Hlavní navigace

Jablotron investuje desítky milionů do vývojářů eMan, rozjedou internet věcí

20. 1. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Jablotron
Výrobce zabezpečovacích zařízení získal menšinový podíl v mobilních vývojářích eMan. Chystají nový projekt v internetu věcí.

Společnost Jablotron vstupuje přes svou divizi Jablotron Projects do tuzemského vývojáře mobilních aplikací a systémů eMan. Obchod se pohybuje v řádech desítek milionů korun. Jablotron je nyní menšinovým a zároveň největším jednotlivým podílníkem (vlastní 45 % plus opce), doposud byl eMan ve vlastnictví čtyř podílníků. Jednání probíhala půl roku.

Zainvestovaná firma patří mezi největší subjekty svého druhu na zdejším trhu. Funguje od roku 2010, zaměstnává kolem 60 lidí a v portfoliu má zhruba 70 korporátních zákazníků včetně Honeywellu, Škody Auto, České pojišťovny a dalších. Roční obrat je kolem 40 milionů korun a letos se počítá s růstem 50 procent. Jablotron má 500 zaměstnanců, obrat je 2,3 miliardy.

Obě firmy chtějí společně více vstoupit na trh internetu věcí (IoT). „Více se rozkročujeme a logicky jsme se na českém trhu museli potkat se společností Jablotron,“ říká šéf eMana Jiří Horyna. Jablotron bude mít na starost hardwarovou část a eMan software.

Nový IoT projekt

„Budujeme společný produkt, o kterém zatím nesmíme mluvit. Jablotron nám dal dost volnou ruku, jako mladší punkovější firmě,“ navazuje Horyna. Pro Jablotron nyní bude eMan také v podstatě sesterská firma, která bude preferovaným dodavatelem.

Vývojáři z eMan budou nadále působit jako samostatný subjekt, který bude dělat také zakázkový vývoj iOS, Android či Facebook aplikací, a zaměří se i na další služby typu MDM či biometrických podpisů. „Chceme eMan zachovat takový, jaký je. Nechceme, aby to dopadlo, jako u jiných hráčů na trhu, kdy koupili menšího hráče a v podstatě z něj udělali interní vývoj,“ říká Horyna a pravděpodobně tak naráží na koupi Inmitu Avastem.

„Dnes už působíme jako software house a naše projekty jsou více komplexní,“ vysvětluje ředitel eMana. Firma dělá celé systémy od mobilních aplikací po systémy na back-endu. Firma také rozjela první IoT projekty, například nemocniční lůžka pro Linet či projekt pro německé pekárny.

BRAND24

„Doufáme, že skrze naši investici se podaří eMan více stabilizovat a podpořit tak růst nových projektů,“ doplňuje investiční ředitel Jablotronu Tomáš Morava. I díky tomu by se eMan mohl více rozrůst do zahraničí. Prozatím se mu expanze v tomto směru příliš nedařila.

Jablotron přes svou divizi Jablotron Projects už nějakou dobu hledá další nové projekty. Byl na „námluvách“ s firmami Angee a Cleevio. Spolupráce proběhla i s CZ.NICem a Turrisem – Jablotron pro tento router připravil IoT balíček s několika komponenty.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).