Hlavní navigace

Internet2

22. 12. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Internet2 je společný projekt téměř dvou stovek amerických univerzit. Cílem tohoto projektu je vytvořit pro pracoviště věnující se výzkumu a vyšším stupňům vzdělávání počítačovou síť využívající nejmodernější technologie a poskytující nové služby. Projekt má vytvořit architekturu pro příští generaci sítě Internet.

Síť Abilene

Abilene je páteřní sítí Internet2. Byla vytvořena sdružením UCAID (University Corporation for Advanced Internet Development) za podpory společností Qwest Communication, Cisco Systems a Nortel Networks. Cílem sdružení UCAID je usnadňovat a koordinovat vývoj, též rozšiřování a provoz aplikací založených na zdokonalených sítích (advanced networks). Tím chce podpořit vedoucí roli USA ve výzkumu a vyšším vzdělávání a urychlit dostupnost nových služeb a aplikací na Internetu.

Síť Abilene propojuje jednotlivé uzly linkami o propustnosti 2,5 Gb/s, plánováno je postupné zvyšování rychlosti na 10 Gb/s a více. Uzly se nazývají gigaPoPs (Gigabit Points of Presence). Hlavní středisko pro správu sítě – NOC (Network Operation Center) – se nachází na Indiana University v Indianapolis.

Síť Abilene je propojena s dalšími sítěmi pro podporu výzkumu a vzdělávání, mimo jiné s evropskou sítí TEN-155, k níž je připojena i páteřní akademická síť síť České republiky TEN-155 CZ. V rámci Abilene existuje několik pracovních skupin – týmů, věnujících se vývoji různých aspektů technické infrastruktury sítě. Mezi nejvýznamnější patří týmy věnující se poskytování spojení s definovanou kvalitou (QoS – Quality of Services), multicastu a IPv6.

QBone

QBone je experimentální architektura pro poskytování QoS v rámci sítě Abilene. Projekt začal na podzim roku 1998 a vytvořená architektura se postupně vyvíjí. Základem implementace QoS v tomto projektu je přístup rozlišovaných služeb (diffserv – differentiated services).

V současné době může síť účastníkům, kteří splní určité technické a konfigurační předpoklady, poskytovat službu APS (Abilene Premium Service) založenou na EF (expedited forwarding), což je jeden ze standardních způsobů předávání paketů jednotlivými směrovači v rámci diffserv. Je možné požadovat rezervování určité šířky pásma pro určitou velikost paketů mezi dvěma účastníky QBone po stanovenou dobu. Požadavky se zatím posílají elektronickou poštou do NOC. Připravuje se automatizovaná realizace požadavků prostřednictvím signalizace.

Aplikace a middleware

Kromě vlastní síťové infrastruktury je posláním Internet2 také vývoj a podpora nových aplikací umožněných vysokorychlostní sítí. Mezi nejvýznamnější aplikace tohoto typu patří videokonference a digitální knihovny.

Významná pozornost je věnována vývoji tzv. middleware. Jde o infrastrukturu zejména softwarového charakteru, která leží mezi aplikacemi a vlastní sítí. Middleware poskytuje služby aplikacím. Jde například o služby autentizace a autorizace, adresářové služby a distribuovanou výpočetní platformu, spojující výpočetní výkon mnoha počítačů v různých částech sítě.

Internet2 již dnes poskytuje spojení a služby s výrazně vyšší kvalitou než je obvyklé v „běžném“ Internetu. Probíhající projekty slibují další velmi zajímavé služby a vyšší kvalitu spojení.

Internet2 a Česká republika

Národní akademická síť TEN-155 CZ pro podporu výzkumu a vzdělávání v České republice je prostřednictvím evropské sítě TEN-155 od října roku 1999 propojena se sítí projektu Internet2. Díky tomuto propojení mají uživatelé sítě TEN-155 CZ vysokorychlostní přístup k informačním zdrojům univerzit a výzkumných pracovišť v USA připojených k síti Abilene.

BRAND24

V říjnu 1999 došlo zároveň k podepsání memoranda o dohodě mezi sdružením UCAID a sdružením CESNET, které provozuje síť TEN-155 CZ. Sdružení UCAID a CESNET se dohodly o zajišťování vzájemného propojení sítí a o spolupráci na vývoji společných standardů, na rozvoji sítě nové generace a aplikací pro výzkum a vyšší vzdělávání.

Rychlost připojení úživatelů v Evropě se bude dále výrazně zvyšovat v souvislosti a budováním evropské gigabitové sítě v rámci projektu Géant. Sdružení CESNET, které se účastní projektu Géant, buduje akademickou gigabitovou síť v České republice. Všechny hlavní uzly národní sítě TEN-155 CZ budou propojeny linkami o rychlosti 2,5 Gb/s během roku 2001. Podrobnější informace o této připravované síti přineseme začátkem příštího roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).