Hlavní navigace

Názor k článku Internetové aukce, zadní vrátka standardní e-komerce od Smir - Dovolím si něco poznamenat doplnit k autorově odstavci...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 7. 2010 8:23

    Smir (neregistrovaný)
    Dovolím si něco poznamenat doplnit k autorově odstavci o PayPalu a Ebay. Jako člověk žijící přes tři roky v USA bych k to rád upřesnil.

    Při budování vůdčí internetové aukční síně, tedy eBay.com, přišli jeho tvůrci celkem náhodou na zlatou žílu, a tou jsou poplatky za transakci (převod peněz) v platebním systému PayPal, který vlastníci eBay promptně pohltili.

    Je to rovněž zajímavý fenomén: i když by se dalo říci „poplatek jako poplatek“, některé platíme ochotně a jiné ne.


    Kdo nikdy nežil v Americe a nepřijímal tady výplatu, neplatil účty a nezažil Americké bankovnictví nemůže úplně pochopit co to PayPal je a proč se stal tak poulárním v USA a tou zlatou žilou pro Ebay.
    Ani já jsem to nechápal, když jsem si ho ještě v čechách kdysi zakládal.

    Jde o to, že ač se se samozřejmě zdejši Banky chlubí E-Bankingem a ten i nabizí, tento vůbec nefunguje a to ani dnes v roce 2010 pro běžnéhpo občana. Člověk musí zapomenout na vše co zná z Evropy a z Čech.
    Americký systém převodu peněz se jmenuje ŠEK. Papírový šek. A to i v E-bankingu.
    Tady prostě vůbec, ale vůbec nefungují bankovní převody mezi občany, tak jak je známe z čech. Tato vymoženost je v zásadě výsadou jen pro velké firmy.
    Kupřikaldu Elektrárny, Kabelovka, Plynaři - OK. Tém všem se dá zaplatit převodem, jako v čechách. Dokonce i můj zaměstnavatel mi byl schopem peníze posílat (depozitovat) na účet. Ale tím to konči.

    Pokud chcete zaplatit nájem panovi co si od něj pronajímáte byt, peníze už není možné přes internet a (clearingové centrum) poslat. Zapomeňte na čislo účtu a kód banky jako v čechách. 350 milónů američanů, běži do banky nebo za sousedem s šekem, nebo cashem. Banka tedy samozřejmě nabízí funkci E-pay, což jsem si naivně myslel, že funguje jako u nás. Nefunguje.

    Pokud nechcete do banky, je tu tedy možnost to udělat přes internet, Funguje to takhle: Zmácknete v E-bankingu zaplatit za účet a zeptá se vás to na přijemce. Zadáte jméno a Pŕijmení. OK. Pak se vás to zeptá na adresu a telefon. Už to mi přišlo dodt divný. No a nakonec čekáte že to bude chtít to čislo účtu. Nechce.

    Tak jsem to tedy jednou s kamarádem v hospodě problral a vyzkoušeli jsme to. Fungovalo to jak jsme odhadli. Dal jsem v Chicagu E-pay. Někde v Kansasu se zapla tiskárna a vytiskla papírový šek. Ráno přišel Mexičan do práce a vytištěné šeky nacpal do obálek s okýnkem. Za sedm dní přišel mému kamarádovi POŠTOU šek na kterém bylo napsáno 300$. S tím šekem šel OSOBNĚ do svojí banky, vystál frontu u přepážky nebo bankomatu a pak mu úředník šek vzal a ZA dva dny poté co si banky mezi sebou vyměnily informace, že šek je pravý a krytý, mu peníze slavnostně dorazily na účet.

    Teprve když tohleto zažijet na vlastní kůži a zaživáte každy měsic, kdy zjistíte, že výhodnějši je zajít k domácímu osobně s penězi, nebo šekem, přiadně šek večer napsat a ráno hodit cestou do práce do poštovní schránky na rohu, v květnu 2010, tak pak pochopíte jaký zázrak PayPal pro Američany byl .

    PayPal je obyčejný český E-banking, kdy někomu pošlete peníze a on je má hned (za dva dny) a ne za dva týdny. A to i když mu chcete poslat jen jeden dolar. Třeba za blbou aukci, s propiskou která se vám líbí.

    Abych byl úplně přesný. Banka a její E-má funkci Wire transfers, což je ekvivalent českého převodu. Jenže je to tak pekelně drahé 5 až 20 dolarů, že Vás ani nenapadne to dělat. A když každého přijemce tohoto převodu musíte ješte telefonicky potvrzovat (banka j.P Morgan Chase), tak vám najednou dojde proč je se stal ten Paypal v USA tak populární.

    A souhlasím s panem Hlavenkou, nakonec i nějaký ten poplatek rádi zaplatíte. Ne proto že poplatek za peněžní převod je standard na který jsme zvyklí, ale proto, že už to chcete mít z krku a je v porovnání s bankou super levné .
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).