Hlavní navigace

Jak jsem se nedostal do eCity

1. 3. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

"Jak malý kluk jsem se těšil na 1. března 1999. Chtěl jsem se totiž nastěhovat do nového města eCity. Těšil jsem se na spoustu zábavy, nějaké ty výhry, ale hlavně na to, že se podívám, jak to dělají profíkové. No a výsledek? I mistr tesař se utne a občas sekyru zatne hodně daleko," říká Štěpán Binko.

Jak malý kluk jsem se těšil na 1. března 1999. Chtěl jsem se totiž nastěhovat do nového města eCity. eCity – toť bratru dobrý nápad velké trojky – Expandia Banky, Peagasu a Telecomu. Těšil jsem se na spoustu zábavy, nějaké ty výhry, ale hlavně na to, že se podívám, jak to dělají profíkové. No a výsledek? I mistr tesař se utne a občas sekyru zatne hodně daleko.

Možná jsem nebyl sám, kdo u počítače vysedával v neděli do pozdních nočních hodin, aby to zkusil jako jeden z prvních, možná jsem nebyl sám, kdo doufal v nějakou potencionální větší výhru pro prvního obyvatele a nakonec možná jsem nebyl sám, kdo pořádně ostrouhal.

Když hodiny na eCity odpočítaly začátek, neboli udeřila půlnoc – systém zmlknul. Necelých patnáct minut se neobtěžoval jakkoli reagovat, natož odesílat pakety TCP/IP. V duchu jsem si představoval systémáky pobíhající mezi hordou výkonných serverů a hledající chybu, ale ještě jsem stále nebyl naštvaný.

Po dalších deseti minutách systém nepatrně ožil – spíše pomaleji projevoval svoji nemohoucnost. Vrátil stránku s pozadím a víc nic, že už jako nechce. Ve třičtvrtě na jednu to ožilo víc. Na načteném pozadí se sice neobjevilo nic, ale po přejetí kursorem myši se ukázaly jakési ikonky – ovšem nereagující – samozřejmě. Počkal jsem do celé půl druhé hodiny ranní dne 1. března 1999 a výsledek – nic.

A teď důvod proč jsem naštvaný: Nejde mi o eCity jako takové, o to, že ze mě někdo udělal hlupáka vysedávajícího o půlnoci u Netu, který tupě čučí na tmavěmodrou stránku pozadí eCity. Větší problém byl, když jsem se pokusil přihlásit ke svému účtu v Expandia Bance. Mít tehdy zodpovědného člověka za eCity a eBanku po ruce, asi by z toho lehce nevyvázl. Věřte nebo ne. Linka nebo systém byly tak vytíženy, že na EBANKU SE NEBYLO MOŽNÉ PŘIPOJIT. Jinými slovy (a že si projektu eCity hluboce vážím): Kvůli Internetovým pozlátkům a serepetičkám byl vyřazen bankovní systém! Neuvěřitelné.

Možná příčina je tato. Expandia Banka má své systémy připojené chabými linkami (128K) ke dvěma ISP (GTS CzechNet a IBM). K systému se musíte připojit u GTS a tam při přihlášení vybrat, zda je pro Vás lepší ta či ona síť. Projekt eCity byl umístěn na lince u GTS. Ta samozřejmě (pravděpodobně i spolu s celým systémem) nebyla připravena na nápor skutečných uživatelů. Myslím, že každému, kdo má pevnou linku a udělal kdy nějaký Web server, je jasné, že připojit takový projekt na linku této kapacity je projev diletantství a neznalosti. Servery s eCity měly být někde na páteřní síti, nikoliv za pevnou linkou. (V tento okamžik nechápu, proč jedním z hlavních realizátorů projektu je IOL, když server je u GTS :-)

BRAND24

Je zhruba 6 hodin ráno, zapínám počítač a hlásím se na eCity. Situace stejná. Hlásím se na eBanku. Situace lepší. Trvá to sice šíleně, ale opravdu neuvěřitelně dlouho, leč dostanu se na kýžené logovací okno, kde plynule přejíždím na provoz přes IBM. (jen tak mimochodem, „přístupnost“ obou klientů (GTS, IBM) si zde můžete ověřit – GTS je momentálně úplně nedostupná).

Štěpán Binko

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).