Hlavní navigace

Jací jsou američtí uživatelé bezdrátového Internetu?

3. 8. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Americká organizace Pew Internet and American Life Project se ve svém výzkumu podrobně podívala na americké uživatele bezdrátového Internetu. Jak Internet používají, z jakých zařízení a jak často? Více než polovina Američanů má bezdrátový přístup k Internetu, z notebooků, mobilních telefonů, MP3 přehrávačů a herních zařízení.

Američané se díky výzkumu projektu Pew Internet and American Life Project dozvěděli dost o tom, jak vlastně používají bezdrátový Internet. Celých 56 % Američanů bezdrátový Internet využívá, a to z nejrůznějších zařízení. 39 % Američanů přistupuje k Internetu bezdrátově ze svého notebooku, 32 % pomocí mobilního telefonu. 51 % Američanů používá jedno nebo obě zmíněná zařízení pro připojení k bezdrátovému Internetu. Mobilní telefon i notebook používá 19 % Američanů.

bezdrát v USA 1

Pokud se podíváme do nedávné historie, můžeme vysledovat strmý nástup bezdrátového Internetu v USA. Na konci roku 2007 používalo Internet v mobilním telefonu 24 % Američanů, nyní je to zmíněných 32 %. Zajímavostí je, že mobilní Internet používají nejvíce Američané původem z Afriky, a to 48 %. Z toho 29 % uživatelů mobilního Internetu využívá službu každý den. Američané hojně využívají nehlasové služby, do kterých spadá i Internet v mobilu, 69 % Američanů použilo někdy více než 10 nehlasových služeb (například textové zprávy, focení, hry atd…).

Skoro polovina dospělých Američanů má iPod nebo jiný MP3 přehrávač, ale jenom 5 % tato zařízení používá k přístupu na Internet. Rozšíření herních zařízení je podobné, 9 % jejich uživatelů využívá online služby. Dále jsou k přístupu na Internet využívány PDA nebo čtečky elektronických knih, tato zařízení ovšem nejsou tolik rozšířena.

Proč je mobilní Internet využíván? Jde o to být na příjmu i mimo domov nebo zaměstnání, být stále v kontaktu s přáteli. Polovina lidí chce být ve styku s přáteli neustále, 46 % se zajímá o aktuální dění a vyhledává zpravodajství.

bezdrát v USA 2

Američané hojně využívají WiFi a předplacené služby od mobilních operátorů. Zajímavé je, že WiFi je hodně využívána hlavně doma. 64 % uživatelů se ze svého notebooku připojuje k bezdrátovému Internetu nejméně jednou za den, 48 % uživatelů vícekrát za den. Pro připojení k Internetu z domova je ze 69 % využíván právě bezdrátový Internet.

Notebook mají hlavně vysokoškolsky vzdělaní Američané (68 % z nich), 58 % z nich používá notebook také pro připojování k Internetu. Ve věkovém rozpětí 18 – 29 let mají notebook dvě třetiny Američanů a 55 % se připojuje k Internetu. Zajímavé je srovnání podle rasy, notebook má 47 % bílých Američanů (38 % využívá bezdrátový Internet) a 34 % Afroameričanů (28 % využívá bezdrátový Internet).

Pro 19 % Američanů je typické připojovat se každý den k Internetu pomocí mobilního telefonu. Více než polovina Američanů někdy použila Internet v mobilním telefonu. I v této oblasti je zřejmý nárůst, za poslední 2 roky se počet uživatelů Internetu v mobilním telefonu posunul ze 32 % na 39 %.

bezdrát v USA 3

Celých 24 % Američanů se k Internetu pomocí mobilního telefonu připojuje několikrát denně, 12 % tak činí jednou za den a pouhých 13 % nikdy. 41 % uživatelů mobilního Internetu se připojuje více z jiných míst, než je domov nebo práce, 22 % se připojuje hlavně z domova, 10 % hlavně z práce.

Jaké jsou vůbec nejoblíbenější služby mobilního telefonu kromě služeb hlasových? Jde hlavně o textové zprávy, focení a hraní her. Následuje e-mail a Internet. Nehlasové služby využívá skoro 70 % dospělých majitelů mobilních telefonů.

bezdrát v USA 4

Zajímavá zjištění přinesl výzkum i v oblasti dalších mobilních zařízení. Herní konzole má 41 % Američanů, 21 % je používá pro přístup k Internetu, což je 9 % z celé dospělé populace. Asi 2 % Američanů vlastní čtečku elektronických knih, 32 % z nich se připojuje k Internetu (tedy pod 1 % dospělé americké populace). 17 % Američanů používá Internet v MP3 přehrávači, PDA, herním zařízení nebo čtečce elektronických knih.

BRAND24

Za pozornost stojí také srovnání používání bezdrátového Internetu v notebooku a mobilním telefonu.

bezdrát v USA 5

Pokud vás zajímají zvyky Američanů ohledně používání bezdrátového Internetu podrobněji, podívejte se na výše odkazovaný dokument, ve kterém jsou statistiky rozdělené podle nejrůznějších parametrů.

Máte mobilní telefon s WiFi?

  • Ano, mám, a také toho využívám.
    30 %
  • Ano, ale obvykle WiFi nepoužívám.
    11 %
  • Mám telefon bez WiFi.
    53 %
  • Vlastně ani nevím...
    2 %
  • Vůbec nemám mobilní telefon.
    4 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).