Hlavní navigace

Invea Tech: Evropa kvůli NSA nechce americké technologie. To nám nahrává

6. 8. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Bezpečnost a rychlý síťový hardware. Univerzitní startup z Brna má za sebou transfer technologie z akademického světa do byznysového. Letos chce dosáhnout stamilionových tržeb.

Začali jako výzkumná skupina při CESNETu. Po roce 2000 vznikl projekt jménem Liberouter, který si dal za cíl postavit desetigigabitový router za použití běžných komponent a v podstatě jít proti globálnímu Ciscu. „To jsme sice zvládli, ale Cisco bylo ve vývoji ještě rychlejší,“ vzpomíná obchodní ředitel Invea-Tech Jiří Tobola. Byl to ale začátek, který dostal tuzemský tým do velkého světa. 

Firma vznikla a stojí na práci s programovatelnými FPGA čipy. Aktuálně dostali na trh stogigabitovou síťovou kartu fungující přes PCI Express port. „Je to v podstatě takové technologické state of art. Dílčí technologie existují, ale my jsme byli první, kdo to dal dohromady,“ vysvětluje Tobola s tím, že je díky tomu i dnes podporuje i největší výrobce programovatelných čipů – americký Xilix

Zájem o brněnské produkty roste. „Oslovil nás CERN, který chce dělat stogigabitové přenosy. Zájemci se ale ozývají i z komerční sféry. Testují ho třeba v korejští operátoři nebo velké japonské firmy. "Technologie FPGA se dnes ale uplatňují i ve finanční oblasti, a tak se nám ozývají i burzovní hráči,“ tvrdí Tobola a dodává, že momentálně spolupracují převážně s americkými obchodníky.

Po technologii je čas na byznys

Ačkoliv je sestava Invea-Techu spíš vývojářská a technologická, musí myslet i na byznys. „Momentálně jsme ve fázi dvě – jak ze sta milionů korun udělat sto milionů dolarů. Tuzemský trh nám dělá přibližně osmdesát procent tržeb. Pronikli jsme na japonský trh, kde bychom příští rok chtěli otevřít pobočku, a soustředíme se na další zahraniční trhy,“ tvrdí manažer firmy, jejíž tržby mají letos z loňských padesáti milionů korun poskočit přes stovku. 

Současná strategie firmy míří hlavně na trhy mimo Spojené státy. „Všichni naši konkurenti jsou z Ameriky. A evropští zákazníci, jako třeba Deutsche Telekom, teď po aféře s odposlechy NSA radši hledají alternativy,“ dodává Tobola s tím, že s růstem přichází i další pobočky v Německu nebo v Turecku. Na Spojené státy ale teď vyčlenili jednoho člověka, který tam nehledá obchodní kanály, ale spíš technologická partnerství. 

Výrobu svého hardwaru nesvěřili Brňáci Číňanům, ale naopak zůstali věrni Evropě. „Našli výrobce ve Skandinávii a zatím spolupráce funguje bez problémů,“ tvrdí Tobola. 

Z univerzity do byznysu

Už zakládání firmy se neobešlo bez komplikací. „Museli jsme vyřešit technologický transfer z CESNETu na naší novou firmu a dále akciové účasti VUT v Brně a MU. Pro CESNET se jednalo o jeden z prvních transferů technologie a univerzity, také teprve s podporou startupů začínaly. To všechno tady před sedmi lety teprve vznikalo,“ tvrdí Rostislav Vocilka, kterého si vznikající tým akademiků najal jako manažera pro založení a řízení nové firmy. Po dvouletých přípravách nakonec celá akce až po zápis do Obchodního rejstříku zabrala přibližně půl roku. 


Výroční zpráva JIC Brno 2013

Současné vedení Invea-Tech. 

Tým zároveň táhne velká rivalita mezi Masarykovou univerzitou a VUT. „Toho jsme využili při zakládání společnosti, protože dohromady to funguje skvěle,“ vysvětluje Tobola s tím, že lidé z VUT se zaměřují na hardware a z MU na bezpečnost. 

V současné době drží padesát procent ve firmě všichni její zakladatelé, kteří se na základní vklad před sedmi lety poskládali, osm procent mají obě univerzity a zbytek má brněnská firma UNIS, jakožto první a zatím jediný investor. 

Vzhledme k tomu, že firma je „zasíťována“ v akademickém prostoru, nebojí se využívat oficiálních pobídek. Kromě inovačních voucherů využíval tým z Invea Tech i velké evropské dotace třeba v rámci TAČR

Dnes má firma čtyřicet lidí, rovnoměrně rozdělených mezi absolventy VUT a MU. Ale pořád to nestačí. „Rychle rosteme a hledáme minimálně deset lidí v podstatě všech souvisejících profesí, od vývojářů až po marketing nebo obchod,“ komentuje Tobola. 

Když antivirus nestačí

Kromě síťových akcelerátorů je ale hlavním byznysem firmy monitorování a bezpečnost počítačových sítí, což se dnes postupně přesouvá do cloudu. 

„V podstatě to všechno vychází z karty, pro kterou stavíme aplikace. Cloud už se ale obejde i bez karet,“ vysvětluje Tobola s tím, že pozorují výrazný nárůst zájmu o zabezpečení firemních sítí u středních a menších firem. 

BRAND24

„Podle Gartneru jsme jednou z devíti firem na světě, která umí nabídnout automatizovanou detekci anomálií a útoků,“ dodává Vocílka.

Kvůli posílení na scéně loni Invea pohltila tuzemskou firmu AdvaICT, tedy jeden z nadějných bezpečnostních týmů, se kterými dosud spolupracovali. Druhého obchodního partnera – Cognitive Security – si mezitím pořídilo Cisco

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).