Hlavní navigace

IPTV v poločase

31. 10. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Dva měsíce po spuštění služby internetové televize vydala Telefónica O2 tiskovou zprávu, ve které uvádí počet zákazníků za první dva měsíce fungování služby. Dva měsíce také zbývají do doby, kdy IPTV začne nabízet další významný alternativní poskytovatel připojení – Volný. Nabídne lepší podmínky a dostupnost než Telefónica?

Několik dní před koncem měsíce října, a tedy necelé dva měsíce od spuštění služby O2 TV, vydala společnost Telefónica O2 (TO2) tiskovou zprávu, ve které uvádí 5000 připojených zákazníků. Ke konci září přitom společnost ohlašovala 3500 tisíce zákazníků. Prostou matematikou dojdeme k číslu, že během tří týdnů v říjnu se ke službě připojilo 1500 nových zákazníků. To není mnoho, ostatně i první komentáře po ohlášení výsledků za září nebyly nijak oslavné. Zatím to totiž vypadá, že není moc co oslavovat. Pro úplnost dodejme, že podle Martina Žabky z TO2 tento počet nezahrnuje zaměstnance Telefóniky, kteří službu O2TV také využívají.

Telefónica O2 se samozřejmě velmi snažila, aby služba internetové televize O2 TV přišla na český trh s pořádnou slávou. Aby také ne, vždyť v domovském Španělsku službu využívá několik set tisíc uživatelů. To by v tom byl přece čert, aby Telefónica se službou neprorazila i na českém trhu. Zatím to ale vypadá, že ne vše, co má úspěch v domovině Telefóniky, bude mít úspěch i v Čechách a na Moravě.
Tip: podrobný popis fungování IPTV najdete v naší speciální příloze na Lupě. Kromě toho se zde také dozvíte bližší parametry služby O2TV od Telefóniky O2 jak ve Španělsku, tak v České republice a dojde i na popis služeb IPTV v dalších evropských zemích.

Společnost samotná je zatím v hodnocení úspěchů služby poměrně zdrženlivá, optimistický je pouze odhad počtu zákazníků, kteří by se ke službě měli přihlásit do konce letošního roku. Stávající počet uživatelů (5000) by měl „mnohonásobně vzrůst“. Pokud předpona mnoho- znamená násobek více než dvou, lze očekávat, že si Telefónica brousí zuby na více jak patnáct tisíc zákazníků ke konci roku. Tedy o deset tisíc více, než kolik má nyní. Tempo dvojnásobné oproti současnému stavu. Ať toho chce dosáhnout jakkoliv, zákazníci objednávající v čase před Vánocemi se myslím mohou těšit na výrazné slevy a zajímavé akční nabídky.

Proč je zájem malý

Pokud se na IPTV podíváme střízlivýma očima, zrakem oproštěným od nadšení pro informační technologie, je nutno přiznat, že zase tolik výhod internetová televize nenabízí, alespoň zatím ne a ne za současné ceny.

Vysílání je sice digitální, samotná kvalita obrazu ovšem nijak dramatické zlepšení oproti analogu nenabízí. Efekt „channel zapping“, tedy prodlevu při přepínání kanálů, mnozí označují za více než znatelnou. Elektronický programový průvodce je sice užitečný, zároveň však jenom „dobrý“, podobně lze zatím ohodnotit videotéku, která, ač se v principu jedná o velmi dobrou službu, zatím naráží na nedostatek kvalitních filmů. Služba archivu televizního vysílání (TVArchiv) je příjemným doplňkem, bohužel ani v tomto případě se o žádnou killer aplikaci nejedná.

Podstatná je také cena. Ta je poměrně vysoká. Pokud chce uživatel službu O2 TV využívat, musí platit poplatek za telefonní linku. K nejlevnějšímu tarifu musí navíc připočítat stovkový poplatek, který se platí v případě využití služeb O2 TV nebo Internet Expres. Celkově tak cena vychází přes 800 korun v případě, že se rozhodnete službu využívat bez ADSL připojení k Internetu. V případě kombinace s ADSL je sice cena za O2 TV o něco nižší, naskakuje ovšem platba za ADSL. Celková částka se tak rázem vyšplhá na dvanáct set korun. K tomu je potřeba připočítat poplatek za pronájem ADSL modemu a set-top-boxu.

Tip: více informací o inovacích a současném stavu programové nabídky O2TV si můžete přečíst v článku Televize O2 TV: Co je nového? na serveru Digizone.cz.

Konkurenční kabelovky nabízí stejný počet televizních programů o tři sta korun levněji, zhruba o stejnou částku je výhodnější i kombinace s Internetem, ke kterému zákazník navíc získává vyšší datový limit.

Nicméně v rámci objektivity je nutno uvést, že výše uvedené srovnává digitální vysílání v podání O2 TV s analogovými nabídkami TV vysílání našich kabelových operátorů. Přesto, pro zákazníky ve větších městech, kteří mají možnost volby mezi kabelovým operátorem a ADSL připojením, je nabídka kabelových operátorů výhodnější.

Jinak jsou na tom zákazníci v odlehlejších lokalitách, kde kabeloví operátoři nemají položeny své sítě. Tito zájemci o rozšířenou nabídku televizních stanic sice mohou využít nabídky příjmu satelitního vysílání, ale to mnoho zákazníků z nejrůznějších důvodů nepreferuje. V takovém případě je jedinou alternativou služba internetové televize přes ADSL.

To je dnes dostupné již i v řadě menších měst a vesnic. Stále ale není možné zřídit službu O2 TV všude tam, kde je ADSL k dispozici. Zájemce musí být v dosahu připojení, které je realizováno pomocí modernější technologie ADSL2+ a také musí být v určité vzdálenosti od telefonní ústředny. Se vzrůstající vzdáleností totiž maximální přenosová rychlost klesá.

Telefónica O2 v tom nebude sama – přichází Volný

Dalším poskytovatelem, který se chystá nabídnout službu internetové televize, je společnost Volný (Czech On Line). Ta nyní svoji službu IPTV intenzivně testuje. V průběhu letošního roku Volný získal veškerá potřebná povolení a od září probíhají praktické testy. IPTV od Volného bude dostupné v lokalitách, ve kterých má Volný vybudovanou vlastní přístupovou infrastrukturu. To lze dobře zjistit přímo na internetových stránkách společnosti, kde jsou přehledné mapy měst s vyznačením, kde je Volného ADSL dostupné. Jmenovitě se jedná o města Prahu, Brno, Ostravu, Mladou Boleslav, Příbram a Kladno. V příštím roce Volný plánuje další výrazný růst pokrytí technologií ADSL2+.

Do komerčního provozu by se IPTV měla dostat na přelomu letošního a příštího roku. Volný původně plánoval spuštění ještě před Vánoci, nicméně to se nepodařilo z důvodu náročných testů, které je při spuštění služby nutné realizovat. Pilotní provoz zahrnuje pražské lokality Strašnic a Vršovic. Ve srovnání s Telefónikou sází Volný na starší kompresi MPEG-2, která má sice vyšší nároky na datový tok, ale podle názoru odborníků poskytuje také kvalitnější obraz a umožňuje snížit prodlevu při přepínání, které pak trvá méně než jednu sekundu.

Set-top box Aminet 110

Set-top-box mino AmiNET 110

Nabízeným set-top-boxem bude přístroj Amino AmiNET 110. Ten zaujme především svými velmi malými rozměry, naproti tomu chybí podpora dekódování MPEG-4. Cena ani cena za pronájem zatím nebyla stanovena.

BRAND24

Při startu služby se uživatelé mohou těšit na celkem 35 televizních kanálů, včetně prémiových. Nabídka by tedy měla být o pár kanálů bohatší, než je nabídka Telefóniky. Ze služeb se uživatelé dočkají programového průvodce, naopak služba video on demand – Videotéka v podání O2 TV, bude u Volného chybět. Alespoň při uvedení služby, s jejím zprovozněním se počítá později, až bude v nabídce bohatší výběr filmů.

Novinkou oproti internetové televizi Telefóniky budou obsahové služby. Zprvu půjde o zpravodajství a odkazy na webkamery, postupem času přibudou další. Volný, na rozdíl od Telefóniky, počítá s tím, že k dispozici bude i základní varianta služby s českými kanály, která bude alternativou základním programovým nabídkám kabelových operátorů. Obdobná by měla být i cena, která se v jejich případě pohybuje zhruba okolo dvou set korun. Volný vychází ze zkušeností mateřské společnosti Telekom Austria, který službu IPTV již v Rakousku úspěšně provozuje. Telefónica O2 tuto nabídku ve svých programových balíčcích nenabízí.

Pořídili jste si službu O2TV?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor působil v letech 2003 až 2006 jako šéfredaktor internetového magazínu Živě.cz. V současné době se v autorské rovině pohybuje externě jako autor článků pro několik počítačových magazínů.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).