Hlavní navigace

Jak jsem porazil Windows

26. 10. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Tato glosa se původně měla jmenovat "jak Windows porazily mne", ale jsa chronickým optimistou, nemohu přiznat porážku, proto takto. V každém případě jsem zjistil, jak těžké je někdy přijít na kloub věci.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Jsem pravidelným uživatelem přibližně čtyř počítačů. Dva z nich byly dodány s operačním systémem od Microsoftu (v obou případech se jednalo o desktopová PC s Windows XP). Jeden je PPC Mac s operačním systémem OS X 10.4 (Tiger) a jeden notebook, jež byl původně bez systému, pak s dodatečně dokoupenými Vista Home Premium, a pak, od jisté příhody, s Ubuntu 9.04 nejprve ve Wubi a následně samostatně.

Pokud jde o ony dva nativně Windows počítače, jeden z nich byl osazen singleboot Linuxem již před delší dobou v rámci modernizace a převodu k novým uživatelům. Na druhém ovšem Windows XP zůstávala jednak kvůli nutnosti pracovat se specificky pro ně určenými aplikacemi, jednak proto, že jsem nechtěl zasahovat do něčeho, co funguje. Tedy až do minulé neděle.

Toho památného dne se má udržovaná, vyčištěná, odvirovaná, aktualizovaná, aktuálním antivirem i firewallem (třetí strany) opatřená Windows XP SP3 odebrala do věčných lovišť. Způsobem, se kterým jsem se – televizní noviny prominou – „za celou svoji kariéru ještě nesetkal“.

Všechny pokusy o resuscitaci skončily neúspěšně. Windows nebylo možné nastartovat do nouzového režimu ani do příkazového řádku. Automatická oprava z originálního instalačního CD končila v okamžiku restartu zakousnutím. Offline antivirus (Avast BART CD) k tomu neřekl nic. Kontrola NTFS disku (program CHKDSK) opravila asi tak dvě chyby v žurnálu, ale nebohým Windows tím nijak nepomohla. Podrobný test paměti počítače (z instalačního disku Ubuntu 9.04) neodhalil žádnou chybu. Kontrola vnitřních kabelů, konektorů a vyčištění vnitřku letitého PC nevedla k úspěchu…

Ještě více než neschopnost zjistit příčinu toho, proč Windows XP zamrzají v okamžiku spuštění grafického subsystému (nepřetaktovaná GeForce 6600AGP s originálními aktuálními ovladači) mne frustrovala neschopnost najít na webu informaci k alespoň podobnému problému. Našel jsem jich několik, vždy se ovšem stáčely k tématu hardwarového selhání, nejspíše operační paměti, a takový problém jsem osobně již několikrát řešil. Jal jsem se tedy učinit celkem dva posty s úpěnlivou žádostí o pomoc. V obou případech se mi dostalo odpovědi směřující tam, kde jsem věděl, že problém neexistuje.

BRAND24

Po jednom a půl dni pokusů o resuscitaci a jednom dni, kdy počítač stál protože nebyl čas, jsem to vzdal. Tuto glosu píši z nové kopie Ubuntu 9.04. Windows mne porazila. Teda, je potřeba být hrdý. Windows jsem porazil! Ale stále jsem se nevyrovnal s tím, že při hledání řešení technického problému na webu někdy nenajdete to, co hledáte. Dokonce i když se říká, že je tam vše.

P.S. Byl jsem osočen z toho, že si své veselé příhody vymýšlím. Proto přikládám screenshot

Jak Bednar porazil Windows

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).