Hlavní navigace

Internetový manažer úsvitu tisíciletí

12. 1. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vody českého internetu předevčírem mírně rozčeřila tisková zpráva o studii KPMG Consulting na téma: Jaká je podoba manažera internetové firmy? Většina našich dynamických e-podnikatelů totiž příliš nezapadá do výsledného schématu „muž, 38 let, přeběhlík z renomované neinternetové firmy, na obchodním jednání zpravidla ve slušivém obleku“.

Teprve podrobnější pohled na samotné výsledky průzkumu vyjasní příčiny toho, proč se zdají být v jistém rozporu se světem jak ho známe. Už buřinka na úvodní straně pédéefka naznačí, v čem je zakopán dog – studie se totiž týká britských kapitánů podnikání! Ale vzhledem k tomu, že do Evropy spějeme nezadržitelně a že je naše internetové podnikání na obdobně nezadržitelném vzestupu, nebude na škodu, když se prostřednictvím studie KPMG tak trochu podíváme do vlastní budoucnosti. A naši pěta-, šesta-, možná i sedmatřicetiletí manažeři v renomovaných, avšak neinternetových firmách budou mít o čem přemýšlet…

Základním východiskem studie bylo srovnat průměrného manažera z tradičních podnikatelských sfér a průměrného manažera dot.comových firem. Podívejme se nejprve na tradicionalisty. Těm bývá v průměru 46 let, dávají přednost oblekům, nejčastěji studovali na státních školách a pravděpodobně získali vysokoškolské vzdělání. Rekrutují se hlavně ze světa financí, spoléhají na své osobní schopnosti a ctí běžnou pracovní dobu. Více si užívají dovolenou, často cestují, a to první nebo business třídou. Dot.comistovi zato bývá (jak už víme) okolo 38 let, dává přednost neformálnímu oblečení, pochází ze světa marketingu nebo IT a je pravděpodobnější, že získal soukromé vzdělání a nevystudoval vysokou školu. Nejspíš založil vlastní firmu, nebojí se riskovat a má mimořádně veliké přesčasy – nebo naopak pracuje méně než určuje zákoník práce. Málokdy si dovolí dovolenou, málokdy cestuje a když už, tak levně.

Tipy C

Nemůžu si pomoci, tohle všechno (snad až na úroveň a kvalitu vzdělání) by si jeden tipnul z fleku. Jako extra překvapivé bych tedy závěry studie nehodnotil, ale pokud by byla řeč o pouze zajímavém, pár pozoruhodností by se našlo. Vězte totiž, že:

  • U dot.comistů je dvojnásobná pravděpodobnost, že se bude jednat o leváka nebo „obouručáka“.
  • Tradicionalisté plánují odchod do důchodu v tradičním věku, u dot.comistů tato doba variuje od 30 do 70 let.
  • Dot.comisté by se rádi proháněli v Audi TT, tradicionalisté upřednostňují Jaguar XK8.
  • Průměrný dot.comista sní o tom být pilotem, tradicionalista se spokojí s vysněnou kariérou lékaře nebo spisovatele.
  • A konečně – dot.comisté obdivují Richarda Bransona, charismatického miliardáře stojícího za vzestupem firmy Virgin. Zato tradicionalisté, ti sázejí na… Billa Gatese?

A co vy? Porovnali jste se v duchu s britskými manažerskými výlupky? A co vám vyšlo? Doktor, nebo letec?

Doktor, nebo letec? :-)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem časopisu Internet. Tento časopis se specializuje zejména na začátečníky a středně pokročilé uživatele Internetu, osobním autorovým cílem je neztratit ze zřetele schopnosti, m...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).