Hlavní navigace

Názory k článku Jak by mohla vypadat liberální Národní broadband strategie

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 8. 2004 6:58

    Milan (neregistrovaný)
    To, co jste napsal je opravdu naprosty blabol. Predstava, ze v teto oblasti neco vyresi trh je smesna. Problem spociva v tom, ze trh v teto oblasti prakticky neni. V oblasti pevnych pripojeni podle obratu ma CTc 90% trhu. V cele oblasti, vcetne mobilnich komunikaci pak ma Telecom se svoji dcerinou spolecnosti Eurotel opet hrube pres 60% trhu.

    Co to blabolite o trhu a jeho vlivu na tuto oblast?

    Aby trh fungoval, musel by stat nejprve demonopolizovat Telecom, robit ho na casti s obratem do max. 2 mld. Kc.
    To neudela, protoze se s lehkym prujmem trese na ty penize, ktere za nej dostane...

    Takze sorry, ale bez stimulace trhu a pusobeni na nej to rozhodne nepujde.

    Otazka c.2 je, jak jej stimulovat, kam a kdy davat dotace a jak udelat transparentni prostredi k jejich pridelovani. Vami uvedeny priklad s polostatnim operatorem v horni dolni lze jednoduse vyloucit tim, ze se stanovi odpovidajici kriteria.

    Jeste k Vami uvedenemu prikladu. Bez statu by napr. v Rakousku-Uhersku nikdy nikdo zeleznici nikdo nepostavil...

    Souhlasim ale s tim, ze soucasti broadbandove strategie MA BYT POKUS O VYTVORENI TRHU v teto oblasti, uvadim termin POKUS, protoze ani v Nemecku a ostatnich statech v EU se toto nedari, protoze jak je vseobecne znamo, firmy jako jsou Telecomy rychle uredniky zkorumpuji a to na jakychkoliv mistech, nejen v Cesku, ale i v EU...
  • 18. 8. 2004 7:47

    Patrick Zandl (neregistrovaný)
    Ta představa je možná směšná, nicméně funguje. Narozdíl od Rakousko-Uherska nemusíme nic stavět, máme v zemi stakilometry optických kabelů, už je postaveno. Teď jde o to, využívat to.

    Není důvod, proč majoritního operátora rozbít a už vůbec není mechanismus, jak ho rozbít, protože je to soukromá společnost a ČR nejsou USA a Telecom není Bell.

    Majoritní operátor vlastní infrastrukturu a spíše než ho rozbíjet je důležité, aby ji byl povinen zpřístupňovat na nákladových cenách s fér ziskem. Nic víc a nic méně.

    Dotace - a co byste chtěl dotovat? Aby si soukromá firma postavila síť za státní peníze? Ne, vážně - co byste chtěl dotovat?

    PS: První telefonní sítě všeobecně ve světě i u nás vznikly ze soukromého kapitálu. Pak se ale státy rozhodli, že je to příliš ztrategická služba a znárodnili je. A pak se jejich vývoj zastavil... Státní historiografie většinou soudila, že důvodem bylo zajištění technologické kompatibility. Směšné - analogová zařízení obsluhovaná manuálně operátorkami v roce 1890 byla kompatibilní do té míry, do jaké byla operátorka schopna krokosvorku přesunout do dírky na jiném panelu... (takže příměr se železnicí je k ničemu, ostatně i třeba v USA byly železnice nejdříve privátní).
  • 18. 8. 2004 8:10

    Libor Kučera (neregistrovaný)
    Naprosto se ztotožnuji s Vaším návrhem strategie. Jediné, co mi snad chybí, je závazek státu, že po určité období (pokud možno alespoň dočasně na 20 let) nebude jakýmkoliv způsobem zdaňovat samotný datový provoz, od paketů až po maily.

    Myslím že tenhle návrh si zaslouží širší publicitu a diskusi.
  • 18. 8. 2004 8:14

    Patrick Zandl (neregistrovaný)
    Máte pravdu, myslím, že obecná deklarace nezdanitelnosti internetu by neškodila - mne to nenapadlo, protože mi to přišlo, jako říct, že vzduch nebudeme danit. Ale nakonec je fakt, že na obojí by to jednou snadno mohlo přijít...
  • 18. 8. 2004 9:23

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Patriku, co je to nezdanitelnost Internetu? Nebudou se zdanovat pakety (o tom snad nikdo ani neuvazuje)? Nebo se nebudou zdanovat sluzby pristupu k Internetu a treba zarizeni, ktera se pouzivaji k provozu Internetu? Nebo se nebudou zdanovat veskere obchody ucinene prostrednictvim Internetu?

    Tvoje strategie rika: Nechame Vas v tom a nebudeme skodit. To je v nejlepsich tradicich liberalismu. Nicmene tuto strategii de facto uplatnuje stat ted a nejsem si vedom, ze by to nejak Internetu pomohlo. Lepsi koordinace kmitoctoveho spektra a zjednoduseni pokladani kabelu je fajn, ale neresi ochotu investovat do vykopovych praci. Navic, jak jiste sam vis, krome Telecomu a GSM operatoru nikdo nema penize a prakticky vsechny hrace trapi preinvestovanost (do telefonnich ustreden a SDH vybaveni).

    Kabelu v zemi je sice dost, ale v potrebnych mistech (pristupovych sitich) je ma pod palcem jeden subjekt. To, ze si muzes gigabitovou trasu Praha-Brno pronajmout az od deseti firem v peti ruznych trasach, nic neznamena, kdyz se na konci nema kdo pripojit.

    Dale ve Tve koncepci postradam hnaci motor Internetu - podporu budovani aplikaci. Internet dnes rutinne pouziva jedna skupina lidi - ostatnim ma jen velmi maloco nabidnout. Stat by mel napriklad urychlene internetizovat vsechna rozhrani, kterymi komunikuje s obcany. Nebo Ceska televize, ktera je take ovladana statem, by mela na Internetu vykrocit ze stinu N@vy a nabidnout poradny archiv.

  • 18. 8. 2004 9:36

    Libor Kučera (neregistrovaný)
    Měl jsem skutečně na mysli zdanění "dat", nikoliv služeb. Spíše než analogie se vzduchem mě napadá analogie se spotřební daní na benzín a autodopravou. Jestli to u benzínu trvalo 100 let, než sociální inženýři přisli na to, jak vytřískat prachy z pohybu zboží, nebude to v případě internetu trvat déle něž 10 let a některého chytráka to napadne. Obávám se, že je to příliš lákavé pro jakékoliv socialistické vlády či EU.
  • 18. 8. 2004 9:48

    Libor Kučera (neregistrovaný)
    Vycházím ze snahy Německa a Francie o sjednocení daní a celého daňového systému v rámci EU. Pokud by tedy teoreticky v Německu zvítězily tyto daňové "optimalizace", pravděpodobně bychom se brzo dočkali i evropské obdoby. Nepředpokládám, že by se tyto snahy objevily od zemí typu Irska, ale od Německa či Francie se můžeme dočkat i takového překvapení. Nechci malovat čerta na zeď, ale pokud bychom hned v počátku takové nápady zatípli, určitě by se hodně lidem ulevilo. Ostatně, ve Vás vzbuzují iniciativy typu Lisabonská agenda naději pro budoucnost?
  • 18. 8. 2004 11:27

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    A Nemecku ci Francii se o takovych vecech ani realne neuvazuje (ono totiz NENI mozne takovou dan vybrat). Takze ta uvaha je cela nesmyslna. Stejne tak bych mohl zacit uvazovat o tom, ze mate prasivinu - a bylo by to stejne blizko realite :-)

    Lisabonskou agendu neznam celou, ale nektere uvahy z ni mi rozhodne prijdou lepsi (a levnejsi) nez to, co tady spachala CSSD spolu s opozicne smluvni ODS (napriklad INDOS).

  • 18. 8. 2004 11:36

    Libor Kučera (neregistrovaný)
    Souhlas, konec teorii, doufám, že k nečemu takovému nikdy nedojde. Fakt mě víc pálí ty záležitosti s DPH.
  • 19. 8. 2004 12:29

    Ladislav N. (neregistrovaný)
    Muzete mi prosim sdelit, proc do toho tahate EU?

    No třeba proto, že vláda zvýšila téměř čtyřnásobně zdanění internetových služeb a připojení (5% -> 19%).
    A bylo to právě kvůli EU!
  • 19. 8. 2004 13:27

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Jenze EU nam nerika, jake maji byt sazby. Ostatne, kdyby ceska vlada povazovala telco sluzby a Internet za prioritu, tak by vyjednala prechodne obdobi a behem neho by se snazila, aby se v cele EU presunuly tyhle sluzby do snizene sazby.

    Bohuzel ceska vlada mela jine priority, napriklad omezeni nakupu pudy zahranicnimi fyzickymi osobami, takze mame to, co jsme si zvolili.

  • 19. 8. 2004 23:07

    Ladislav N. (neregistrovaný)
    Jenze EU nam nerika, jake maji byt sazby.

    Problém je právě v tom, že říká. Základní (vyšší) sazba DPH minimálně 15%. Tzn. trojnásobné zvýšení (oproti 5%) je dílem vstupu do EU, další čtyři procentní body (do 19%) jsou dílem ČSSD.

    Není důvod, proč by měl být internet ve snížené sazbě. Problém ČR je v tom, že celková hladina cen je příliš vysoká (díky Českému telecomu) a vláda nemá zájem snižovat příjmy rozpočtu. Naopak.
  • 20. 8. 2004 9:00

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Není důvod, proč by měl být internet ve snížené sazbě. Problém ČR je v tom, že celková hladina cen je příliš vysoká (díky Českému telecomu) a vláda nemá zájem snižovat příjmy rozpočtu. Naopak.

    Dovoluji si upozornit na to, ze ta zla EU Vam vypadla. Ale jiste to hned v dalsim prispevku napravite.

    Za tech 15% se omlouvam, nebyl jsem si toho pri psani vedom.

    Mimochodem, zmenu nazvu threadu povazuji za hodne off-topic a odporujici zasadam slusne diskuse. Proto povazujte diskusi z me strany za ukoncenou.

  • 18. 8. 2004 9:47

    Patrick Zandl (neregistrovaný)
    Nepostrádáš - je tam uveden, resp to je to, co jsem rozuměl slovy "Stát vyžaduje, aby všechny instituce čerpající finance ze státních zdrojů své veřejné databáze zpřístupnily na Internetu. Stát iniciuje program Jednotné zdravotní elektronické evidence a další podobné databáze, u nichž je vhodný centralizovaný přístup a to jak formou přímých požadavků na instituce, u nichž může požadavky vznášet, tak formou legislativních či jinak motivačních úprav."

    Televizi jsem tam výslovně nezmínil, ale pravda je, že archiv by bodl...

    Strategie je o tom, ze se nebude skodit a budou se vytvaret podminky. Rozhodne zadne dotace a subvence. Regulace last mile je uz ted - tu zachovat. S jedinym dodatkem. Velkoobchodni cena nemuze byt vyssi, nez maloobchodni cena po odecteni sluzeb v ni zahrnutych, ktere nejsou predmetem velkoobchodni nabidky :)

  • 18. 8. 2004 10:05

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Verejna databaze NENI rozhrani. Je sice hezky, ze se muzu na Internetu podivat, kdo vlastni firmu frantavohnout, s.r.o., ale kouzlo je v tom, ze muzu pres Internet podat zadost o zapsani.
  • 18. 8. 2004 11:25

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Ja jsem popisoval to, co je obsahem toho slova. Zkuste prosim byt peclivejsi pri cteni.
  • 18. 8. 2004 11:26

    Patrick Zandl (neregistrovaný)
    Ano, ale to je zase uvedeno v tom zrovnoprávnění elektronické komunikace - prostě si tu žádost o registraci firmy budeš moci podat i elektronicky, nejenom osobně...
  • 18. 8. 2004 8:24

    Tomas (neregistrovaný)
    "Majoritní operátor vlastní infrastrukturu a spíše než ho rozbíjet je důležité, aby ji byl povinen zpřístupňovat na nákladových cenách s fér ziskem. Nic víc a nic méně."

    Mám dojem, že tomu se právě říká regulace :-)
    Opravdu si nedovedu představit jak by trh mohl přimět vlastníka všech kabelů aby je zpřístupňoval ostatním.
  • 18. 8. 2004 11:34

    Rosťa (neregistrovaný)
    To že to pro něj bude ekonomicky výhodné. Jestliže vlastník infrastruktury bude soukromý podnik a nebude regulátor nucen, aby ji nabízel za podmínek, které neumožňují vlastní business modely (tzn. musí ji nabízet za náklady + regulátorem určený zisk), tak bude takový vlastník hledat způsoby, jak ji co nejvíce ekonomicky zhodnotit.
    Pak můžou nastavat dvě situace - infrastruktura bude dostupná (levná) pro konkurenci a ta ji bude využívat. A nebo se vlastník infrastruktury rozhodne, že chce přes vlastnictví infrastruktury konkurenci bránit a ta nebude dostupná (bude drahá). V takovém případě je pro konkurenci ekonomicky výhodnější budovat si vlastní infrastrukturu (námitky, že na to nemají neberu - můžou se spojit = najít ekonomicky výhodné řešení, to že to nedělají je jen důsledek toho, že dnes můžou řvát a ČTÚ jim nějak zařídí, aby měli přístup - jenže to není výhodné pro OLO ani ČTc).

    Není potřeba vymýšlet nějaká sofistikovaná řešení, stačí se vrátit k elementárním ekonomickým teoriím a nechat trh, aby to vyřešil. Pokud bude poptávka, vznikne i nabídka a najde si takové řešení, které je pro ni ekonomicky nejvýhodnější. To funguje už několik tisíc let a nikdo zatím neprokázal opak. Mimochodem, tímto se řídí i FED (konkrétně Alan Greenspan) a evidentně mu to vychází - tam jde sice o celou ekonomiku, ale jeho přístup (nechat cenotvorbu na trhu, který si poradí, aniž by to mělo dlouhodobý vliv na inflaci) se dá aplikovat i na jednotlivá odvědtví nebo konkrétní komoditu.
  • 18. 8. 2004 12:02

    Myšel (neregistrovaný)
    Pro vlastníka infrastruktury bude (téměř) vždy ekonomicky výhodnější, když ji bude využívat sám. Jakákoli regulace mu bude na obtíž a bude se ji pokoušet obcházet.
    Vaše vývody jsou sice zajímavé, ale vzhledem k tomuto faktu pouze teoreticky.

    Pokud by fungovaly Vámi uváděné principy, nebyla by žádná regulace potřeba. Jenže je to jako s komunismem - pěkné, ale na lidech to v praxi nefunguje :o))
  • 18. 8. 2004 12:52

    Rosťa (neregistrovaný)
    Dovolím si nesouhlasit - jestliže mám infrastrukturu a spousta její kapacity je nevyužitá, je pro mně výhodnější ji nechat být, nebo pronajmout (za takových podmínek, kdy se mi to vyplatí a neohrožuje to můj hlavní byznys)?

    Jednoznačně pronajmout. Pokud jsem ale kvůli regulaci k tomuto kroku přinucen, budu se snažit pronájem co nejvíce stížit, zvláště když mi někdo určuje míru ziskovosti a chce po mně, abych tu infrastrukturu pronajímal proto, abych podporoval své konkurenty a ne svůj hlavní byznys. A když to přeroste nějakou ještě únosnou mez, tak ten pronájem začnu blokovat a dělat regulátorovi naschvály. Tuto situaci máme dnes u nás.
  • 18. 8. 2004 16:08

    J (neregistrovaný)
    To plati v pripade, kdy nemuzu/neumim poskytnou stejnou/podobnou sluzbu. Ale protoze CTC zajiste umi a muze po svy dratech poskytovat internet a take to dela, bude se branit jejich zpristupneni co to pujde. Viz jeho pronajate linky za lidovou cenu.

    Vemte to tak, ze momentalne nema zadnou konkurenci (kdo jiny ma natazeny drat do temer kazde domacnosti ?), takze oni se budou ochotni podelit o sve kabely az v situaci, kdy si lidi sami (protoze velci "ISP" na to nemaji) vybuduji vlastni site a slozi se na vetsi kusy konektivity. Jenze pak uz jejich kabel nikdo potrebovat nebude, protoze po TP kabelu lze data tlacit radove rychleji nez po svazku od CTC ;).
  • 6. 9. 2004 8:20

    Petr Klimovic (neregistrovaný)
    Trh sice funguje, ale problem muze byt v tom ze nekdy az v horiznotu desetileti. Zadny monopol netrva vecne, ale nektere trvaji treba sto let, nez se objevi technologie, nebo jina skulina, ktera umozni vznik konkurence.

    No a volici holt nehodlaji mit radost, ze se toho doziji alespon jejich vnuci.
  • 18. 8. 2004 11:49

    Patrick Zandl (neregistrovaný)
    Souhlas s Rosťou. Regulace je přechodné řešení a tak je ho třeba chápat. na co bude regulace pronájmu místní smyčky, když ji nikdo nebude chtít používat, protože v mnoha lokalitách budou atraktivnější přístupové metody.

    Na co v současné době potřebujete pevnou telefonní linku? Na telefonování? Mobil pro malé telefonování vyjde levněji (paušály vs prepaid atd). Takže jen na rychlá data nebo na velké telefonování ... a o to se už rád někdo postará, nebo můžete vstoupit do komunitní sítě atd.
  • 18. 8. 2004 8:19

    Patrick Zandl (neregistrovaný)
    jak je vseobecne znamo, firmy jako jsou Telecomy rychle uredniky zkorumpuji a to na jakychkoliv mistech, nejen v Cesku, ale i v EU...

    ještě k tomuhle - právě proto, že si to také myslím, se snaží moje verze NBS odstranit všechny možné (=které mne napadly) oblasti korupce, tedy se snaží zamezit tomu, aby úředník o něčem rozhodoval (=byl korumpovatelný). O čem by také měl rozhodovat - o tom, zda si smíte postavit optickou síť? Zda ji můžete prodávat a za jaké ceny? Rádio? U rádia je problém - licenční tendr. Ale tam už se nedá nic dělat a úředníkům se to nechat musí, jen jsem zapoměl dopsat ten odstaveček o tom, že průběh tendru je věc veřejná a probíhá navenek viditelným a zjevným způsobem.

    Když nebude potřeba úředníků na tyhle věci, nebude tolik korupce.

  • 19. 8. 2004 23:14

    Ladislav N. (neregistrovaný)
    V českých poměrech jdou Českému Eurotelecomu na ruku celé politické partaje i poslanci.
    Když si vzpomenu např. na poslance Římana, ale i další, jak "srdnatě bojovali" proti snahám narušit monopol ČTc...
  • 18. 8. 2004 12:07

    Standa.Blábol (neregistrovaný)
    Nejsem odborník, ale podle mě je Český Telecom soukromá společnost, i když poněkud nelogicky stále ještě vlastněná státem, a nechalo by se říct, že monopol na služby tu už nemá, alespoň z toho pohledu, že kdokoliv jiný může začít podnikat ve stejném segmentu. Tady se pořád objevují názory, že se musí demonopolizovat Telecom, nějak ho rozdělit, regulovat atp. Ale proč radši opravdu neusnadnit vstup na trh malým a levným lokálním providerům například zjednodušením administrativy atp.? Kdyby toto skutečně fungovalo, byla by zde spousta lokálních providerů jako brněnský NetBox a lidé by samozřejmě volili výhodnější alternativu, stačí si porovnat slavný Internet Express Start 256 kbps za nějakých 900 Kč s datovým limitem 250 MB dat, agregací 1:50, a nabídku Netboxu (optika, 756 kbps bez agregace, datovým limitů, za nějakých 1000 Kč). Tohle by měla být práce státu a jeho strategie, stanovit jasná pravidla hry a zajistit jejich dodržování, usnadňovat vstup na trh mladým dynamickým firmám a ne jak je běžné v ČR, tedy samé dotace, přerozdělování, dělání umělých administrativní problémů pro kohokoliv, žádajícího stát o cokoliv, praktická nevymahatelnost práva (nebo trvající několik let) atd. Tudy vede cesta, protože pokud bude opravdu jednoduché začít podnikat, tak spousta lokálních providerů prostě donutí i Český Telecom, aby se konečně přetransformoval na dynamickou společnost, umějící nabízet kvalitní a levné služby. Pokud Český Telecom sám nebude chtít nabízet rozumné služby za rozumné peníze, stát s tím nic nenadělá. Mě spíš zaráží, že to Český Telecom neudělal už dávno, měl, při současných schopnostech tzv. konkurence obrovskou šanci získat s ADSL přirozený monopol na poli datových služeb, což, jak je jeho zvykem, opět prováhal. No ale i teď, díky neuvěřitelné drzosti Standy Grosse a jeho socdemáků, má ČTc ještě další 2 roky na to, aby toto napravil, viz. tento článek (http://zlutysmrad.unas.cz/bigpic.php?id=25). Až bude v každé vesnici dostupné ADSL v megabitových rychlostech za ceny srovnatelné s vyspělým světem, kdo pak ještě bude mít odvahu se pouštět do podnikání a Telecom zůstane stejně zakrnělá společnost bez nějakého reálného ohrožení konkurencí. Mimochodem, uvědomuje si tady vůbec někdo, jak neuvěřitelně neefektivní a zbyrokratizovaný stát jsme? Že například polovinu roku vyděláváme na stát a přitom zadlužení České Republiky neustále roste, že na podání daňového přiznání pomalu potřebujete osobního daňového poradce, že na výhru u soudu, kde je přitom vaše právo naprosto evidentní, potřebujete několik let, že v našem právním řádu se už pomalu nevyznají ani právníci? Hluboce obdivuju společnosti, které se v takovémto prostředí do podnikání pustí. Nic takového ale od vlády samozřejmě neuslyšíme, natož že by s tím začala něco dělat, přece potlačení různých dance party, plošné přídavky na cokoliv, kdy vláda ukápne pár korunek co nám předtím ukradla na daních, je vidět mnohem více..
  • 18. 8. 2004 13:31

    Michal Kára (neregistrovaný)
    S tim se neda nez souhlasit, nicmene je to predmetem obecnejsi strategie, nez "broadbandove".
  • 18. 8. 2004 10:27

    fernet (neregistrovaný)
    Zandlova je lepsi. Vcelku se s ni da souhlasit. Jen jedna vec - umistovani technologie na verejne budovy - dal bych tam jeste pamatkare a ostatni verejny zajem (Breeznetova antena na Mikulasi me naplnuje desem). Take v pripade prodeje takoveto verejne budovy les anten a jina vecna bremena snizuji hodnotu nemovitosti. Z ci kapsy pujde rozdil?

    Mlynarovsko-Uhnijacka by vedla pouze k zafixovani koryt. Pravicaci, kteri souhlasi s vyssi progresivitou dani a tim s dotaci flakacum jsou podvodnici. Soudruzi to mohli za ty dva roky predvest. A co predvedli? - KULOVY, jen chrochtani u koryt.
    A mimochodem, nazory partaje s 0.5% jsou naprosto nezajimave.
  • 18. 8. 2004 9:40

    Michal Illich (neregistrovaný)
    Podle mně nejlepší věc, kterou by mohl *stát* poměrně rychle udělat, je vrátit DPH na internetové připojení na nižší úroveň, případně zrušit DPH u internetu úplně. Jediný problém je zde Evropská unie, která tohle tuším nedovoluje. Ale když se chce, tak to jde - třeba Poláci to nějak přechytračili (i když to tuším mělo nějaké nevýhody).

    U čechů je přece jenom cena služby dost důležitá a změna o necelou pětinu by rozmach internetu urychlila. A úbytek příjmu státu na daních by nebyl příliš velký - naprosto jistě by se to státu už v krátkém horizontu (tak za 5 let) vyplatilo.
  • 18. 8. 2004 10:21

    Libor Kučera (neregistrovaný)
    Navíc si myslím, že s DPH je ještě jeden průšvih, a to je důležité zejména pro on-line obchody poskytující obsah (audio/video atd). Vemte si, že pokud mám firmu registovanou v EU a poskytnu elektonickou službu (§10 ods. 6i - nový zákon o DPH), musím zákazníkovi účtovat českou DPH, ať je třeba z Marsu, protože je automaticky považován za domácí (vnitrounijní) osobu. Takže ikdyž prodávám službu Japonci, musím mu naúčtovat DPH. Pokud se příliš nepletu, jestiže bych měl obchod registrovaný v USA, je na každého zákazníka - spotřebitele služby (i domácího) automaticky pohlíženo jako neobčana USA a není mu účtována sales tax. Navíc myslím že teď před prezidentskýma volbama se diskutuje je o prodloužení kompletních úlev pro novou ekonomiku, bohužel ale neznám ted zákon přesně. Pokud se toto nezmeni, budem na Ameriku jen zavistivě pokukovat pořád.
  • 18. 8. 2004 10:40

    Michal Kára (neregistrovaný)
    Taky mi prijde, ze ta strategie jde trochu mimo soucasne problemy.

    Snaha v oblasti kmitoctoveho spektra je hezka a prinosna, ale jakou to ma souvislost s pristupnosti? Pokud se nekde bije vice Wi-Fi siti, tak to znamena, ze tam internet je pristupny a tu oblast si muzeme "odskrtnout".

    Stejne tak zjednoduseni umistovani anten je pekne, ale nemyslim, ze by to byl _zasadni_ problem. A uz vubec ne v (ruralnich) oblastech, o jejichz pokryti nam jde.

    A navic, pouzivani bezdratu (konkretne Wi-Fi), jakkoli jsou dulezitym stavebnim kamenem soucasneho pokryti, chapu spis jako mezifazi, dokud nebude dostatecna hustota zakazniku pro pripojeni pres kabely. Budoucnost patri medi, vzdalena budoucnost optice :-)

    Soucasne problemy vidim spis v kombinaci techto trech faktoru:

    1) Mala pocitacova/internetova gramotnost
    2) Mala "uzitecnost" internetu
    3) Relativne vysoka cena pripojeni a (!) pocitace

    Kdyz si vezmu prumernou vesnickou rodinu, tak to vypada tak, ze se k internetu pripojit nechteji. Nemaji pocitac. Do pocitace by museli investovat zhruba jejich jeden cisty mesicni prijem. Navic o nich nic nevedi, takze ani poradne nevedi, jaky si koupit (a asi je nenapadne, ze by si ho mohli koupit z bazaru a neumeli by se v bazarove nabidce orientovat).

    Davat kazdy mesic nekolik stovek az tisicovku za internet, se kterym vlastne neumi pracovat a ani nevi, k cemu by jim byl dobry pri jejich rozpoctu take nebudou.

    Takze v takove vesnici je (doslova) par lidi, kteri by meli o pripojeni zajem. Jenze tahat ho tam jen kvuli nim by bylo ekonomicky nevyhodne.

    S tim muzeme delat dve veci:

    1) Pripojeni dotovat, at uz primo, nebo skryte (jako je tomu napriklad u telefonu)
    2) Zvysit poptavku

    Pro zvyseni poptavky vidim opet dve (paralelni) cesty:

    1) Nabidnout vice moznosti, jak internet vyuzit. Je ale otazka, jestli internet takovym lidem pri jejich zpusobu zivota vubec muze neco nabidnout. Internet umi pouze prenaset informace. Pokud jedine informace, ktere dotycni lide konzumuji jsou zpravy a serialy na Nove, asi tu moc prostoru nebude. eGovernment je pekna vec, ale pokud jdou na urad jednou za rok, asi to neni zajimave.

    2) Zlepsit pocitacovou gramotnost, castecne i zmenit zpusob zivota tech lidi (viz predchozi bod). Obavam se, ze prime metody moc ucinne nejsou, tezko budeme dospele lidi nutit k navsteve nejakych kursu. V tomto ohledu je jedina cesta pres jejich deti - pres skolu. Ucit deti praci s internetem, co na nem mohou najit, zadavat domaci ukoly, pri kterych na nem budou muset shanet informace. Tohle je cast, kde by stat MOHL pomoci, ale nebude to jednoduche, byt to dnes jiz na mnoha skolach funguje.

    (I kdyz nevim, nakolik se tento bod slucuje s liberalismem - mozna uz trochu zavani socialnim inzenyrstvim ;-)

    Takze asi tak.
  • 18. 8. 2004 11:35

    Patrick Zandl (neregistrovaný)
    Strategie se dotýká těch problémů, které jsi jmenoval.

    Zaprvé se snaží zjednodušit výstavbu telekomunikačních sítí včetně těch komunitních. Nikoliv dotacemi, ale určitým zjednodušením postupu.

    I zmíněné poznatky jsou ve strategii zahrnuty:
    1) Mala pocitacova/internetova gramotnost
    - ano, ale tohle je ta generační záležitost. nevěřím, že tohle vyřeší masivní školení starších lidí, tohle řeší školy a další vzdělávací instituce, tohle musí řešit děti. Podívejte se, jak to fungovalo a funguje ve světě.

    2) Mala "uzitecnost" internetu

    - ano, užitečnost nevzroste tím, že se budou dát stahovat filmy. stahovači filmů už to vědí a používají. Užitečnost vzroste tím, že se bude dát podat přiznání k dani, vyžádat duplikát občanky atd přes internet. A to je to zrovnoprávnění elektronické komunikace a rozvoj veřejně přístupných zdrojů (jako je justice, jako jsou zdravotní kartotéky atd).

    3) Relativne vysoka cena pripojeni a (!) pocitace

    - ani to nevyřešíte dotací a vzhledem k ekonomické situaci ani růstem platů. Spíše tak, že v obecní knihovně, na poště či na úřadě bude počítač, ze kterého se bude dát poslat email. Naši prarodiče také neměli doma telefon a když chtěli volat, chodili do budky...

    - pripojení lze vyresit tak, že lidem bude umozneno připojit se pres linku, kterou si nechaly zavést místní samosprávní úřady. Úřad nebude používat jen linku 512 Kb/s, ale megovou a to půlmego si nasdílí místní komunitní síť. Jednodušeji se navyšuje kapacita linky, než se tahá nová. Rozhodně ne dotované ceny. Proste se najdou ve vesnici čtyři lidi, kteří se dohromady složí a zaplatí za navýšení připojení (třeba alespon o 64 Kb/s, však budou stejně internetovat večer).

    Zlepšení počítačové gramotnosti - sám také říkáte, že přes školy :) A to je INDOS, který už nějak funguje a do kterého jsem se už nemontoval.

    takže mi přijde, že jste jen zopakoval, co je tam napsané :)
  • 18. 8. 2004 11:57

    Michal Kára (neregistrovaný)
    Ad gramotnost: Souhlas, ale ve clanku jsem o tom nenasel zminku.

    Pocitac na obecnim urade: To je dobry napad a taky by to mohlo v te strategii byt zmineno. (A mimochodem, na nasem obecnim urade to tak vicemene funguje ;-)

    Ja jsem vpodstate chtel rici, ze polovina strategie resi technicke problemy pri vystavbe siti, ktere ale nejsou dnes (IMHO) limitnim faktorem, tim je ekonomika a tu to neresi.

  • 18. 8. 2004 12:09

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Zaprvé se snaží zjednodušit výstavbu telekomunikačních sítí včetně těch komunitních. Nikoliv dotacemi, ale určitým zjednodušením postupu.

    Skutecne si myslis, ze hlavnim problemem budovani siti je zjednoduseni postupu (ostatne jake dalsi zjednoduseni cekas v pripade, ze si postavim vsesmerovku na VLASTNI strechu)?

    pripojení lze vyresit tak, že lidem bude umozneno připojit se pres linku, kterou si nechaly zavést místní samosprávní úřady. Úřad nebude používat jen linku 512 Kb/s, ale megovou a to půlmego si nasdílí místní komunitní síť.

    To je sice pravda, ale tak uz to dnes muze fungovat. Stat nemuze narizovat samosprave, aby delala cokoliv. Statni strategie se nema tykat toho, co si mezi sebou obcane nebo samosprava mohou dohodnout i bez ni (tedy vyjma pripadu, ze takove jednani stat podpori).

    Co se tyce INDOSe, tak ten na konci roku 2005 konci a zvysovani pocitacove gramotnosti pres nej je prakticky nulove :-(

  • 18. 8. 2004 13:50

    Patrick Zandl (neregistrovaný)
    Skutecne si myslis, ze hlavnim problemem budovani siti je zjednoduseni postupu (ostatne jake dalsi zjednoduseni cekas v pripade, ze si postavim vsesmerovku na VLASTNI strechu)?

    Skutečně si myslím, že je to problém pro malé začínající lokální firmičky a komunitní sítě. A mám s tím trochu osobní zkušenosti. a zrovna tyhle firmičky pomohou vybudovat připojení tam, kde se to jiným nehodí...

    Stat nemuze narizovat samosprave, aby delala cokoliv. Statni strategie se nema tykat toho, co si mezi sebou obcane nebo samosprava mohou dohodnout i bez ni (tedy vyjma pripadu, ze takove jednani stat podpori).

    Nemůže. Ale může udělat zcela běžný handl, který navrhuji a uvádím v té NBS. Vy chcete dotaci na vodovod? na stadion? na něco jiného? tak uděláte zase tohle... Obce inkasují od státu takové množství peněz, ať již z pozemkových daní nebo DPH, že jim to za to bude stát...

    INDOŠ - omlouvám se, že jsem všechno nevyřešil najednou. Teď odpoledne ještě musím sepsat mírovou smlouvu pro palestinu a izrael, večer budu míchat lék na rakovinu a na indoš bych se podíval ráno, jestli to nespěchá...

  • 18. 8. 2004 14:32

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Skutečně si myslím, že je to problém pro malé začínající lokální firmičky a komunitní sítě. A mám s tím trochu osobní zkušenosti. a zrovna tyhle firmičky pomohou vybudovat připojení tam, kde se to jiným nehodí...

    Nevim, jake jsou Tvoje osobni zkusenosti. Nerikam, ze by se cela masinerie kolem stavebniho zakona nemela zjednodusit, ale jako branu k broadbandu to nevidim. Kilak vykopu stoji plusminus mega a to mega musi nekdo zaplatit.

    Nemůže. Ale může udělat zcela běžný handl, který navrhuji a uvádím v té NBS. Vy chcete dotaci na vodovod? na stadion? na něco jiného? tak uděláte zase tohle... Obce inkasují od státu takové množství peněz, ať již z pozemkových daní nebo DPH, že jim to za to bude stát...

    Ja myslel, ze se ohanis tim, ze obce by nemely dostavat zadny dotace. pokud dostane obec prispevek na vodovod, nechapu, jak ji donutis, aby tam polozila chranicku, kterou odboci do kazde domacnosti. Pokud tim chces podvazat prideleni te dotace, pak budes mit smulu.

    Nikdo po Tobe nechtel resit INDOS, jen se odvolavas na projekt, kterej je primo ukazkovym prikladem toho, JAK SE TO NEMA DELAT.

  • 18. 8. 2004 14:57

    Patrick Zandl (neregistrovaný)
    Nebavili jsme se o chráničkách, ale o střechách... Nevidím v tom nic, co by obec nebyla schopna zvážít - buďto nechce zpřístupnit svoji infrastrukturu soukromníkům na rozvoj broadbandu, nebo dostane státní peníze...
  • 18. 8. 2004 15:27

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Jak svazes pokladani vodovodu se zpristupnenim strech, je mi neznamo.

    BTW zvazils, ze na takove strese muze uz nekdo (treba ET) obsazovat vsechno misto?

  • 18. 8. 2004 16:13

    Michal Kára (neregistrovaný)
    Jde o to jaka obec. Na vesnici je "obec" jedna budova obecniho uradu... BTW, u nas je APcko na obecnim stozaru pro prijem TV signalu do obecni kabelovky, obecni urad za to ma od te firmy inet zdarma. Takze pokud jsou lidi inteligentni, tak to neni problem, srazka z blbcem bude problem vzdy, bez ohledu na zakony :-(

    Jinak vim, jak kamarad zprovoznoval internet v Havlickove Brode a spis nez s obci byl problem se dohodnout se sdruzenim najemniku v panelacich. Ale do toho uz stat moc hrabat nemuze (koneckoncu, viz predchozi odstavec). A ty panelaky jsou diky sve vysce casto podstatnejsi, nez obecni budovy.
  • 18. 8. 2004 13:44

    jenicek (neregistrovaný)
    To, ze budoucnost patri medi a optice podepisuju!
    Ovsem v soucasnosti by napriklad v panelacich, kde lze ocekavat relativne vysokou hustotu uzivatelu mela patrit medi i soucasnost, ovsem mam pocit, ze lide cekaji "az to nekdo udela za nas":-(
  • 18. 8. 2004 11:20

    Honza (neregistrovaný)
    Clanek je urcite minen velmi seriozne, nicmene pusobi (bohuzel) spise dojmem toho blabolu.
    Zakladnim cilem veskereho podnikani je zisk a to maximalni. Zakaznik je zajimavy jen jako zdroj tohoto zisku. Pokud bude kapat z komunikaci, jsou zajimave. Pokud ne, pryc od toho. To jsou proste fakta. Pohadkam o vsemocne ruce svobodneho trhu a zazracnem liberalnim prostredi uz u nas veri snad jen predstavitele Liberalniho institutu nebo jak se to jmenuje ;-).
    Maji-li se sluzby rozsirit, musi byt dostupne, technicky i financne. A zde je zakopan pes. Jestlize dnes ceny sluzeb maji ve ve srovnatelnem svete PRIBLIZNE stejnou uroven a platy u nas jsou podstatne nizsi, je vec jasna. Cili jak z toho ven - snizit ceny nebo zvysit platy? Nebo oboji? Nebo zasah statu? Vidim to na prirozenem vyvoji. Ceny budou postupne klesat a platy stoupat (no, aspon nekomu ;-)). Pokud by se zavedly danove ulevy pro poskytovatele sluzeb, jiste by tito automaticky nesnizili ceny, ja tedy na jejich miste ne.

    Tak, a ted do autora. Bylo by toho vice, ale jen to hlavni: Uvadi treba "obrovská technologická propast mezi ČR a vyspělými státy" - co ma timto konkretne na mysli? Je treba srovnavat podobne staty a hlavne vzdy kompletne, ne ze v Japonsku maji levne tohle a v Anglii zase toto a jak to ze u nas neni levne oboje.
    Dale potom pise "máme mladou generaci schopnou používat nejmodernější technologie a na stranu druhou zbytek obyvatel, kteří toho schopni prakticky nejsou". Vite, toto si asi mysli kazda mladsi generace o te starsi. Ovsem starsi generace ma zase zivotni zkusenosti, no a taky musi zpravidla pracovat, aby tu mladsi mohla uzivit. Vec je treba videt pragmaticky - jaky primy prinos ma pristup k rychlemu Internetu pro ridice, servirku, zednika, soustruznika, prodavacku atd. kteri jsou ve vetsine regionu radi, ze vubec nejakou praci maji? Myslim, ze zatim minimalni, cili nema smysl se jim zabyvat.

    Pasaz textu oznacena jako "Motivace trhu a odstranění bariér" by vyzadovala podrobny rozbor. Ovsem prakticky kazdy z uvadenych bodu je polemicky. Napriklad CTU neni vsemocnym panem kmitoctoveho spektra, ale musi postupovat v souladu s mezinarodnimi dohodami, vlny neznaji hranic - pro ilustraci viz treba http://www.ctu.cz/doc.php?iDoc=573 (stahnout Tabulku 1). "Registr provozovatelů venkovních bezdrátových sítí" za ucelem "průkazného určení časové posloupnosti při zprovozňování jednotlivých sítí" by samozřejmě vedl ke snaze zaregistrovat co nejvic siti predem. Nehlede na to, ze stavajici standardy proste nebyly pro masove a plosne nasazeni navrzeny. Atd., atd.
  • 18. 8. 2004 11:46

    Patrick Zandl (neregistrovaný)
    Článek je míněn vážně. Autor ho ostatně nevymyslel sám, inspiroval se v podobných projektech v Austrálii, Švédsku a USA, tedy na trzích, které považuje v tomto ohledu za inspirující.

    "obrovská technologická propast mezi ČR a vyspělými státy" - co tím myslím? Poměr akceptace technologií v jednotlivých generacích. Zjednodušeně řečeno poměr mezi tím, kolik šedesátiletých lidí umí ovládat video v ČR a v Japonsku. A tohle je velmi důležité, protože tohle je obrovská propast. Lidi, kteří nezvládli předchozí technologii, mají mnohem větší problémy zvládat následující technologie a mají větší tendenci ji nepoužívat.

    Přínos internetu pro soustružníka bude v tom, že daňové přiznání, pozemkovou daň, novou občanku a hromadu dalších úředních věcí vyřídí ne tak, že si vezme den volno a pojede někam do centrální obce autobuse a stama vlakem do okresního města, ale tak, že na obecním úřadě, poště či kde naklepá něco do počítače, s čímž mu místní úředník nebo pošťák či kod pomůže... Pokud si myslíte, že je mu to k ničemu, tak to byste ty lidi mohl rovnou nechat ve středověku...

    Jistě, že ČTÚ je pánem spektra u nás do značné míry. Nelze přezařovat za hranice (až na určité frekv). Já netvrdím, že místo frekvence na digitální televizi platné celosvětově máme zavést speciální wifi vyráběné jen naší teslou. ale kupříkladu říkám, že lze zlikvidovat tetra licence, které nikdo nepoužívá. že lze takových věcí najít více - vojenské radary, které se používají málo a jen v některých lokalitách, na starých frekvencích atd.

    Je mnoho technologií, které jsou pro plošné nasazení na různých frekvencích - flash-ofdm, wimax, agere systemy a další a další...
  • 19. 8. 2004 14:15

    Root (neregistrovaný)
    Sakra to si vsichni sedite na vedeni? Zadny soustruznik si prece nekoupi pocitac a broadband pripojeni jenom kvuli tomu, aby si mohl pozadat o novou obcanku a dalsi uredni veci. To by predpokladalo, ze zatez obcana urednimi ukony bude narustat, coz je samozrejme neakceptovatelne, uz dnes jich mame vice nez je zdravo a naopak bychom se meli snazit je omezovat a nikoli elektrifikovat.

    Ja treba rocne neudelam obvykle ani jeden uredni ukon, pokud vynechame overovani podpisu kvuli CZ-NICu (coz je dalsi tezky archaismus). Overit podpis jinak nez osobne asi hned tak nepujde. Radnici mam necelych 100 metru od baraku, rozhodne blize nez obchod s potravinami nebo zastavku MHD, takze v tom nemam problem.

    Vzdycky bude skupina lidi, pro ktere takove sluzby valny smysl mit nebudou a o opaku je nepresvecime. Na druhou stranu, na vec se musime divat mnohem komplexneji, cili bude nam zde rust mnozina lidi, kteri budou internet pouzivat k zabave, k planovani ruznych svych aktivit (sport, dovolena, upravy auta a milion dalsich veci), k nakupovani (at uz v e-shopech, nebo pres aukce) a hlavne ke sve praci, at uz tim myslime plny telecommuting nebo jenom vyuzivani informaci pro zvyseni efektivity prace.

    K tem radiim - nejak mam obavy z narustu elektromagnetickeho smogu. Naopak trendem by IMHO melo byt omezovani radiovych spoju ve prospech optickych.
  • 18. 8. 2004 13:56

    jenicek (neregistrovaný)
    Zakladnim cilem veskereho podnikani je zisk a to maximalni. Zakaznik je zajimavy jen jako zdroj tohoto zisku. Pokud bude kapat z komunikaci, jsou zajimave. Pokud ne, pryc od toho. To jsou proste fakta. Pohadkam o vsemocne ruce svobodneho trhu a zazracnem liberalnim prostredi uz u nas veri snad jen predstavitele Liberalniho institutu nebo jak se to jmenuje ;-).
    Trh je pouhy zpusob jak spotrebitele vyjadruji sve preference, nikoli krasnym zazracnym svetem, jak se ekonomove-amateri domnivaji, ze si mysli ekonomove-profesionalove. Pokud spotrebitele nejsou ochotni zaplatit naklady poskytovane sluzby, tak to znamena, ze o ni zase tak moc nestoji a preferuji jine statky. Taky bych chtel doma 10Mb, ale za ty prachy mi to nestoji, radsi je treba propiju:-)
    Mimochodem vase odpoved "Vidim to na prirozenem vyvoji." neni nic jineho nez "Necham to na volnem trhu":-)
  • 18. 8. 2004 16:30

    J (neregistrovaný)
    Na jedne strane volate po zjednoduseni a na druhe chcete zavest registr WiFi => dalsi birokracie. Ja vim ze to lze udelat velmi snadno, ale take vim jak s tim nalozi nasi urednici. Takze budete vesele behat po meste, zamerovat pomoci GPS kde jeste vas signal je, kde uz ne, presne uhly a typy anten ... uz to vidim.

    S umistovanim anten je to dnes tak, ze kdyz jsem si jako najmenik pozadal u umisteni Ronji na strechu, bylo to zamitnuto - ze pry bych mohl poskodit strechu ... Ale mistni kabelovka si tam sve anteny dat mohla a po strese behali kazdy den 1/2 roku. Oni pravda za to cosi plati, ale duzstvo to nejak zapomina dat do vyuctovani. Zeby to slo predsedovy do kapsy ?
    Vyresil jsem to tak, ze jsem si ji bez ptani namontoval za okno a kabely protahal opet bez ptani stoupackou. Ze to blbe vypada je mi ukradeno.

    Jsem rozhodne proti JAKYMKOLI dotacim, protoze to opet shrabnou ti velci a mali ISP, kteri poskytuji sluzby opravdu koncovym zakaznikum nedostanou nic.
    Myslim ze snizit/zrusit DPH na poskytovani by byla cesta (treba prechodne na 10 let). Co se tyce PC, zde bych cenu nevidel jako velky problem. Kazdy vi, ze to je sice nemala, ale jednorazova investice. Daleko vetsi problem jsou mesicni poplatky.
  • 18. 8. 2004 18:01

    Michal Kára (neregistrovaný)
    On to Patrick asi myslel tak, ze reknete CTU "tady mam signal ja" a pokud vas bude nekdo rusit, tak bude mit pravo prvni "zaregistrovany". Pravo prvniho uz v zakone je, ale je nutne slozite dokazovat, kdo tam byl driv a donutit ho to ruseni odstranit.

    I kdyz, kdyby to bylo za uplatu, je to vlastne licenci pasmo, kdyby to bylo zadarmo, je to dobre zneuzitelne proti konkurenci (zaregistruji si pasmo vsude mozne...).
  • 19. 8. 2004 8:27

    Patrick Zandl (neregistrovaný)
    Zaregistrujete - přijede kontrola, zjisti, že tam nevysilite a bude chtit vysvetleni a pokutu...

    (ačkoliv zrovna tenhle bod navrhu je ten, na kterem jsem trval nejmene, protoze je to spis takova tresnicka...)
  • 18. 8. 2004 16:35

    Jiri Benes (neregistrovaný)
    Dobry clenek, souhlasim.

    Jen je zamaren hlavne na bezdratove site, chtelo by to pridat i problematiku dratovych siti (komunitni site v panelaku).

    Pro zacinajici wireless ISP a komunitni site by bylo jeste dobre, aby stat jasne rekl:
    - kdy je nutne mit licenci
    - jak s danemi a ucetnictvim
    - jak s fakturami (jsou potreba, staci elektronicky)
    - vytvoreni arbitra pro male spory (nebo zrychlit soudy)

  • 18. 8. 2004 17:07

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Pro zacinajici wireless ISP a komunitni site by bylo jeste dobre, aby stat jasne rekl:
    - kdy je nutne mit licenci
    - jak s danemi a ucetnictvim
    - jak s fakturami (jsou potreba, staci elektronicky)

    Stat tyto veci samozrejme napsal. Stoji to vsechno v zakonech :-)

  • 18. 8. 2004 17:12

    Jiri Benes (neregistrovaný)
    no prave, ale tech vykladu. Napriklad o nutnosti mit licenci nebo asilani faktur emailem, je vsude kupa nazoru/konferenci, clovek si muze vybrat.
  • 19. 8. 2004 21:32

    jara (neregistrovaný)
    Je to krásné, ale slyšel někdy autor něco např. o věcných břemenech? Krásné jsou také obraty "bude změněna nájemní smlouva" apod.
    A také další maličkost - k internetu je potřeba PC. Myslím, že vlastnictví PC (či spíše nevlastnictví) je právě ta velká bariéra k rozvoji internertu. Zamyslel se někdo nad tímto problémem? Poměr ceny PC a průměrného platu je u nás tragický...
  • 19. 8. 2004 23:39

    Ladislav N. (neregistrovaný)
    Mnohem tragičtější než cena počítače (dlouhodobá investice), je poměr toho, co požaduje ČTc za internetový paušál vzhledem k průměrnému příjmu.
    Za dobu životnosti počítače (nejméně 5 let) cena připojení násobně převýší jeho pořizovací cenu. A oproti zahraničí je ČTc dražší i v absolutních číslech (kurzovní přepočet).
  • 6. 9. 2004 11:52

    Karel Kocourek (neregistrovaný)
    jo, dam priklad: V bazaru stoji P-MMX-233 s mysi a klavesnici 1300,- Monitor, totalni kram ovsem, 1000,-. Operacni system (?!?), no vim, ze se to v nasich krajich zrovna moc neresi, ale pro pocit sucha a bezpeci nasadim nejakou bezpracnejsi minimalistickou live-distribuci Linuxu. Pri trose pece by se nejspis dal sehnat nejaky majitel prevoditelne licence Win95, ktery by se ji zbavoval. Modem by byl asi tak nejvetsi investice, protoze by byl externi a seriovy. Bylo by to dost line, ale pracovat se na tom rozhodne da.

    Tak tohle presne bych asi udelal, pokud bych prisel ze dne na den o moznost pouzivat jine pocitace. Protoze mam subjektivne pocit, ze se bez PC a Internetu neobejdu. V penezich za PC to nebude.

    Bariera je, obrazne receno, v pomeru cena/vykon pro "obycejneho" cloveka. Proste to nekomu nestoji ani za tu ztratu casu, kterou by mel s obstaranim takoveho hardwaru. Proc taky, kdyz na Nove davaji tolik zabavy, obcanka vydrzi 5-10 let, danove priznani podava zamestnavatel (popripade zadost o socialni davky zase nejde moc dohromady se surfovanim po Internetu), jizdni rady autobusu, co jezdi do okresniho mesta, znaji vsichni nazpamet (jedou 2x denne mimo sobotu a nedeli) etc.

    Mimochodem, problem muze byt spis se spravovanim vsech tech PC, protoze zatim je mimo moznosti bezneho soukromnika, najmout si na to firmu za obvyklou cenu. Resi se to tak, ze se pozve nejaky pribuzny ci znamy, ktery pomuze za symbolickou odmenu ve stylu pivo a gulas. Jiste vsichni znate. To ovsem jde jenom, dokud je penetrace pocitaci nizka, kdyby si PCcko poridil skutecne kazdy, tak se bude muset obracet na profesionalni firmy a to by celkove naklady zvedlo podstatne.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).