Hlavní navigace

Internet podle Ballmera

23. 5. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Steve Ballmer měl v Praze v rámci Evropského fóra vědy a techniky přednášku, v niž mimo jiné nastínil, jak se bude vyvíjet internet podle Microsoftu. Nemyslím si, že by pan Ballmer měl ve všem pravdu, ale jeho názory jistě stojí za komentář.
Michal Černý - karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Steve Ballmer tak pokračuje ve visionářské tradici, kterou u této firmy započal její zakladatel Bill Gates. Tedy přednáší o tom, jak bude vypadat svět za deset či dvacet let.

Za deset let řeknete počítači ‚připrav mně referát‛ a on sám bude pracovat za vás, vyhledá zdroje, zjistí o čem budou mluvit další řečníci a zasadí vše do kontextu. Možná by bylo zajímavé zvážit, k čemu člověk vlastně bude – na generování témat referátů? Žádný, ani sebelepší algoritmus nikdy nenahradí lidskou činnost při zpracovávání textu. Ona i tvorba kompilačních prací je velice tvůrčí. Stačí zasadit do kontextu dva zajímavé citáty a vytváříte zcela nový úhel pohledu či myšlenku.

Člověk na rozdíl od počítače dokáže užívat rozum namísto algoritmů a svým textům dokáže dát „duši“ či „přesahující obsah“. Navíc problém tvorby referátů s patřičnou souvislostí a kvalitou asi nebude snadno algoritmicky řešitelný, když uvážíme „drobnosti“ jako unifikaci slohu, skloňování a časování u neobvyklých souvětných vazeb apod.

Jak budou třeba vypadat přednášky? V budoucnu se bude všechno odehrávat na Internetu, lidé si budou hrát s ohebnými displeji, jedním kliknutím se dostanete na správné místo v přednášce. Jistě e-learning je již v současné době poměrně rozvinutý fenomén. Po pravdě řečeno jsem si každý semestr zapsal alespoň jeden předmět, který byl vyučován touto formou. Přednášky na Internetu se stávají běžnou součástí studia. Na druhou stranu asi největší problém je motivace. Ukazuje se podle celé řady průzkumů, že pokud nemá některý předmět striktně daný rozsah, je pro celou řadu studentů obtížné se na předmět pravidelně připravovat. Snaha o doučení se pár dní před zkouškou je zpravidla ohodnocena nepříliš dobrou známkou (u obtížnějších předmětů).

Jinou možností by bylo vyučování v reálném čase, kde by všesměrný audiovisuální kontakt probíhal prostřednictvím webkamery Internetu. Pomineme-li problémy technické, které může čas rychle vyřešit, zůstávají otázky týkající se absence osobního kontaktu. Dovedu si představit, že část některých přednášek bude probíhat podle vize Steva Ballmera, ale asi ne většina. University ani jiné školy se o nevyužité posluchárny bát nemusí.

Zbavíme se papíru. Pokud budeme mít ohebné a tenké displeje, skutečně ho nebudeme potřebovat. Nevím jak vy, ale já bych román či jinou beletrii na e-papíru nečetl rád. Vůně žlutého papíru má něco do sebe. Ale pokud by šlo o literaturu odbornou, pak by své výhody našel asi každý. Jsem přesvědčen, že papír přežije jak mne osobně, tak Steva Ballmera.

BRAND24

Ale abychom nezůstali jen u kritiky. Vytvářet vize a koncepce je důležité. Je potřebné hledat prostor pro realizaci sebe sama a snažit se odhadnout, kam bude směřovat vývoj. Navíc přednášky a teze prvního muže Microsoftu mohou ovlivňovat nemálo lidí, kteří se pokusí na zmíněných tezích pracovat. Na závěr snad jen motto, se kterým nelze nesouhlasit: Důležité je, abychom do všeho vložili naši vášeň, naše nadšení. A je jedno, jaké vzdělání máte, každý může pracovat na lepším světě a zlepšovat ho.

Citáty Steva Ballmera byly převzaty z iHNed, kde také naleznete celý záznam přednášky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).