Hlavní navigace

Jak jsme surfovali v roce 2008

13. 2. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 74287
NetMonitoru zveřejnil souhrnné výsledky návštěvnosti českého Internetu za loňský rok. Podívejme se tedy, jak si návštěvníci vloni vedli a jaké jsou trendy. V loňském roce nás po českém Internetu surfovalo kolem pěti milionů a prohlédli jsme si 6 a půl miliardy webových stránek. Jaké je meziroční srovnání?

Čísla z NetMonitoru reflektují pochopitelně pouze tu část českého Internetu, kterou tvoří jednotlivé v NetMonitoru sdružené servery, přesto nám jen těžko někdo poskytne ucelenější obraz. Sledovanou část českého Internetu navštívilo loni celkem 4 852 847 českých uživatelů, kteří zde shlédli přes 6,5 miliardy webových stránek. Nejvíce reálných uživatelů se po českém Internetu pohybovalo v březnu, prosinci a listopadu. Pojďme se nyní podívat na srovnání s předchozím rokem.

Uživatelé

Obdobně jako v předloňském roce byl měsícem s nejvyšším počtem uživatelů listopad. Poslední měsíc roku, který bývá pravidelně provázen propadem návštěvnosti díky působení vánočních svátků, však tentokráte zaznamenal jen sotva patrný pokles. Prosincové hodnoty RU ostatně bylo možné sledovat již v tradičním měsíci Internetu – v březnu. Doznívající připojování většího množství domácností k broadbandu se zde zjevně projevilo poměrně zřetelně.


ru - netmonitor 2008

Roční vývoj počtu Reálných uživatelů (RU) po měsících (Zdroj: NetMonitor – SPIR – Mediaresearch + Gemius, 2007/2008)


Celkový počet reálných uživatelů měl oproti předchozímu roku zpočátku viditelně výraznější tendenci k posilování. K prvnímu výkyvu směrem dolů došlo až v dubnu, tedy v době, kdy první půlka předchozího roku právě prožívala v počtu reálných uživatelů svůj vrchol. V květnu se vrátily počty téměř na březnové hodnoty, ale pouze proto, aby mohl nastat o to dramatičtější propad na počátku léta. Zbylé dva letní měsíce žádnou nečekanou změnu nepřinesly, tradiční letní sedlo poměrově odpovídá jak loňskému roku, tak i dvěma předchozím letům. Nejnižší počet uživatelů se po českém Internetu proháněl v srpnu, kdy se zde pohybovalo 4 278 338 uživatelů. Od začátku školního roku začala návštěvnost opět růst, ale ve srovnání s předchozím rokem, kdy zářijová čísla překonala celou první polovinu roku, nedosáhla tentokráte ani únorových hodnot.

Počty zobrazených stránek (page views)

Zde je vývoj přece jenom poněkud rovnoměrnější a méně dramatický. Zatímco rok 2007 se neobešel bez lehce bizarních pravidelných propadů každý druhý měsíc v celém prvním pololetí, v loňském roce si počty zobrazených stránek udržovaly víceméně stabilní úroveň. Jediným výraznějším skokanem v první části roku byl březen, kdy počet zobrazených stránek překročil hranici 6 miliard. V následujících dvou měsících se ovšem již zase vracel na hodnoty z počátku roku a v prvních letních měsících doznal dokonce mírný propad. Dno sedla představuje červenec, kdy roční minimum kleslo až na 5 458 817 214 zobrazených stránek. Počet PV ovšem začal znovu stoupat již v srpnu a v říjnu dokonce poprvé převýšil hodnoty z počátku roku. V listopadu, který s výjimkou počtu návštěv generoval roční maxima, bylo zobrazeno dokonce neuvěřitelných 6 626 436 724 stránek.


pv - netmonitor 2008

Roční vývoj počtu Zobrazených stránek (PV) po měsících (Zdroj: NetMonitor)


Co se týče samotného počtu návštěv, který by měl počty page views více méně kopírovat, s tím, že se zde poněkud obrousí některé skokové propady, jedinou větší anomálii představuje únorový propad. Počty návštěv v celém posledním čtvrtletí jsou prakticky vyrovnané. S nepatrným náskokem oproti září a listopadu bylo v prosinci dosaženo celoročního maxima, které znamenalo 765 379 459 návštěv. Naopak roční minimum poznal český Internet v červenci, kdy počet klesl až na číslo 635 973 070. V dalších měsících se začal počet návštěv opět zvedat a v říjnu dokonce skokově překročil tři čtvrtě miliardy.


navstevy - netmonitor 2008

Roční vývoj počtu Návštěv po měsících (Zdroj: NetMonitor)


Jak dlouho jsme na stránkách vydrželi

Průměrně strávený čas je veličina velmi ošidná, jen obtížně se u ní totiž hledá nějaká korelace s ostatními veličinami a špatně se u něho dopředu určuje nějaký jednoznačný trend vývoje. Důvod je jednoduchý, bez ohledu na události, které se na Internetu dějí, do této veličiny výrazně zasahují nahodilé události, jako je kupříkladu počasí. Hodně času jsme na Internetu trávili v lednu a březnu, tyto hodnoty překonalo až poslední čtvrtletí roku. Průměrný strávený čas na návštěvníka zaznamenal první větší propad v únoru a s březnovou výjimkou klesal až do května, kdy dosáhl dna s nejnižší roční hodnotou 24 hodin a 26 minut.

BRAND24


cas - netmonitor 2008

Roční vývoj Průměrně stráveného času (ATS) po měsících (Zdroj: NetMonitor)


V letních měsících se strávená doba na Internetu mírně zvedala až do září, kdy došlo k sotva patrnému propadu. Skokanem roku v počtu strávených hodin za měsíc se stal říjen, kdy se průměrně čas strávený českými uživateli na měřených serverech vyšplhal na nejvyšší hodnotu roku 2008, ta dělala celých 28 hodin a 12 minut. Ve zbylých zimních měsících začal průměrně strávený čas surfováním opět pozvolna klesat.

Jak často surfujete na Internetu déle než hodinu v kuse?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník serveru Lupa.cz a expert na blockchain a kryptoměny. Jako šéfredaktor v minulosti vedl ADASTRA Business Intelligence Magazine a server ITbiz.cz. Dnes pracuje jako redaktor časopisu Forbes.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).