Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak jsem prodal více knížek než Stieg Larsson (*) od DavidR - Zdravím všechny, aniž bych tu chtěl vyvolávat nějakou slovní...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 4. 2012 12:40

    DavidR (neregistrovaný)

    Zdravím všechny,
    aniž bych tu chtěl vyvolávat nějakou slovní válku, musím se zeptat, co vás vedlo ke stanovení takovéhoto rozdělení zisku. Tvorbu ceny knihy jsi popsal dobře, ale poměry rozdělení jsou přeběhnuté trochu rychle. (viz 30% pro Palmknihy)

    Zajímá mne tvůj názor. Názor za Palmknihy padl v nedávné diskusi tady na serveru, že 30% je i ve světě normální (např. Amazon, iTunes).

    Já vidím tak trochu rozdíl mezi lokálním prodejcem a nadnárodním. A 30% zisku se mi zdá dost za eshopový prodej elektronického dokumentu. Kdyby však prodejce suploval i roli vydavatele a pomohl autorovi s korekturou a dalšími "provozními věcmi včetně nějaké základní reklamy" považoval bych to za normální.

    Toto je prosím můj názor, rád ho změním, když mi někdo dá dobré argumenty. Na emoční argumenty změnou mínění nereaguju.

    Děkuji

  • 18. 4. 2012 12:53

    Patrick Zandl

    No, my jsme to stejně rychle přeběhli i při vyjednávání pokusu, takže nebylo co vysvětlovat - šlo o pár korun. Argumenty jsou v zásadě následující:

    1) méně - mělo by to být méně, protože Palmknihy nemají celosvětový záběr a nenabízejí to, co třeba Kindle. (zpravidla námitka vydavatele)
    2) více - mělo by to být více, protože provoz a vývoj lokální platformy je drahý a z těch absolutních částek to holt musí zaplatit většími procenty. Krom toho jsou náklady v Česku vyšší (ceny bankovních plateb, poplatky paypalu atd).

    Aby Palmknihy zaplatily něco jako 3-4 zaměstnance (což je pro firmu slušné minimum), jsme u měsíčních nákladů 100 - 200 000 Kč. To by znamenalo při 10% provize prodat za dva miliony Kč měsíčně ... a to je zatím utopie.

    Takže nějak odtud se ta marže podle mě odvíjela - škrty na všech stranách.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).