Hlavní navigace

Irové couvají, platit už ne za odkazy ale za úryvky

11. 1. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ve Za 300 Euro můžete použít odkaz na článek v irských novinách se můžete dočíst o prazvláštních snahách irských novinových vydavatelů zpoplatňovat odkazy na novinové články. Vše samozřejmě vyvolalo větší mediální pozornost a také zjevnou reakci na ní. Byť už se těžko vezme zpět to, že tamní organizace založená za účelem licencování novinového obsahu zcela jasně uvedla, že používání odkazů považuje za porušování autorského zákona. A samozřejmě se dožadovala i toho, aby právě autorský zákon byl…

Ve Za 300 Euro můžete použít odkaz na článek v irských novinách se můžete dočíst o prazvláštních snahách irských novinových vydavatelů zpoplatňovat odkazy na novinové články. Vše samozřejmě vyvolalo větší mediální pozornost a také zjevnou reakci na ní. Byť už se těžko vezme zpět to, že tamní organizace založená za účelem licencování novinového obsahu zcela jasně uvedla, že používání odkazů považuje za porušování autorského zákona. A samozřejmě se dožadovala i toho, aby právě autorský zákon byl upraven tak, aby vyhovoval jejich představám.

Nejnovější vývoj ale je (viz Irish Newspapers and Links: A welcome evolution of position) jiný – zmíněná společnost zabývající se licencováním náhle mírně změnila názor a odkazy již „nepovažuje“ za důvod k vyžadování licence (a placení). Prý teď jde pouze o „reprodukci“ obsahu novin, jako je například zobrazování PDF či úryvky z textu. Samozřejmě v případě „komerčního využití“ …

For commercial use: NLI does not require a licence from any organisation which only displays or transmits links to newspaper content. A licence is required when there is other reproduction of the newspaper content, such as display of PDFs or text extracts.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).