostliny jsou pouze samice. Asi tak předevčírem jejich dílko – k veliké radosti části z padesáti brigádníků – ožilo a zaplavilo krajinu svým signálem.

Romantická krajina se viditelně přibližuje civilizaci. Vyrostlo zde několik nových chat, po silnicích se prohánějí cyklisté a sem tam drahé auto se značkou „A“ s rekreanty. Vím, že je to něco nezadržitelného, ale současně si myslím, že je to škoda. Díra v signálu (v bezdrátových sítích, v dostupnosti ADSL atd.) je z pohledu obyvatel každé vesnice nebo samoty veliké nepohodlí, návštěvníkům může naopak poskytnout něco jako osvěžení. Ale proč plakat a proč si stěžovat. Civilizace je prostě nevyhnutelná.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).