Hlavní navigace

iPhone - více než pouhý telefon

24. 11. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Doby, kdy byl k připojení k Internetu nezbytně nutný počítač, jsou dávno za námi. Dnes se připojujeme z nejrůznějších elektronických asistentů či přímo z mobilních telefonů, na dveře buší WAP. Ani klasické telefonní aparáty však nejsou mimo hru: iPhone umožňuje naráz telefonovat a brousit po Internetu.

Se zajímavým řešením přišla na trh společnost InfoGear – spojila v jeden přístroj telefon, modem a zjednodušenou verzi speciálního počítače pro emailovou komunikaci a Internetové brouzdání. U nás se této vymoženosti ještě asi dlouho nedočkáme, jediným prodejním místem jsou totiž Spojené státy americké. To vám však nebrání v tom, abyste si o této vymoženosti přečetli již nyní a v případě zavedení na český trh už jen mohli zajít do obchodu (či navštívit interaktivní obchodní dům) a být jedním z prvních, kdo tento přístroj vlastní. Vězte, je opravdu o co stát.

Co se týče funkcí běžného telefonu, můžete si být jisti tím, že iPhone nabízí mnohem více než zrovna ten váš přístroj. Do základní výbavy bychom mohli zařadit reproduktor pro hovory bez nutnosti držet sluchátko (tzv. hands-free souprava) či kontrolu hlasitosti. Právě to nabízí standardně každý telefonní přístroj. S následujícími funkcemi bychom se spíše setkali především u mobilního telefonu: 12 programova­telných kláves pro vytáčení frekventovaně používaných čísel, blokování a přesměrování hovorů, zobrazení ID volajícího, tlačítka mute (známe z autorádia – má za funkci ztlumit daný hovor) a redial, kterého využijeme v případě, že je dané číslo obsazené nebo když síť nefunguje tak, jak má a my se dovoláme k někomu úplně jinému (i to se stává). Kdo si má všechna ta telefonní čísla pamatovat? I na tuto otázku vám hravě iPhone odpoví – k dispozici je adresář s možností zadání celkem 800 telefonních čísel. Už žádné nečitelné poznámky po papírech, které se stejně dříve či později ztratí. Všechno pěkně uloženo v paměti. Kromě těchto funkcí můžete využívat i digitálního záznamníku: nahrajete si vlastní pozdrav a potom už jen posloucháte a posloucháte – 15 minut ke vzkazům od přátel či obchodních klientů jistě postačí. Velice užitečnou pomůckou je i to, že se vám u každé zprávy automaticky zobrazí, kdy byla přijata (datum a čas). Případnou novou zprávu či email zobrazí blikající kontrolka. Tyto přednosti využijete během telefonování. Jak je to ovšem s Internetem a elektronickou poštou?

Jako zobrazovací jednotky je zde použito dotykového LCD displeje s rozlišením 640×480, úhlopříčkou 7.4 palců o 16 odstínech šedi. K internetu se přistupuje pomocí PPP protokolu díky zabudovanému 56k modemu. Emailový klient nabízí všechny služby jako klasická počítačová verze: připojení přes POP3 účet, odesílání zpráv pomocí SMTP protokolu či speciální schránka pro příchozí zprávy (Inbox), které můžete třídit na základě kritérií: adresát, předmět či datum. Podporována je i možnost nemazaní stáhnuté pošty ze serveru vašeho ISP či emailové služby. Dokonce dvakrát denně se přístroj může připojit do sítě a sám zkontrolovat poštu. Na vás zbude jen už to čtení, žádné přihlašování se do přetížené sítě po návratu z práce – iPhone vše zvládl za vás. Vzhledem k velikosti obrazovky je další užitečnou službou i speciální zvětšení písma, co se týče obrázků, podporovanými formáty jsou JPEG a GIF. Oproti tomu, s videoklipy či audio nahrávkami si iPhone bohužel neporadí. Z funkcí, na které jste zvyklí u Exploreru či Netscapu se dá jmenovat například následující: odkazy (bookmarky) a historie. Jako standard HTML jazyka je zde podporována verze 3.2, u HTTP je to 1.1. K dalším atributům z WWW stránek, které se vám bezproblémově zobrazí patří rámy (framy), tabulky či formuláře. Ani cookies či 128-bitová SSL enkryptace neznamená pro tento produkt žádný problém.

BRAND24

Úplně největší přednost ale spočívá v tom, že do iPhone můžete připojit dvě linky – jednu určenou pro datovou a druhou pro hlasovou komunikaci. Ano, už i normální uživatelé budou moci surfovat po Internetu a zároveň vést telefonní rozhovor, nasnadě je řešení prostřednictvím ISDN. Dočkáme se tedy i my svého iPhonu?

Michal Zálešák

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).