Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Inzertní a aukční weby bojují proti podvodným nabídkám, předcházet jim ale zatím neumí od Patrick Zandl - No a co přidat rovnou k inzerátu či...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 6. 2010 15:45

    Patrick Zandl
    No a co přidat rovnou k inzerátu či kontaktu na prodejce informaci:

    Upozornění: není to zboží výrazně levné a budete moci v případě potíží získat zpět své peníze...? A uvést tyhle věci jako návod.
  • 10. 6. 2010 18:21

    Dalibor, i-Bazar.cz (neregistrovaný)
    Upozornění: není to zboží výrazně levné a budete moci v případě potíží získat zpět své peníze...? A uvést tyhle věci jako návod.

    Tohle zase dělá ze všech inzerentů v očích zájemců podvodníky, zase by spousta lidí psala něco jako "a je to teda bezpečné, když u toho inzerátu uvádíte toto varování"? Navíc skutečný BFU, důvěřivec, který se nechá podvést zpravidla ani tyto věci nečte, varovaly by ho už jiné náznaky.

    Pro ilustraci, mrkněte se na http://blog.i-bazar.cz/ minulý týden jsem se rozhodl, že některé případy budeme uveřejňovat. Tak třeba člověk, co si objedal z anglie notebook za 25.000 a pak poslal dalších 50.000 a jako bonus ještě člověk, který se nechal podvést na dvou stejných inzerátech zároveň (2x 500 EUR).

    Když trošku nahlédnete do mentality těchto podvedených, zjistíte, že jsou to lidé, kterým dost často prostě vůbec nic nepomůže - jak píše Radim, v prvé řadě je potřeba, aby tito lidé začali používat hlavu, jakkoliv to zní tvrdě.

    Dalibor
  • 10. 6. 2010 18:29

    Dalibor, i-Bazar.cz (neregistrovaný)
    A ještě pár info z aktuální situace:

    1) PČR toho má teď tolik, že podvody do 5.000 většinou odloží.
    2) pokud je škoda do 5.000, státní zástupce nedá vyšetřujícímu povolení k získání např. informací o majiteli bankovního účtu, případně k dohledání vlastníka IP přes ISP. Takže ikdyž víte, kam jste peníze poslal (český účet), tak se na podvodníka stejně nemusí přijít. Prostě banka policistovi nedá informace.

    A začíná se objevovat zajímavý trend, kdy podvodné inzeráty jsou dobře lokalizovány i s českou podporou (emaily, IP, texty), kdy s Vámi prostě komunikuje Čech, žádný translator. Peníze pak ale stejně odejdou do zahraničí (Nigérie, UK). Tyto inzeráty jsou většinou zadávány z domácích ADSL či UPC přípojek se statickou IP, zřejmě bez vědomí majitele, protože z těchto IP pak chodí i normální inzeráty s plnými kontaktními údaji - možná botnet, zavirované PC.
  • 10. 6. 2010 19:54

    anonymní
    Policie neodloží podvody do 5.000 protože má moc práce, ale protože to podle zákona není trestný čin.
  • 10. 6. 2010 20:47

    Dalibor, i-Bazar.cz (neregistrovaný)
    Policie má povinnost vyšetřit i přestupek, případně přečin, nejen trestný čin. Máte dokonce právo na to být v 30ti denní lhůtě informován, jak probíhá vyšetřování. Na výši škody nezáleží. Bohužel toho má policie tolik, že musí méně závažným podvodům věnovat méně pozornosti a to ve výsledku vede k jejich odložení..
  • 11. 6. 2010 0:02

    Radim Smička (neregistrovaný)
    Chodí k nám dohledání i rok staré, takže na 30 dnů se nikde nehraje. I trestné činy mají různou kvalifikaci - čím větší částka, čím větší počet podvedených, tím větší šance, že se dohledá podvodník. Obecně se rychlost policie dost zlepšuje - dva roky zpátky to byla tragiedie. Dnes se až tak nebojím, že by podvodníka nenašli, ale spíš, že si z něho nic nevezmou (peníze propije, prohraje v kasinu apod.). Nejhorší postup co znám, jsem podvedený o 1500 a mávnu nad tím rukou :(.
  • 10. 6. 2010 13:42

    Radim Smička (neregistrovaný)
    90% podvodu na Bazos.cz se týká mobilních telefonů za nesmyslné ceny. Samozřejmě je mi líto, že je někdo podveden a snažíme se proti tomu bojovat (mazání, blokace, častá spolupráce s policií), ale bez toho aby se lidé alespoň chvíli zamysleli to nejde.

    Přeci jen hit podvodníků je stále nový Iphone 3GS 32 GB za cenu kolem 5000, platba samozřejmě dopředu (nebo záloha dopředu). Proč to někdo prodává je nějaká legenda, že potřebuje peníze, tahá to z Anglie, kde stojí 3000 a podobně. Podle normálního člověka je taková nabídka buď podvod, kradené zboží nebo padělek telefonu prodávaný jako originál. Pro část lidí ideální příležitost jak levně koupit.

    "Nejvtipnější záseky" jsou, koupil jsem si na Vašem serveru již druhý mobil a opět jsem byl podveden, na Bazos.cz už nic nekoupím. =nechá se podvést jinde.

    Podvody typu, že někdo zašle anonymně přes Western Union do Anglie 100 000 Kč jako zálohu na auto opravdu také máme. Z toho jsou ale policisté nešťastní = volají se a ptají co mají vlastně dělat (peníze se v tomto případě dosledovat nedají a podle IP to sice jde, ale tohle jsou většinou kavárny). (podkladová story je třeba, žiji v Anglii auto jsem nechal v Praze na parkovišti potřebuji prodat apod. =normální čeština, žádný stroj.) Opět, ale příklad Ford Mondeo 2008 1,6 92 KW, 50000 km nebouraný 130000 Kč.

    Tím nechci tvrdit, že všechny podvody jsou věci za nesmyslně levné věci, ale je jich většina. Možná by pomohl nějaký pořad typu The Real Hustle od BBC, který mi přijde hodně užitečný.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).