Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak je to s beztrestným kopírováním webů? od Mormegil - Pokud by samotná webová prezentace (tedy to, co...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 10. 2009 16:08

    Mormegil

    Pokud by samotná webová prezentace (tedy to, co bylo okopírováno) měla být chráněna jako počítačový program, je vyjádření ÚS přinejmenším zvláštní, neboť na autorskoprávní ochranu počítačového programu jsou kladena jiná měřítka (stačí, aby byl „původní v tom smyslu, že je autorovým vlastním duševním výtvorem“ – AutZ, § 2, odst. 2). Citované „jedinečný výsledek tvůrčí duševní činnosti“ se týká ostatních autorských děl (AutZ, § 2, odst. 1).

    Je ale otázkou, jakého druhu by webová prezentace jako autorské dílo měla být – je to spíše počítačový program (např. skriptování na straně klienta jistě), nebo spíše něco jako dílo literární (samotné rozvržení stránek IMHO spadá spíše sem). Takže zatímco rozvržení stránek IMHO skutečně spíše není autorským dílem, tak třeba použité skripty a konkrétní obrázky jimi téměř jistě jsou.

    Ale je třeba zdůraznit, že ÚS nerozhodoval takové skutkové otázky. ÚS stojí mimo systém obecných soudů, není nějakou finální odvolací instancí. V tomto případě tak pouze konstatoval, že obecné soudy svou práci nezanedbaly a nedošlo k porušení do ústavou zaručených práv stěžovatele, tudíž není důvod k nějakému zásahu.

  • 13. 10. 2009 21:46

    Marek Prokop (neregistrovaný)
    "Teoreticky by žalujícímu měl k výhře stačit jeden okopírovaný odstavec textu."

    Potíž je v tom, že se na tom webu prakticky žádné odstavce textu nenacházejí. Asi by to opravdu šlo chránit jen jako databázi.
  • 13. 10. 2009 22:29

    stoural (neregistrovaný)
    "Nemate pravdu, napr u scriptu by musel autor dokazovat, ze jde o jedinecne reseni a zaroven nikoli jedine reseni daneho problemu (patentovat SW u nas nastesti nelze). Vzhledem k delce sriptu vetsinou nekolik desitek radku kodu vam drtiva vetsina soudcu (a znalcu) rekne, ze toto napise zacek zakladni skoly a ze jinak se to stejne napsat prakticky neda."

    Hloupost. Vubec se nejedna o jedinecnost reseni. To, co vytvorite, je POUZE vase, a je uplne ukradene, kolik takovych skriptu uz existuje. Kdyz vam ukradnu vasi fotku krajiny, budete rad, az budu argumentovat, ze ji ani jinak vyfotit nelze? Ten strom, kopec, a dva domy tam budou porad...

    "BTW: Natolik originalni navrh webu, aby se dal nazvat "autoskym dilem" jsem snad jeste nevidel. Vzdyt je to stale dokola totez, jedno menu vlevo, jednou vpravo, cudlik semhle, cudlik tamhle a ve finale se da postavit nekonecna rada webu ktere vypadaji a funguji uplne stejne, lisi se prakticky jen barvickama a logem."

    Ano, a tyto drobnosti z nich delaji ono autorske dilo, ktere NIKDO nema bez svoleni autora pravo kopirovat.
  • 14. 10. 2009 7:30

    stoural (neregistrovaný)
    "Kdyz napises 10 radku scriptu a ja si napisu 10 radku scriptu, tak jak dokazes, ze sem to jen proste nenapsal stejne ? "

    I onech 10 radku skriptu muze byt HODNE odlisnych, ackoliv ma stejnou funkcionalitu.
  • 15. 10. 2009 0:14

    looh (neregistrovaný)
    To je teda pěkná blbost, obzvláště u takovýchto trivialit. Stejně se to všichni naučili z nějaké učebnice nebo knížky.

    Takže chcete říct, že to funguje tak, že když se podívám na libovolnou stránku, která má nějaký víceméně jednoduchý JS, CSS nebo kus HTML kodu, tak že nenajdu někde jinde dřív vytvořenou stránku, která má přesně stejný kus kódu? Tím pádem, bych ten původní majitel měl požádat tu stránku o odstranění - nebo citaci?

    To je velice úsměvné
  • 6. 11. 2009 18:32

    Jirka P (neregistrovaný)
    Pokud napíšete svých 10 řádků scriptu shodných jako šťoural a on prokáže, že je napsal dřív, porušil jste zákon a hotovo
    Nikoliv, šťoural by musel prokázat, že jste (nebo prostě někdo) ty řádky obšlehnul od něho, tedy přímo použil jeho dílo, a že on je jejich autorem (např. pokud oba zkopírujete z nějaké učebnice Hello World - pod svobodnou licencí - a oba si to změníte na Goodbye World, zákon neporušil nikdo, ať to napsal dřív šťoural nebo ne)
  • 14. 10. 2009 20:36

    stope (neregistrovaný)
    Evidentně naprosto nevíte, o čem píšete. Script může plnit funkci shodnou se stovkou funkcí dostupných (legálně i nelegálně) na síti, ve chvíli, kdy script napíšete Vy a prokážete, že jste jeho části neopsal od nikoho jiného, je to Váš sctipt a máte na něj autorské právo.

    Pokud napíšete svých 10 řádků scriptu shodných jako šťoural a on prokáže, že je napsal dřív, porušil jste zákon a hotovo. Tolik k aplikaci AutZ na Vaši polemiku.

    Design webu taky "veřejně posíláme" každámu, kdo stránky navštíví a přesto nemá právo kteroukoliv jeho část obšlehnout...

    =)
  • 13. 10. 2009 22:20

    anonymní
    Nemate pravdu, napr u scriptu by musel autor dokazovat, ze jde o jedinecne reseni a zaroven nikoli jedine reseni daneho problemu (patentovat SW u nas nastesti nelze). Vzhledem k delce sriptu vetsinou nekolik desitek radku kodu vam drtiva vetsina soudcu (a znalcu) rekne, ze toto napise zacek zakladni skoly a ze jinak se to stejne napsat prakticky neda.

    Navic se da (se 100% jistotou ziskanou praxi) dokazat, ze autor sam script/kusy HTML/.... nekde "oprask" a osobne v tom nevidim vubec nic spatneho. Vzdyt toto je princip fungovani lidstva po tisice let.

    BTW: Natolik originalni navrh webu, aby se dal nazvat "autoskym dilem" jsem snad jeste nevidel. Vzdyt je to stale dokola totez, jedno menu vlevo, jednou vpravo, cudlik semhle, cudlik tamhle a ve finale se da postavit nekonecna rada webu ktere vypadaji a funguji uplne stejne, lisi se prakticky jen barvickama a logem.
  • 13. 10. 2009 22:40

    anonymní
    Stourale, kdyz neco nafotis, nepovede se ti NIKDY to nafotit podruhy stejne. Kdyz napises 10 radku scriptu a ja si napisu 10 radku scriptu, tak jak dokazes, ze sem to jen proste nenapsal stejne ? Nijak ze ? A jak sam pises, ten script je pak jen a jen muj (samo o sobe pitomost, protoze ten sript verejne posilas kdekomu aniz by ses ho ptal a drze pouzivas jeho HW), takze muzes jit zalovat leda na nadrazi.

    Drobnosti jako logo nikdo kopirovat nebude (a tudiz uz nejde o autorske dilo) a kdyby, tak se neresi autorsky zakon, ale spis poskozovani konkurence a dalsi.
  • 13. 10. 2009 19:21

    anonymní
    Ještě bych doplnil: na veškeré původní grafické prvky, texty i skripty (ať už na straně klienta nebo serveru) má copyright majitel webu (pokud jinak neupravuje smlouva mezi objednatelem a zhotovitelem). A ani nemusí mít na webu napsáno obligátní (c).

    Teoreticky by žalujícímu měl k výhře stačit jeden okopírovaný odstavec textu.

    =)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).