Hlavní navigace

Internet přes ISDN podraží

3. 9. 2001
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Český Telecom nedávno překvapil nečekaným zlevněním Internetu přes euroISDN --- jak se ovšem zdá, radost byla místy předčasná. V některých případech dokonce připojení podraží o 300 měsíčně. Samotný přístup k Internetu totiž přestává být počínaje zářím zahrnut v ceně balíčků a bude se platit samostatně.

K 1. září 2001 došlo k poměrně významným změnám v nabídce ISDN u Českého Telecomu (ČTc), a tyto změny se týkají i připojení k Internetu. V prvním přiblížení lze novinky charakterizovat následovně:

  • Přístup k Internetu přes IOL již nebude zahrnut v ceně balíčku a bude se platit samostatně.
  • Místo služby IOL Standard, která byla až dosud zahrnuta v ceně balíčků, bude uživatelům nabízena služba IOL ISDN za 300 korun měsíčně.
  • Vedle stávající přípojky ISDN BRI (Basic Rate Interface) v provedení euroISDN2 začíná ČTc nabízet i přípojku v provedení euroISDN2 Plus.
  • V nabídce ČTc se objevují tři nové produktové balíčky — dva s názvem ISDN-komplet a jeden euroISDN@4 lines.

Co obnáší připojení prostřednictvím ISDN

Struktura nabídek připojení ISDN k Internetu již začíná být poněkud komplikovaná, a tak si na úvod dovolím malé uvedení do problému. Pokud se chcete připojit k Internetu přes ISDN, potřebujete:

  1. Samotnou přípojku BRI. V nabídce ČTc jsou od 1. září 2001: euroISDN2 a euroISDN2 Plus.
  2. ISDN modem nebo ISDN kartu, případně jiné řešení pro připojení počítače k ISDN přípojce.
  3. Cenový program pro ISDN volání v rámci telefonní sítě. V nabídce ČTc jsou čtyři různé programy určené pro připojování k Internetu přes ISDN (i-euroISDN standard, i-euroISDN home, i-euroISDN nonstop, i-euroISDN business). Jde v zásadě o čtyři různé obdoby tarifu Internet 2001, který slouží pro připojování po analogových linkách.
  4. Službu přístupu k Internetu. Tuto službu nabízí poskytovatel připojení k Internetu, v případě ČTc jde o jeho dceřinný Internet OnLine (IOL), v jehož nabídce je služba IOL Standard (použitelná jak pro analogové, tak pro připojení přes ISDN). Stejně tak ale lze využít i služeb jiných internetových providerů, kteří připojení přes ISDN nabízí.

Všechny tyto složky si obecně lze pořídit a platit je samostatně. Stejně tak je ale možné je pořídit u ČTc najednou, v rámci balíčků služeb, které ČTc nabízí. Za tyto balíčky pak zaplatíte určitou jednorázovou částku, a dále platíte pravidelně měsíční paušál. Ten až dosud odpovídal první složce, ale pokrýval současně i čtvrtou složku (tj. paušál za existenci linky ISDN a službu přístupu k Internetu). Hovorné, v rámci třetí složky, se samozřejmě platilo a platí samostatně, podle toho, kolik kdo provolá. Složka číslo dvě má vesměs jen jednorázové pořizovací náklady, které jsou při využití balíčků zahrnuty v jeho pořizovací ceně.

Přístup k Internetu odděleně

Jedna z aktuálních změn způsobí, že balíčky služeb ČTc již nebudou obsahovat čtvrtou složku, tj. samotný přístup k Internetu. Ten bude nabízen jako volitelná součást balíčku, ale hlavně bude placen samostatně. Konkrétní obsah a cena balíčků se přitom řídí dokumentem Obchodní podmínky produktových balíčků služby euroISDN, jehož obsah se k 1. září 2001 změnil. Dosavadní obchodní podmínky celkem jednoznačně konstatovaly, že služba IOL Standard je součástí balíčku a je zdarma (tj. je zahrnuta v jeho ceně). Nové obchodní podmínky jsou mnohem vágnější a odkazují se na to, že přesné složení a cena jsou obsaženy v příloze ke Smlouvě o poskytování služeb euroISDN. To samo o sobě ještě nemusí znamenat změnu. Nicméně tisková zpráva, kterou ČTc vydal v pátek, říká:

Současně dochází ke změnám v poskytování internetového připojení v rámci balíčků euroISDN.
Od 1. 9. 2001 bude jejich součástí místo dosavadně poskytované služby IOL STANDARD nabídnuta služba IOL ISDN. Ta za měsíční poplatek 300 Kč (včetně DPH) nabízí mimo jiné e-mailovou schránku o velikosti 10 MB, 20 MB prostoru pro internetovou prezentaci, instalaci služby na počítač zdarma.

Druhá věta je sice poněkud nelogicky formulovaná („bude jejich součástí místo […] IOL Standard nabídnuta IOL ISDN“), ale naznačuje, že nová služba bude placena samostatně. Dosvědčuje to i další věta z tiskové zprávy:

Stávající uživatelé služby IOL Standard mohou do konce letošního roku přejít na novou službu IOL ISDN, nebo IOL Standard zrušit.

Pro jistotu jsem se ale ještě dotázal tiskového mluvčího ČTc, který můj závěr o samostatném placení IOL ISDN potvrdil. Uživatelé stávajících balíčků tedy budou mít čas do konce roku, aby přešli na samostatně placenou službu IOL ISDN nebo vše vyřešili jinak. Ti, kteří si pořídí nějaký ISDN balíček nově, jej už získají rovnou bez přístupu v ceně.

Jaká bude služba IOL ISDN?

Novou službu IOL ISDN bude již podle jejího názvu nabízet dceřinná společnost ČTc, Internet OnLine. Ta ale dosud nevydala žádnou tiskovou informaci o charakteru této služby (byť by měla být nabízena od 1. září). Jediným vodítkem je tedy prozatím tisková zpráva samotného ČTc, ze které vyplývají výše citované vlastnosti a parametry:

  • Cena 300 korun měsíčně, včetně DPH (stávající IOL Standard přijde samostatně na 489 korun měsíčně, bez DPH).
  • Časově neomezený přístup bez omezení objemu přenesených dat (stejně jako u IOL Standard).
  • 10 MB pro elektronickou poštu (stejně jako u IOL Standard).
  • 20 MB pro WWW stránky (oproti 10 MB u IOL Standard)
  • Channel bundling — možnost spojení obou B kanálů a dosažení rychlosti 128 kb/s (specifikace IOL Standard tuto možnost neuvádí).
  • Instalaci na počítač zdarma.

Nová služba IOL ISDN je tedy o něco málo komfortnější (navíc 10 MB pro WWW stránky), a až dvakrát rychlejší (díky spojení obou B-kanálů, samozřejmě s tím, že hovorné se platí za každý z obou kanálů). Je také o poznání lacinější — ovšem pouze pro toho, kdo za přístup k Internetu platil samostatně. Pokud někdo měl službu IOL Standard zdarma rámci balíčku, ale nyní (resp. do konce roku) o ni přijde, bude to pro něj představovat nepříjemné zdražení o 300 korun měsíčně!

Důvody, které ČTc vedly k vydělení ceny na přístup k Internetu z balíčků, samozřejmě nebyly zveřejněny. Lze o nich jen spekulovat, osobně se domnívám že to souvisí s tlakem proti zneužívání dominantního postavení ČTc. Vždyť internetových providerů je mnoho, ale který z nich má možnost sloučit připojení, hovorné i přístup k Internetu do jednoho společného balíčku? V úvahu je třeba brát i existenci technologie ADSL a probíhající pilotní projekt ADSL, což jsou faktory které působí silně proti atraktivnosti ISDN pro koncové uživatele. Z tohoto pohledu mi ale faktické zdražování přístupu k Internetu s využitím ISDN — vyčleněním přístupu bez současného zlevnění balíčků — připadá jako nelogický tah vedoucí spíše opačným směrem, než bych očekával.

Nové balíčky a nová přípojka

Od 1. září ČTc uvádí na trh tři nové ISDN balíčky:

  • ISDN komplet on-line (přípojka BRI, terminálový adaptér, volitelně IOL ISDN placený samostatně), v ceně 1.000 korun při zřízení přeměnou, 4.501 korun při zřízení nové linky.
  • ISDN komplet telefon (přípojka BRI, telefon, volitelně IOL ISDN placený samostatně), cena jako komplet on-line.
  • euroISDN@4lines (přípojka BRI, terminálový adaptér se čtyřmi analogovými porty, volitelně IOL ISDN placený samostatně), v ceně 6.489 korun při zřízení přeměnou

Další novinkou, avizovanou k 1. září, pak je možnost nechat si zřídit přípojku euroISDN2 plus. Oproti dosavadní přípojce euroISDN2, která stále zůstává v nabídce, má euroISDN2 Plus navíc dva analogové porty. Lze si tedy představit, že jde o standardní verzi přípojky, která je navíc vybavena zabudovaným terminálovým adaptérem. To má smysl pro uživatele, kteří by na přípojce ISDN chtěli využívat zařízení která ISDN nepodporují — typicky běžné (analogové) telefony či faxy. Pak tak mohou činit ihned po zřízení linky ISDN a nemusí si pořizovat a instalovat samostatný terminálový server. Skutečnost, že i euroISDN2 Plus má jen 2 B-kanály (je to stále přípojka typu BRI), znamená, že ať je k takovéto přípojce připojeno sebevíce zařízení, současně mohou komunikovat nejvýše dvě (každé zařízení po jednom B-kanálu).

BRAND24

Zřízení nové přípojky je samozřejmě o něco dražší: přijde na 6.499 korun, oproti 4.500 korunám u euroISDN2 při zřízení zcela nové linky, respektive na 2.999 korun oproti 999 korunám při zřízení přípojky přeměnou z existující analogové linky.

Měsíční paušál (bez hovorného) za obě přípojky je stejný: 450 korun měsíčně. Právě tato částka přitom byla tím, co vlastník některého z balíčků platil průběžně (opět kromě hovorného), a co v zásadě již zahrnovalo i samotné připojení k Internetu. Nyní se k této částce (a k hovornému) přidá i 300 korun za samotný přístup k Internetu přes IOL a její službu IOL ISDN. Alternativou samozřejmě je využít některé z možností ISDN připojení zdarma, které nabízí jiní provideři (např. Contactel, Czech OnLine, WorldOnLine atd.), případně zvolit placené připojení (např. službu ProActive od Contactelu).

Zasáhne vás zdražení ISDN?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).