Hlavní navigace

IT v českých firmách: Šlo by to bez drátů? A co třeba z domova?

22. 9. 2016
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: anyaberkut / depositphotos.com
Tuzemské společnosti obvykle nemají potíž se vzdálenou prací zaměstnanců. Ale bezdrátovou svobodu v kanceláři zatím za důležitou nepovažují.

Nebýt „uvázán“ k jednomu stolu v kanceláři, to lidé zpravidla vítají. Týká se to jak možnosti přenést svůj počítač do jiné místnosti, tak i možnosti vůbec do práce nepřijít, a přece pracovat. Aby to však dokázal umožnit zaměstnavatel, musí na to být připraven mimo jiné technologicky.

Jak se české firemní IT vypořádává s prací mimo pracoviště a nakolik je uvnitř firmy snadné pracovat kdekoli a neřešit zapojení a připojení počítače?

Obecný průzkum mezi 150 českými a 102 slovenskými firmami nad sto zaměstnanců si dala v únoru vypracovat společnost Intel a jeho výsledky zveřejnila v březnu.

 

Kdy poslat starý počítač na zasloužený odpočinek? Právě teď. Ceny počítačů a zejména notebooků jsou totiž nejnižší v celé ve své historii. Navíc jejich užitné vlastnosti dosahují maxima: jsou lehké, rychlé, baterie vydrží na jedno nabití celý pracovní den a mají skvělý výkon a softwarovou výbavu. Pokles cen není vyvážen horší kvalitou, naopak, užitné vlastnosti se výrazně zlepšily.

Intel, hlavní partner speciálu o firemním IT.

My jsme nyní opět oslovili namátkou vybraných devět českých firem (jiných než posledně) s dotazy ohledně toho, jak jejich IT oddělení řeší práci na dálku nebo odbourávání přemíry kabelů.

Do uzávěrky nám poskytlo odpovědi jen čtvero odvážných: O2 Czech Republic, Komerční banka, AvastCZC.cz (dříve „Czech Computer“).

Práci doma musí povolit přímý nadřízený

Práci z domova umožňujeme všem zaměstnancům, kteří mohou pracovat z domova z povahy své práce, uvedl pro Lupu Milan Štěpán, ředitel technologie a vývoje webu CZC.cz. Vždy je to po dohodě s nadřízeným a firemní pravidla blíže neupravují přípustný počet dní odpracovaných mimo pracoviště.

V Avastu smějí všichni zaměstnanci pracovat doma rovněž po dohodě s přímým nadřízeným. Klade to sice zvýšené nároky na koordinaci času mezi jednotlivými týmy, nicméně se nesetkáváme se zásadnějšími problémy, sdělila nám Dominika Kalašová.

Doma může pracovat také většina kmenových zaměstnanců O2, kterým to charakter jejich práce dovoluje, odepsala Kateřina Mikšovská z tiskového oddělení společnosti. Schválení je vždy na dohodě konkrétního zaměstnance se svým nadřízeným.

I v Komerční bance rozhoduje o vhodnosti práce z domova primárně přímý nadřízený, který při tom zvažuje jak samu povahu práce, tak i profil zaměstnance, popsal nám Michal Teubner z oddělení marketingu a komunikace banky. Práce z domova však rozhodně nenahrazuje standardní práci v kanceláři a je většinou domlouvána jen na konkrétní dny.

Přínos firmě?

Pro firmu je mnohem výhodnější, jestliže například rodič může pracovat, i zůstane‑li doma s nemocným dítětem. Lépe tak využijeme času našich zaměstnanců, soudí Štěpán z CZC.cz.

V Avastu vnímají možnost práce doma jako jednu z výhod poskytovaných zaměstnancům; umožňuje jim být v pracovním i osobním životě flexibilnější.

Zaměstnanci O2 tvrdí svým nadřízeným, že jsou doma často efektivnější, nic je neruší, mohou se tedy lépe soustředit a často zvládnou během jednoho dne doma udělat více práce než v kanceláři nebo v open space. „Práce doma však vždy záleží na důvěře mezi nadřízeným a podřízeným,“ dodává Kateřina Mikšovská.

Práci z domova se snažíme vyvážit tak, aby přinášela výhody jak zaměstnanci (lepší využití jeho času), tak zaměstnavateli (spokojený zaměstnanec), uvedl Teubner za Komerční banku.

Lze z domova pracovat plnohodnotně?

Do všech systémů CZC.cz se dostanete skrze VPN odkudkoli; obdobně mohou zaměstnanci Avastu pracovat díky VPN i na dálku „plnohodnotně“. V O2 díky VPN obdobně, sice s výhradou, pokud to dovoluje povaha práce.

Také zaměstnanci KB mohou pomocí VPN přistoupit k drtivé většině aplikací, které běžně používají. Některé ovšem přístupné nejsou kvůli bezpečnosti a některé jsou při vzdáleném přístupu nepohodlně pomalé, přiznává Teubner. Pracovník KB si tedy může vzít domů jen část své práce.

Pokud jde o domluvu na dálku, v O2 zavedli letos na jaře používání Skypu pro fimy, mimoto používají telekonferenční systémy firmy Cisco; nyní v září přidali 1000GB firemní OneDrive a také videoportál na ukládání a sdílení videí. Některé týmy se nadto domlouvají skrze Yammer.

V Komerční bance také využívají Skype pro firmy a s partnery popřípadě Cisco WebEx.

Ke Skypu pro firmy se hlásí i CZC.cz. Podle Milana Štěpána nabízí Skype pro firmy nejširší možnosti v rámci firmy – sdílení obrazovek, konferenční místnosti, připojení přes mobilní telefon a další.

V Avastu využívají klasickou telefonii, PC-to-PC videokonference a klasické H.323 videokonference.

Zabezpečení notebooků a vzdáleného přístupu

Všechny naše notebooky používají šifrování disků BitLocker a standardní přihlášení do domény. Při vzdáleném připojení se zaměstnanec musí připojit pomocí zabezpečené VPN. Používáme technologie Cisco, vypočítává Milan Štěpán z CZC.cz.

Vzdálený přístup je šifrován standardními šifrovacími metodami (např. protokolem AES), přístupová oprávnění jsou řešena vícefaktorově, primárně pomocí certifikátů, je praxe v O2. Počítače mají antivirus, antispyware a HIPS (proaktivní prevenci průniků).

Typický zaměstnanec KB má veškerou práci uloženu přímo v jednotlivých aplikacích či na sdílených discích, ke kterým přistupuje pomocí silného hesla přes VPN, tvrdí Teubner. U mobilních zařízení využíváme pro přístup k emailu ActiveSync a pro plnohodnotné využití rozjíždíme Good.

Dominika Kalašová z Avastu uvedla pouze tolik, že přenosné počítače zabezpečují hlavně vlastním antivirovým řešením.

Správa počítačů na dálku

IT oddělení CZC.cz spravuje vzdáleně počítače po celé republice: Jako základní nástroj využíváme TeamViewer, případně dokážeme pomocí doménové politiky hromadně updatovat libovolné PC, uvádí Štěpán.

Vzdálená práce nemá prakticky žádný vliv na správu přenosných počítačů, tvrdí O2. Kritické aplikace se zaktualizují i mimo firmu, vše ostatní se řeší na pracovišti/na interní síti. Nejčastěji využíváme VPN, Remote Desktop, TeamViewer. Pozitivně vnímáme postupné zrychlování připojení, díky kterému prakticky nepoznáte, jestli jste na firemní síti v práci, nebo se k ní připojujete z domova nebo kavárny.

Obdobně tvrdí Avast, že vzdálená práce nemá na správu firemních přenosných počítačů prakticky žádný vliv, naše správcovské nástroje fungují i na dálku.

KB však zůstává u toho, že případné potíže se řeší na pracovišti a většina patchů je centrálně nasazována při přímém připojení do uživatelské sítě na pracovišti. Dopad toho je údajně „minimální“, jelikož pracovat z domova může zaměstnanec nejvýše po část týdenní pracovní doby.

Vadí v kanceláři kabely?

V CZC.cz se nesnaží zbavit své kanceláře kabelů: Kvalitou a stabilitou připojení se bezdrátové připojení zatím stále nevyrovná klasickému připojení přes kabel, vyjádřil se Milan Štěpán.

Sídlo Avastu je sice celé pokryto vysokorychlostní inteligentní řízenou AC Wi-Fi, ale bezdrátové pracoviště se nehodí pro každého, míní ve firmě. Výslovně k možnosti bezdrátového dokování přenosných počítačů nám Dominika Kalašová odepsala: Počítače dokujeme klasicky, v bezdrátovém dokování význam nevidíme, vliv na výkon zaměstnance určitě nemá.

V O2 se zaměstnanci připojují do sítě na pracovišti běžně kabelem, přestože mají v prostorách firmy možnost připojit se i bezdrátově bez nutnosti VPN. Bezdrátové dokování počítačů zatím společnost nepoužívá. Ani KB se zatím nesnaží o plně bezdrátové pracoviště.

Musíte počítač zapojit v zasedačce?

Zasedací místnosti mají v Komerční bance sice vybaveny zabezpečenou Wi-Fi s automatickým přihlašováním korporátních zařízení, ale pokud jde třeba o bezdrátovou projekci obrazu, zatím teprve probíhá výběr vhodného řešení.

UX DAy - tip 2

V CZC.cz využívají připojení k televizím a projektorům pomocí Apple TV a Chromecastu, leč u všech zařízení je vždy dostupný i standardní HDMI kabel.

Avast tvrdí, že testuje hned několik bezdrátových technologií; favorita už prý mají, nicméně v této fázi nechtějí sdělit více. A v zasedačkách O2 bezdrátové projekce obrazu nevyužívají.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).