Hlavní navigace

Názory k článku Jak je to s volbou operátora?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 9. 2002 8:55

    aaa (neregistrovaný)
    Zdravim pana Peterku,

    Myslim, ze tady skodite min nez o prazdninach pri vykradani detskych dusicek. Jestlipak si jeste vzpomenete.

    Zamyslel jste se nad tim, kolik by stalo zruseni projektu, nove vyberove rizeni, ale hlavne jedna generace deticek by o internet uplne prisla- zdrzeni by trvalo nekolik let.

    Na druhou stranu, mozna se za tu dobu konkurence poucila a naucila se lepit obalky, provadet preklady . . ., a hlavne RIDIT se platnymi zakony CR, coz je trapne, kdyz nekdo pro 4,3 (a ne 7 jak bylo uvedeno) miliardy neni schopny zalepit obalku - panu Neffovi jsem nabidl svuj jazyk.

    Jinak jsem se drive neprimo setkal s obalkovym tendrem a praxe je takova, ze do rozlepene obalky se da baksis, ten si nekdo vezme a pak to zalepi a zaroven se zjisti vyhody a podle toho se jedna. Ale asi jste jina generace a druhou etapu rozvinute socialisticke republiky jste zazil nekde jinde a ne v CR, takze jste o praktikach uplaceni neslysel.

    Nak to jeste nemohu rozchodit, ta okurkova sezona je des, nebyt zaplav, tak z toho byl serial delsi nez major zeman.

    Ted INDOS pekne frci, az na tech 800,- co nezaplatili, to je fakt trapas, holt byrokracie po cesku.


    Vas oddany ctitel


  • 3. 9. 2002 9:26

    Lukas Pelikan (neregistrovaný)
    Dalším "stupněm neurčitosti" je i tzv. access deficit, neboli "nepokrytá ztráta z používání přístupové sítě", kterou si Telecom chtěl účtovat ještě navíc k výše popsaným poplatkům za originaci hovorů. Zdůvodňuje to tím, že ani měsíční paušály mu plně nekryjí veškeré náklady, které má s udržováním své přístupové sítě (tj. soustavy místních smyček, vedoucích od jednotlivých účastníků až k ústřednám) - kterou ale musí provozovat a poskytovat skrze ni služby i tam, kde je to pro něj ekonomicky nevýhodné.

    Pokud se nepletu, tak za minulý rok skončil Telecom v ČISTÉM zisku cca. 6.000.000.000 Kč + 50% zisku v Eurotelu (což je asi dalších 3.000.000.000 Kč). Schválně zdůrazňuji v čistém zisku, což znamená po odečtení i tučných výplat pro management a sponzoringu naprosto všeho co je v tomto státě možné. A "položebrák" Telecom nám tvrdí, že paušály mu tak-tak pokryjí náklady. Přece, když generuji takové obrovské zisky, tak je jasné, že některé činnosti budou ztrátové. Pokud ovšem management telecomu očekává ziskovost ze všech svých činností, doporučuji ve větších městech TELECOM-TAXI. Aut má firma dost, barva je taky dobrá a montéři můžou cestou zpátky na základnu vzít nějaké rito :-)
  • 3. 9. 2002 15:13

    Artur Linhart (neregistrovaný)
    Uz se o tom mluvilo v diskusich pod podobnymi clanky vicekrat - ale zda se, ze jedinym opravdu ucinnym receptem na problemy ktere se nejen v tomto clanku diskutuji, by bylo odejmuti mistnich smycek CTc a jejich "znarodneni" v tom smyslu, ze by se o spravu daneho UTO nebo co ja vim ceho vzdy uchazely ruzne firmy a uctovaly by si pak sve sluzby nezavisle na hovorech ktere tam "protecou", popr. by se sprava a udrzba danych dratu a ustreden resila nejakym jinym zpusobem - zpusobem, ktery by byl mnohem transparentnejsi z hlediska nakladu, ktere ma, stejne jako z hlediska definitivnosti "priklepnuti" spravy toho ci onoho obvodu - pokud vite, ze vam nekdo v pripade natahnuti cen muze vas job vzit, urcite se vam vyplati sveho monopolu nezneuzivat (k tomuhle napr. CTc motivovan neni).

    At tak ci onak, reseni mohou byt ruzna, je ale otazka, nakolik vazne jsou technicke a pravni problemy, ktere jsou s tim spojene - napr. pres vsechen odpor, ktery mam k CTc by se mi nelibil zakon, ktery by jim jen tak "sebral" (rozumej vyvlastnil) mistni smycky - pokud to nebylo nejak podchyceno uz v te puvodni smlouve, kdyz se Telecom prodaval dnesnim vlastnikum, ze na to ma stat pravo - myslim, ze s vyvlastnovanim (byt i ve verejnem zajmu) by se nemelo hrat a podle mne by takove vec vubec nemela byt mozna at uz se jedna o kohokoliv.

    Jak vidite, nejsem zadny odbornik na dane tema. Chtel bych ale jen poukazat na to, co mi dnes chybi a co by nebylo obecne od veci - otevreni verejne diskuse v tomto smeru - co znamena odejmuti mistnich smycek Telecomu, jakym zpusobem se to da provest, jak to delaji ve svete ci v Evrope, atd. atd. - proste zacit o tom "zverejneni" mistnich smycek diskutovat a postupne tak docilit toho, ze se o tom bude vsudemozne mluvit a uvazovat jako o realne alternative - zatim je to, myslim, jen sen nas nekolika "blaznu", potloukajicich se v okoli serveru podobnych Lupe, ale samozrejme obrovsky prospech by z toho meli vsichni, kdo maji doma pevnou telefonni linku. Ze o tehle moznosti bude mlcet nas milovany monopolni operator je jasne, proc by o tom ale mela mlcet verejnost?

    Nechcete se toho na Lupe seriozne ujmout? Intelektualni zdroje na to mate, pomsty telecomu se snad taky nemusite bat... ;-) Nebo ze by prece jen? :-)))))
  • 3. 9. 2002 15:17

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Mno vite, pokud vim, tak v zadne vyspele zemi tento proces neprobehl (rad se budu mylit).

    Podle meho nazoru v dlohodobem horizontu zvitezi stejne ten, kdo da med do sberu a zakope sklo :-)

  • 3. 9. 2002 15:24

    Artur Linhart (neregistrovaný)
    No, ja o tom nevim vubec nic, jen co se tyka naznacovani ruznych diskuteru zde :-). Ale zakopat sklo bude trvat desitk(u/y) let, med uz tam vsude lezi, mozna by se takove administrativni opatreni dalo stihnout - budme optimiste - do tri, mozna peti let? Pokud se bude vedet jak se na to ma jit... :-)
  • 3. 9. 2002 15:28

    Artur Linhart (neregistrovaný)
    Krome toho - to je prece jedno, jestli monopolista pojede na medi nebo na skle, nejake pro vsechny prijatelne reseni pro sdileni posledni mile se musi hledat tak jako tak, ne?
  • 3. 9. 2002 15:53

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Ano, to je jedno. Jenomze budovani medenych siti se odehravalo v monopolnim prostredi. Budovani siti optickych siti se odehrava v trosku jinych podminkach - i kdyz vyrok pani namestkyne ministra dopravy a "velke odbornice" pi. Gurlichove tomu nenasvedcuje: "Nevidim zadny duvod, proc by v Praze, kde uz existuji opticke site Telecomu a Pragonetu, mela existovat jeste treti sit - GTS. Vzdyt dve jsou konkurence ne?" ...
  • 3. 9. 2002 16:23

    reno (neregistrovaný)
    Můj kamarád v Torontu(Kanada),má místní hovory zdarma,zřejmě jen v jeho UTO,a připojení na internet také zdarma,když jde nakupovat,zůstává klidně připojený!
    To je kapitalismus,pánové!
    Tady když slyším alternativní operátoři,tarify,sazby,špičky a mimošpičky,za jeden hovor by nás tarifikovali nejraději tři operátoři:telekom,tele2,telekom,dostávat budem za jeden hovor dva nezávislé účty,tak vám něco řeknu:
    JDĚTE DO PRDELE,SRABI!
  • 3. 9. 2002 17:05

    Robert Bareš (neregistrovaný)
    Sice za v podstatě stejnou cenu jako CTc, ale >nabizi<. Nebo mi neco unika?

    http://www.linka1055.cz/tarify.php
  • 3. 9. 2002 17:17

    thomasCZ (neregistrovaný)
    Colvece, v tech cislech jste opravdu hodne vedle, doporucuji nez neco napiste si to predem aspon trochu zjistit :-))
  • 3. 9. 2002 17:46

    Lukas Pelikan (neregistrovaný)
    Huh? Čísla jsem střelil jen tak z paměti, co mi utkvělo ze zpráv. Když se ale podívate <a href="http://www.telecom.cz/infocentrum/tiskove_centrum/tiskove_zpravy/clanek.php?tz=27022002_2&quot;&gt;sem&lt;/a&gt; , tak zjistite, že telecom zkončil v čistém zisku 6,1 mld. Stejně mi paměť sloužila i u <a href="http://www.eurotel.cz/site/cz/companyInfo/pressCentre.html?docID=3492&quot;&gt;Eurotelu&lt;/a&gt;; čistý zisk 6,068 mld. Kdo je vedle jak ta jedle ? Přístě než napíšete nějakou reakci, doporučuji si to předem alespoň trochu zjistit :-))
  • 3. 9. 2002 17:46

    Lukas Pelikan (neregistrovaný)
    Huh? Čísla jsem střelil jen tak z paměti, co mi utkvělo ze zpráv. Když se ale podívate sem , tak zjistite, že telecom zkončil v čistém zisku 6,1 mld. Stejně mi paměť sloužila i u Eurotelu; čistý zisk 6,068 mld. Kdo je vedle jak ta jedle ? Přístě než napíšete nějakou reakci, doporučuji si to předem alespoň trochu zjistit :-))
  • 3. 9. 2002 18:10

    Tomáš Kapler (neregistrovaný)
    díky za vysvětlení, také jsem tápal.
    Podle mě by to ale stejně mohlo lépe fungovat i za ten bakšiš. Pakliže by si třeba Tele2 postavili modemové centrály v každém UTO (na své vlastní sítě), což je stejně podmínka pro Internet 2002 a pakliže by se připojovali klienti, kteří jsou připojeni zase přes Tele2 (tj. s předvolbou 1002), tak by neplatili ani za terminaci ani za orginaci, ale pouze za využití sítě.
    Jak by potom vypadal vzorec, kolik by měli peněz?
    A dokonce by nemuselo modemové pole poskytovat Tele2. Jestli vzorec vychází dobře (tj. lépe než Internet 2002), tak by si ta modemová pole mohli k Teleti přesunou ISP.
    Já si myslím, že je v této republice minimálně 5 tisíc lidí, kteří by přešli (pakliže by to bylo tak jednoduché, jako u Tele2) k jinému operátorovi, a kteří také díky internetu generují Telecomu polovinu zisku. A ten by si další zisk mohl generovat z jiných služeb, které by tito lidé využívali - mezinárodní hovory, meziměstské atd.
    A dále si myslím, že není nutně potřeba, aby byla služba levnější, ale výhodnější. Osobně bych třeba takovou věc, jako podrobný výpis zdarma na internetu ocenil třeba 10 ha za minitu hovoru. Stejně si AO už dávno zaplatili vývoj a tyto aplikace mají, takže je v jejich zájmu je dále prodat.
    A pak by mě zajímalo, jestli má Telecom povinost poskytovat AO i ISDN linky. Tam jsou ceny ještě horší než u analogu.
    A jinak si myslím, že boj s Telecomem nikdy nemůžeme vyhrát, protože současné politika ČTÚ i jejich je taková, že pokles zisku je požadován za náklad a přenesen na ostatní. Takže když se vám podaří snížit zisk Telecomu nějakou alternativní nabídkou, tak zdraží veškeré propojovací poplatky, protože se mu zvýší průměrné náklady na jeden koncový bod.
  • 3. 9. 2002 23:11

    Zajdee (neregistrovaný)
    pakliže by se připojovali klienti, kteří jsou připojeni zase přes Tele2 (tj. s předvolbou 1002), tak by neplatili ani za terminaci ani za terminaci ani za orginaci

    Tohle je ovsem spatny predpoklad. Kdyz budete pouzivat 1002 predvolbu, tak budete pravdepodobne v siti jineho operatora, poplatek za originaci a prechod mezi sitemi platit budete tak jako tak...

    Jina situace by byla, kdyby k vam Tele2 natahl vlastni draty, ale to asi dneska neni prilis realne :-)

    (a nebo LLU, ovsem to hned tak nebude, jak znam telecum)
  • 5. 9. 2002 10:04

    Artur Linhart (neregistrovaný)
    Dokazu si predstavit, ze v tech zakonech o telekomunikacich, potazmo smlouvach o tom, kdo a jak poskytue univerzalni sluzbu je zmineno to, jak se to ma s temi lokalnimi smyckami - takze neni jiste, ze by to bylo znarodneni... Ale jak receno, je to spis tema na clanky tady, ale jelikoz se k tomu nikdo z Lupy nevyjadril, tak to zrejme neni zajimave...
  • 5. 9. 2002 16:14

    Jarda (neregistrovaný)
    Tenhle model by teoreticky šel, ale s tím výsledkem, že by se nakonec spousta lidí nedovolala. Poté, co bude nucen Telecom pronajímat i místní smyčky bude však i nadále jejich správcem, za to bude brát určitý obolus. Asi nemá cenu rozebírat výhody jednotného managementu sítě až po místní smyčky. Telecom do toho vrazil spoustu peněz, má na to lidi a těžko by někdo jiný, pokud bude chtět vydělávat, toto znovu opakoval.
  • 6. 9. 2002 18:23

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    No ja nevim, ale trivialni ekonomicka poucka rika, ze ZISK je az po ODECTENI nakladu :-) Takze IMHO pletete pojmy s dojmy.
  • 7. 9. 2002 21:51

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Pouze technicka pro poradek - Michale, ne vsechny investice (a opravky ci dalsi zhodnoceni investic) jsou automaticky hned cele "v nakladech".
  • 8. 9. 2002 7:59

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Souhlas, nicmene pokud me me chabe ekonomicke know-how neplete, tak prvni rok odepisu fakticky nejvetsi cast z investice. Navic Telecom, pokud mame verit jeho vlastnim datum, skocil nejvetsi investice pred rokem 1998. Pokud me pamet neplete, tak odpisy informacnich technologii jsou na ctyri roky.

    Investice do paterni site a baraku neberu, vetsina telco operatoru musela udelat totez nebo si to za trzni penize pronajima.

    Pokud se tyce mistnich smycek, velmi rad se podivam na prislusny vykaz, kolik z nich Telecom nove vybudoval v uplynulych letech (rekneme od roku 1993).

  • 4. 9. 2002 17:29

    Vítězslav Novák (neregistrovaný)
    Proč píšete to znárodnění do uvozovek? To by bylo prosté znárodnění. Tečka. Bez znamínek.
    Dle Listiny základních práv a svobod je vyvlastnění ve veřejném zájmu možné jen za úhradu. No, a to mohl rovnou Pan Profesor ty peníze do telekomunikací nalejt ze státního rozpočtu a neblbnout se soukromou firmou. Dráty by byly státní a stát by je pronajímal (tedy kapacitu, pochopitelně).
    Jenže nenalil a tudíž nejsou. Jsou toho, kdo platil. A platil desítky miliard, nemýlím-li se.
    Houby administrativní opatření! Doufám, že i tohle nucené vpuštění konkurence na místní linky je zatraceně dobře (wasserdicht, bombenfest und idiotensicher) právnicky ošetřeno. Abycham se pak na základě nějaké arbitráže neskládali na ušlý zisk nebo neochráněné investice Telsource a ČTc. To bychom pak vzpomínali na ten pakatel za Novu!
  • 6. 9. 2002 18:11

    Vítězslav Novák (neregistrovaný)
    Jó, to by byla jiná. My vám umožníme na 10/20/30 let monopol, vy si něco vybudujete, vyděláte na tom a po 10/20/30 letech to bude naše, berte nebo nechte bejt...

    To by šlo. Jenže oni ti managoři obvykle nebývají blbí, aspoň co se peněz týká, takže obvykle na tom neprodělají, to spíš ta druhá strana. A protože se akcionářům ČTc při zisku 6GKč/rok ještě náklady na digitalizaci (160GKč - http://www.tiscali.cz/mult/mult_center_konec_.488372.html) nemohly vrátit, tak tam nejspíš taková klauzule nebude.

    Na takových smlouvách ten, kdo si myslí jak toho blba investora natáh, obvykle prodělá gatě.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).