Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku IPnet nabízí bezdrátové linky od Tomáš Jílek, CESNET Plzeň - Článek postrádá základní informaci a to, jakou technologií...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 9. 1999 12:45

    Tomáš Jílek, CESNET Plzeň (neregistrovaný)
    Článek postrádá základní informaci a to, jakou technologií bude spoj ve vyhrazeném pásmu proveden rspektive jaký spoluoperátor ( Aliatel, ČRA ) se na službě podílí. Jsou totiž technologie , které přinášejí problémy i ve vyhrazeném pásmu. Nejde vůbec bez hlubší znalosti problematiky říci, že QoS ( quality of services) na technologiích RLAN v pásmu 2,4 GHz ( veřejné pásmo dle GP001/94) je neuspokojivá či negarantovatelná. Na kvalitě se podílý významnou měrou i způsob sledování linky, provedení zakončení na obou stranách, konverze rozhraní, přístup ISP k reklamacím, 24 hodinový servis atd. Technologie v pásmu 2,4 GHz udělaly za poslední rok velký pokrok a pro linky do 512 kbps je tahle problematika dle mého názoru naprosto zvládnutá. Nevím rovněž, kde autor bere představu o zaplnění pásma 2,4 GHz ( vůbec by byla zajímavá polemika nad pojmem zaplnění volného pásma při různých technologiích vysílání a jako je rozprostřené spektrum či frekvenční "hoping" ) v Praze a velkých městech. Jsou lokality, kde je skutečně poměrně velké množství RLAN zařízení, ale hovořit o zaplnění pásma je skutečně hodně předčasné. Rušívé vlivy ( ty jsou i v pásmu vyhrazeném )je možné poměrně dobře odstranit důsledným výběrem směrových antén nebo příslušných kanálů v dané lokalitě. Myslím, že kvalita služby je dána širokým spektrem vlivů, kde to, zda je linka vytvořena radiovými prostředky ve vyhrazeném, či volném pásmu, hraje (dle mého názoru ) minimální roli ( tak možná ještě v oblasti marketingu). Je spíše úsměvné, jak došlo ze strany společností s přebytkem investičních prostředků k vybudování bombastických přenosových kapacit a teď se pro ně hledá zoufale využití i za cenu nasazování kosmických technologií na přístupové linky do Internetu za cenu, kde lze o návratnosti stěží hovořit ( myslím že dumping je to správné slovo ). Je možné, že kdyby uvedené společnosti svým zakladatelům a vlastníkům doporučili například zlevnění elektrické energie, či telekomunkačních poplatků, nezbývaly by těmto společnostem finanční prostředky na budování přemrštěných kapacit, které pak nemohou za tržní cenu prodat. Je pravda, že z tohoto stavu těží uživatel, neboť cena holé kapacity se neustále snižuje.
  • 21. 9. 1999 14:47

    Marek Antoš (neregistrovaný)
    Máte pravdu, že "zaplnění pásma" je možná silný pojem. Já jsem vycházel z informací od některých poskytovatelů, kteří bezdráty nabízejí - jak jsem uváděl - v Praze. Podle nich už v některých lokalitách mají problémy, zvláště tehdy, když se někde vedle jejich antény kromě standardních poskytovatelů někdo "nový" (například VOL a InWay mají domluvený určitý postup, jak antény instalovat, aby se nerušili).

    I z jiných měst jsou přitom slyšet signály, že ne vždycky se dvě konkurenční firmy domluví a pak si na sebe vzájemně stěžují na ČTÚ, které musí řešit, zda je to skutečně oprávněné a pokud ano, kdo byl v dané lokalitě jako první.

    Problémy přinášejí i kombinace různých technologií od různých výrobců, někdo používá statické frekvence, jiné "hoping" a pak to někdy může přinášet potíže.

    Připojení vzduchem je neskonale zajímavá možnost zejména v našich současných monopolních podmínkách a myslím si, že i v budoucnu bude stále atraktivní. Nevěřím však, že bychom se všichni nacpali do bezlicenčního 2,4 GHz pásma - kdo bude chtít kvalitnější připojení, bude muset do licenčního.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).