Hlavní navigace

Jak funguje Juice Pay?

7. 6. 2000
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Karta Juice Pay je novou a zajímavou možností jak platit on-line. Lze ji používat jak při nákupech na Internetu, tak i při nákupech pomocí mobilních telefonů. Mechanismem jejího fungování se zabýval Jiří Peterka, který ve svém článku přináší řadu podrobnosti.

Nová karta Juice Pay, pomocí které můžete platit za své nákupy prováděné jak na Internetu tak i prostřednictvím mobilních telefonů, je dalším důkazem konvergence těchto dvou světů – světa Internetu a světa mobilních komunikací. V tomto aspektu se ostatně nijak výrazněji neodlišuje například od účtů v Expandia bance. Společný je i další aspekt – jde v zásadě o proprietární řešení, alespoň v tom smyslu že systém prodávajícího musí být tomuto způsobu placení explicitně přizpůsoben. To v praxi znamená, že jak z účtu u Expandia banky, tak i pomocí karty Juice Pay zaplatíte svůj nákup jedině tam, kde je příslušný prodejce na tento způsob připraven (jeho prodejní systém je provázán se systémem banky, resp. s jejím autorizačním střediskem). Dnes, při rozjezdu karty Juice Pay, s ní můžete platit jen ve čtyřech obchodech (Ticket Pro, Čedok, Comfor a Globe Internet), ale jejich počet bude zřejmě rychle stoupat.

Co je ale na nové kartě Juice Pay zásadně odlišné od účtu v Expandia bance, je požadavek na „umístění“ vašeho skutečného bankovního účtu, na kterém si udržujete své peníze. V případě Expandia banky musíte být jejími klienty, tj. musíte mít svůj účet přímo u ní, a vaše platby probíhají přímo z tohoto účtu. V případě Juice Pay tomu tak není. Zde nemusíte mít účet u toho, kdo Juice Pay kartu vystavuje (což je Citibank a.s., jako česká pobočka společnosti Citigroup).

Jak to funguje?

Jak ale potom vše funguje? Vyjdeme-li z představy, že tradiční platební karta je vystavována pouze k řádnému bankovnímu účtu (resp. za takovouto kartou je „schován“ plnohodnotný bankovní účet), pak za kartou Juice Pay je „schován“ jen jakýsi „průchozí“ účet, který nemá charakter plnohodnotného bankovního účtu. Majitel Juice Pay karty do takovéhoto „průchozího“ účtu z jedné strany přesouvá peníze ze svého řádného účtu (v takové výši jakou si sám určuje a reguluje), a z druhé strany z něj peníze zase odebírá – tím, že pomocí Juice Pay karty platí za své nákupy.

Tolik tedy základní princip, ke kterému je vhodné dodat pár konkrétních aspektů: peníze se na průchozí účet dostávají automaticky prostřednictvím inkasa. Na počátku tedy musí vlastník Juice Pay karty stanovit, ze kterého účtu (u kterékoli banky v ČR) se mají peníze „stahovat“, a na tomto účtu musí povolit inkaso. Dále si majitel sám volí, kolik finančních prostředků chce na svém průchozím účtu mít – sám si určuje minimum i maximum. Když potom nakupuje a prostřednictvím Juice Pay karty i platí, a stav průchozího účtu klesne pod určenou minimální částku, je tento účet automaticky „dotankován“ z řádného účtu na stanovenou maximální hodnotu.

Kolik to stojí

Z tiskové zprávy, vydané u příležitosti uvedení Juice Pay karty na trh, vyplývá že tato karta je zadarmo – držitelé karty nemusí platit žádné roční poplatky, a ani žádné transakční poplatky. Tomu je samozřejmě třeba rozumět tak, že příslušné náklady nese strana prodávající, a nutně tedy musí být zakalkulovány v ceně nakupovaného produktu či služby.

Jak probíhá placení

Pro správné pochopení celého mechanismu je vhodné si naznačit, jak vlastně probíhá placení. Uživatel Internetu (stejně jako uživatel mobilního telefonu) postupuje úplně stejně, jako při tradičním on-line nakupování – do okamžiku, kdy u pokladny zvolí platbu pomocí Juice Pay karty. Jakmile tak učiní, je přesměrován na platební bránu Citibank – tedy na WWW stránky patřící bance a nikoli prodejci (analogicky při použití mobilních telefonů). Teprve této platební bráně musí majitel katy sdělit citlivé údaje (číslo karty a svůj pin, přičemž komunikace je vedena pomocí SSL).

Pokud platební brána, provozovaná plně v režii Citibank a v rámci její bezpečnostní strategie autorizuje vaši platbu, vy jako kupující jste přesměrováni zpět na stránky prodejce (který se stejně jako vy dozví že platba je zajištěna a může expedovat zboží). Dále již vše postupuje stejně jako při jiných způsobech placení.

Otázka bezpečnosti

Při placení tradičními platebními (kreditními či debetními) kartami, například kartami VISA či EC/MC, kupující předává údaje o své kartě prodejci, a teprve on si pak vykoresponduje s bankou vše potřebné včetně provedení příslušné platby. To samozřejmě přináší určité potenciální riziko zneužití, protože jako kupující předáváte citlivé údaje o své kartě někomu, o jehož důvěryhodnosti toho nemusíte moc vědět.

Při použití Juice Pay karty toto potenciální riziko odpadá, protože prodejce se žádné údaje o vaší kartě nedozví. Předávání citlivých údajů o kartě (čísla a PIN-u) je výhradně věcí komunikace kupujícího s bankou (technicky je tato komunikace zabezpečena protokolem SSL ve verzi se 128 bity).

Pokud by ale někdo i přesto měl strach o své peníze při on-line placení, je zde ještě jeden významný aspekt – tím, že majitel Juice Pay karty sám určuje, kolik peněz má být na jeho „průchozím“ účtu, může si sám volit jak velkou míru rizika vlastně ponese. Pokud jsem při prezentaci vše správně postřehnul, měly by být možné i jednorázové peněžní „injekce“ z řádného účtu, takže kupující může aplikovat například takovou strategii: prostřednictvím inkasa udržuje na svém průchozím účtu jen určitou minimální částku (třeba 100,– Kč). Když chce provést nějaký větší on-line nákup, jednorázově převede potřebnou částku na svůj průchozí účet a pak z něj skutečně zaplatí.

Jak si vše vyzkoušet

Pokud si vše chcete nezávazně vyzkoušet, máte možnost tak učinit bez obav o své vlastní peníze a dokonce na tom i něco získat. Společnost Citibank vám totiž nabízí zdarma zkušební verzi Juice Pay karty, s názvem Juice Pay kredit. Jde o dočasnou jednoměsíční kartu, „natankovanou“ částkou 100,– Kč. Utratit tuto částku ale můžete jen na Vltavě, kde máte na výběr čtyři druhy zboží: dva fyzické (knížku a CD), a dva „datové“ (počítačovou hru a písničku), které si můžete ihned po zaplacení stáhnout.

Ať už se rozhodnete pro zkušební nebo ostrou verzi, v obou případech můžete začít své seznamování s kartou Juice Pay na adrese http://www.mo­biljuice.cz.

BRAND24

Pokud se nechcete příliš zdržovat, běžte rovnou na adresu https://www.ci­tibank.co.in/e­pay/indexczk.htm. Schválně, co si z této adresy odvodíte?

Jiří Peterka

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).