Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Internet proti monopolu -- tři roky poté od Pavel - Podívejte se, co tu je dnes! Předražený Internet...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 11. 2001 13:16

    Pavel (neregistrovaný)
    Podívejte se, co tu je dnes! Předražený Internet jako v rozvojových zemích, žádný paušál okolo 1000 s neomezeným objemem dat, jedině UPC a pár lokálních providerů. Jaktože UPC nabízí za 1500 Kč rychlost 320 kbps neomezeně a Telecom ani dnes, v roce 2001, za tutéž cenu ani 10x pomalejší linku, třeba 32 kbps???? Proč, pane Zandle, v Lupě nevyvíjíte tlak na Telecom častějším upozorňováním na tuto skutečnost? Přece dobře víte, že to je věc, která v současnosti tíží vůbec nejmasovější procento uživatelů Internetu. Článků na Lupě spousta, ale kritických na toto téma téměř nulový počet, a když už, tak ve velmi "mírné" formě. Tak nevím, Vaše akce, jak o ní píšete v článku, byla jistě chvályhodná, ale nezasekla se poněkud předčasně?
  • 19. 11. 2001 15:17

    Marek Stransky (neregistrovaný)
    A proc to nedelate vy? Proc to nedela CTU? Pana Zandla snad za to platime???
  • 19. 11. 2001 15:31

    Patrick Zandl (neregistrovaný)
    Nezasekla se předčasně. Zasekla se v okamžiku, kdy účast na demonstraci ukázala, že to děláme jen pro pár lidí a kdy bylo potřeba zvážit, zda s tím pokračovat. Ostatní to evidentně příliš nezajímalo, takže jsme s tím sekli ihned poté, co jsme dojednali podmínky, jež v té době byly průchozí. Kdokoliv chce, může pokračovat.

    Můžete mi ukázat evropskou zemi, kde dělají telekomy paušály za internet? Dobereme se alespoň k číslu tři ze zemí Evropy? Nepletete si to trochu?
  • 19. 11. 2001 15:35

    MK (neregistrovaný)
    Trosicku si odporujete. Rikate, ze tu zadny pausal za broadband neni a paralelne tvrdite, ze tu nejaky je :-)

    Navic jsme v "Ere hlasu" (pokud si mohu dovolit citovat sam sebe). Alternativni telco operatori se dohodli, ze oholi trzni podil a predevsim zisky CTc. A oholi mu je v hlasove oblasti. Proc by se pousteli do dnes rizikove investice, kterou predstavuje broadband? Jediny, kdo mel byznysplan zalozeny na drobne klientele ho (predevsim svoji neschopnosti) muset revidovat.

    Jinak akce IPM byla ve sve jednoduchosti genialni a dle meho nazoru nemela sanci na dlouhodobe pokracovani. To by se musela institucionalizovat a to by bylo o necem jinem :-)

  • 19. 11. 2001 15:55

    Pavel (neregistrovaný)
    Vaše odpověď mě motivovala ihned si podrobněji projít stránku německého Telekomu, a samozřejmě po asi 5 minutovém procházení jsem nalezl následující: kromě nepaušálových služeb T-Online a T-IDSN, které nejsou formou paušálu, nabízí dále variantu služby T-DSL s časově a objemově neomezeným přístupem za paušál 49DM!!! Zřejmě si tady v Česku myslíme, že všude v Evropě jsou s internetem stále také 100 let za opicemi jako zde; a ano, v Evropě telekomy nabízejí paušály za internet, ne nepletu si to trochu (viz německý Telekom), stránky dalších telekomů, jako třeba francouzského, rakouského apod. jsem již neprohlížel, ale téměř jistě se i tam najde podobný tarif.
  • 19. 11. 2001 16:12

    Patrick Zandl (neregistrovaný)
    Ano, DSL sluzby jsou ale neco trochu jiného a to je jiz o i mnou kritizované vyspělosti operátora a připravenosti i na modernější služby, než je skoro třicet let staré ISDN a sto let starý hlas. Jenže Telecom DSL nemá a na ISDN ani normálním komutovaném spojení není paušál v Evropě běžný.
  • 19. 11. 2001 16:42

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Nehledejte za pausalem na DSL nejakou zvlastni politiku - billing na DSL je totiz pomerne obtizny (podle doby pripojeni v zasade nelze a podle objemu dat je to nikoli neresitelny, ale dost slozity orisek). Takze jde o cnost, ale do jiste miry z nouze. Kazdopadne, jak jiz uvedl nekdo jiny, DSL zatim tady moc nemame ...
  • 19. 11. 2001 17:25

    Jan Dvorak (neregistrovaný)
    Nepodcenoval bych ceskou vynalezavost. Myslim ze Telecom si v pripade zavedeni DSL uz najde nejaky zpusob jak uzivatele teto sluzby radne podojit :)

    Jinak co se tyce pausalu na komutovanych linkach, tak ve vetsine tech zemich o nichz tu byla rec se pri masovejsi poptavce po internetu zacalo zavadet prave DSL (samozrejme mimo jinych vysokorychlostnich technologii), a tak se vyznam komutovaneho nebo ISDN pripojeni dostal do okrajove sfery, diky tomu ze i v pausalni variante je to drazsi (a soucasne pomalejsi) nez DSL reseni. (mysleno v kontextu domacich uzivatelu)

  • 19. 11. 2001 17:58

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Poté kdy Telecom spustil (obnovil) svou reklamní kampaň na euroISDN (jako způsob, jak se doma připojit na Internet a ještě telefonovat), tak se mě několik lidí ptalo, jestli do toho jít... Co myslíte, co jsem jim odpověděl, když vím, že za půl roku startuje ADSL?

    Ale ADSL bude určitě dva roky tak drahé, že si je pořídí jen větší firmy, pro které to bude výhodné. Pak Telecom postupně přes střední a malé firmy dojde až k domácnostem. (Kolik let to trvalo u ISDN? Pokud dobře počítám, nejméně čtyři, ale spíš déle).

    Těm lidem, kteří se ptali na euroISDN jsem doporučil, ať se přestěhují do centra Prahy nebo někam, kde je nějaká rozumná nabídka pro domácnosti (malé přenosy, stálé připojení, za cenu nižší, než co platí teď za telefon). Ne všichni se přestěhovat mohou.
  • 19. 11. 2001 18:13

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Ale jsme zase, kde jsme byli. Oni oholi ČTc jen tam, kde je to bude stát nejnižší úsilí a náklady -- tedy u velkých korporací. Mně ještě domů nabídka žádného alternativního operátora nepřišla.
  • 21. 11. 2001 0:42

    Jan Pol (neregistrovaný)
    K účasti na demonstraci. Máš pravdu moc se omlouvám vám všem, alespoň dodatečně, že jsem nepřišel. Když jsem totiž dorazil nebyla tam ani noha, bylo asi 6, uz si to přesně nepamatuju. Dřív jsem prostě nemohl.

    Pamatuju si na demonstraci na Staromáku "u Dyby" proti monopolu Telecomu, tu svolali na pátek dopoledne... takže přišlo sotva 30 lidi. To demonstrace před Č. televizí byly cca v 19h, to se to demonstrovalo - pěkně po práci, dalo se i před tím (i potom) stihnout nějaký pivo (panáka) na kuráž.

    Jinak si myslím, že není až tak důležitý kolik lidí v tu chvíli chápe dosah a význam věci za kterou bojuji. Víc je to o tom nakolik já věřím, že dělám správnou věc a že se ostatní přidají až to pochopí. Bohužel to potom ti ostatní obvykle považují za samozřejmost.

    PS: Vsadím se, že před tím Č.telecomem nebyl možná ani stánek s občerstvením (pivem), žejo?
  • 21. 11. 2001 20:17

    Charly (neregistrovaný)
    Pokud se nepletu, tak tech 49,- DM je poplatek providerovi, ktery umozni pristup do internetu pres DSL (T-Online), ke kteremu se dale pripocitava poplatek za vlastni DSL ve vysi 69,77 DM v baliku s ISDN.
    Alespon takhle jsem to pochopil - pokud se mylim, tak me opravte.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).