Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku ISSS 2003: Ministerstvo informatiky poprvé skládá účty II. od Vojtěch Kment - Jednoznačný identifikátor v certifikátu veřejného klíče skýtá řadu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 3. 2003 15:21

    Vojtěch Kment (neregistrovaný)
    Jednoznačný identifikátor v certifikátu veřejného klíče skýtá řadu problémů (praktičnost, ochrana soukromí). Přitom existují řešení, která je odstraňují, jenom na ně přijít.

    Uvedl jsem je (problémy i řešení) ve svém článku, jenž vyšel v časopise Computer World č. 4/2003 pod redakčním názvem "ePodpis v praxi s komplikacemi", a na webu ho naleznete např. zde: Jednoznačná identifikace se zachováním soukromí".

    Bohužel, Ministerstvo informatiky a ani jiní informatici (včetně pana Peterky) asi ComputerWorld nečtou. Tak snad aspoň takto.

  • 31. 3. 2003 18:16

    Václav (neregistrovaný)
    Souhlasím s tím, že identifikátor klienta by v podpisovém certifikátu být neměl. Atributový certifikát se jeví jako dobré řešení.
    Rád bych ještě upozornil na problém s časem podpisu, který se v současné době řeší tak, že klient podepisuje data přímo v aplikaci na Webu.
    Pokud podepíši dokument před odesláním na úřad, nedá se zjistit, kdy se tak skutečně stalo.
    To mne přivádí k otázce data a času podání dokumentu např. na podatelně úřadu, bude-li se jednat třeba o e-mail, a potvrzení o přijetí (převzetí úřadem) pro kontrolu klienta, plynutí správních lhůt....

    Mohla by existovat nějaká CA, která by zajišťovala nezávislé časové razítko?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).