Hlavní navigace

IP adresy Logistep ve Švýcarsku sbírat nesmí

15. 9. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zábavní průmysl ve Švýcarsku tvrdě narazil jednou ze svých kontroverzních praktik pro boj s nelegálním sdílením jeho tvorby v P2P sítích. Švýcarská justice totiž společnosti Logistep zatrhla sledování dění ve výměnných sítích se sběrem IP adres. Těch je poté využíváno k ztotožnění (údajně) sdílejících osob a minimálně k jejich oslovování ostrými dopisy, kde je adresát vybízen k zaplacení vyrovnání, aby se vyhl soudu. Logistep působí v řadě zemí, ale podle švýcarských soudů patří IP adresa do…

Zábavní průmysl ve Švýcarsku tvrdě narazil jednou ze svých kontroverzních praktik pro boj s nelegálním sdílením jeho tvorby v P2P sítích. Švýcarská justice totiž společnosti Logistep zatrhla sledování dění ve výměnných sítích se sběrem IP adres. Těch je poté využíváno k ztotožnění (údajně) sdílejících osob a minimálně k jejich oslovování ostrými dopisy, kde je adresát vybízen k zaplacení vyrovnání, aby se vyhl soudu. Logistep působí v řadě zemí, ale podle švýcarských soudů patří IP adresa do osobních údajů, které nelze takto sbírat, aniž by o tom osoby za IP adresou věděly nebo s tím dokonce souhlasily.

Spor se ve Švýcarsku táhl několik let. Federální soud nyní uznal praktiky firmy za nelegální a proti tomuto rozsudku již není odvolání. Rozhodnutí ale nebylo zřejmě lehké, protože na stranu kritiků praktik firmy Logistep se postavili tři z pěti soudců. Logistep se stěhuje do Německa, ale to nutně neznamená, že by tak firma mohla v poklidu působit dál. Názor, že IP adresa je osobní údaj a podle toho by se jí měla poskytovat legislativní ochrana, je blízký i Evropské unii. Ostatně IP adresu coby osobní údaj nerozporovali ani soudci, kteří se ve Švýcarsku postavili na stranu společnosti Logistep. (TorrentFreak)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).