Hlavní navigace

Internet OnLine zlevňuje pevné linky

7. 3. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ceny za pevné linky zdatně padají už několik měsíců a stále té skluzavce není konec. Další polínko do ohně přiložil od března IOL. Snížení cen se týká především linek nižších rychlostí s výjimkou 64 kb/s, kde je změna jen malá. Celkově jde spíš o srovnání kroku s konkurencí než o cenovou bombu.

Pád cen pevných linek je jevem teprve vcelku nedávným. Poskytovatelé připojení spolu nejprve závodili na poli cen komutovaného připojení, kde to bolelo o něco méně. Rozhodující krok však už před několika lety při svém vstupu na náš trh učinilo Video On Line a jeho pětistovce za měsíc se postupně všichni tím či oním způsobem přizpůsobili. Posledním hitem jsou speciální tarify pro noční a víkendový provoz; nejsem si jist, zda s tím příšel IOL jako první, každopádně však byl tím, kdo to obecně rozšířil. Víc už se toho ale vymyslet asi nedá, takže ohnisko boje se přeneslo k pevným linkám.

Vedle konkurenčního boje působí v případě pevných linek jako motivace pro poskytovatele také snaha přesunout poplatky, které platí zákazník SPT TELECOMu, do své kapsy. Proto jsme mimo jiné svědky neustále klesajících cen za pevné linky nejnižších rychlostí (od 9,6 do 33,6 až 64 kb/s).

SPT TELECOM, a.s., Služby profesionálních sítí, o. z., tedy provozovatel Internet OnLine, však zřejmě přesouvat poplatky z kapsy SPT TELECOMu do kapsy své nebere jako primární cíl.

Důvodem jeho úpravy cen tedy bude tedy spíše snaha srovnat krok s ostatními; nové ceny ostatně nijak výrazně nejdou pod průměr cen u jiných poskytovatelů.

Nejvýraznější změna nastala u ceny za linku o kapacitě 28.8 kb/s, která nyní přijde na 11 000 korun. Naopak jen kosmeticky se změnila cena u 64 kb/s, za niž odnynějška zaplatí zákazníci IOL namísto původních 23 tisíc jen 21 000. U této rychlosti, která je na pomezí mezi linkami už takřka pro „domácí použití“ a pro firemní potřeby, se v poslední době vývoj poněkud zastavil. Je to zřejmě dáno tím, že již dříve ceny za ni klesaly poměrně rychle. Větší změna nastala u 128 kb/s: z 47 000 na 41 000 Kč měsíčně. Úplnou novinkou je rychlost 192 kb/s v ceně 60 000 Kč.

BRAND24

Ceny za pevné linky jsou však na své cestě dolů teprve v polovině kopce. Jsem zvědav, kdo, kdy a s čím přijde příště.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).