Hlavní navigace

Jak lze také řešit krádež designu

1. 8. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Většina velkých serverů chrání své stránky jako autorské dílo. Dává jim to možnost poslat všechny potenciální "zloděje" designu před soud. Na českém Internetu však zatím žádný spor v soudní síni neskončil. Provozovatelé většinou volí méně náročné cesty, a to jak časově, tak i finančně. Podívejme se na historii jednoho webu, který skončil velmi neobvyklým způsobem.

Zřejmě již nemá smysl připomínat, že ochrana webových stránek nemá v českém právním řádu zvláštní úpravu. Servery proto svou grafiku (včetně kódů a jeho částí) chrání jako autorské dílo. Běžné webové stránky (respektive jejich zpracování – struktura, členění apod.) pojmové znaky autorského díla splňují jen velmi zřídka. Častěji totiž je za autorské dílo považován jejich obsah (fotografie, články, grafické obrázky atd.). Obecně však platí, že čím je stránka složitější (dynamické stránky, různé javascripty apod.), tím spíše lze tvrdit, že jde o autorské dílo, respektive počítačový program (v Česku je totiž počítačový program chráněn obecně jako literární dílo podle autorského zákona).

Když jsem se snažil zjistit, které české internetové servery jsou autorským dílem, setkal jsem se s velkým nezájmem (lépe řečeno: nesetkal jsem se s žádnou pozitivní odezvou). Z deseti oslovených serverů (velké zpravodajské weby a vyhledavače), mi na můj dotaz za tři týdny odpověděly pouze dva. Z vyhledavačů to bylo pouze Centrum. Odpověď však byla velmi stručná: „Naše stránky autorským dílem jsou. Nesetkali jsme se s tím, že by někdo něco kopíroval, což je spíše tím, že jsme to zatím příliš nekontrolovali, ale očekávám, že by se jistě několik případů našlo.“ Zpravodajský server iDnes rovněž přiznal, že chrání svůj web jako autorské dílo, ale zároveň dodal, že žádný spor kvůli „krádeži grafiky“ u soudu neskončil. Vzhledem k svému zaměření tak jejich právní oddělení řeší pouze krádeže fotek či článků bez uvedení zdroje. Tak skončil můj průzkum, kterým jsem chtěl svůj článek začít.

Podívejme se však na jeden zajímavý případ, který se na českém Internetu v uplynulém roce stal. Loni v srpnu jsem psal článek o tom, jak skupinka pražských hasičů spojila několik malých webů v jeden a založili tak hasičský „portál“ Pozary.cz, který se sám o sobě stal raritou mezi nadšeneckými servery (Hasiči spojili své síly). Hasiči si vystačili s jediným strojem s Windows 2000. Aplikace běží na platformě IIS & ASP & MsSQL. Freemailový systém využívá tuzemského produktu MERAK mail server a web mail. Hostuje u firmy GIN a je napojen na 100 Mbit/s linku s neomezeným datovým tokem.

V závěru článku jsem však shodou náhod zmínil, že jejich grafika se nápadně podobá zpravodajskému serveru deníku Právo Flashnews (nyní Novinky spadající pod Seznam). Jaké pak bylo mé překvapení, když se mi ani ne po týdnu hasiči sami ozvali, že mají problém. Po zveřejnění článku na Lupě jim zatelefonovalo právní oddělení Flashnews, že jsou jejich stránky autorským dílem, a že tedy se budou s hasiči soudit. Po následující schůzce prý hasičům přinesli na ukázku několik papírů plných paragrafů, které to měly dokazovat. Hasiči se tedy vyděsili a přiznali barvu. Grafika serveru se jim prý líbila, a tak dali svému programátorovi za úkol, aby jim vytvořil podobné stránky. Když jim nakonec právníci pohrozili soudem, zařadili zpátečku a pod vidinou vleklého soudního řízení (hrstka pražských hasičů své weby dělala jen ve volném čase a navíc na vlastní náklady) chtěli uzavřít mimosoudní dohodu (otázkou zůstává, jak by případný spor před soudem skončil, je totiž málo pravděpodobné, že by programátor hasičů ukradl Flashnews grafiku stránek včetně celých kódů). Právníci souhlasili a protože byli ze zpravodajského webu, zvolili velmi nestandardní postup.

BRAND24

Flashnews nakonec s hasiči podepsalo exkluzivní smlouvu na informace o zásazích a na fotografie ze zásahu. Na oplátku jim nabídli vlastní programátory, kteří jim celý web předělají, aby podoba nebyla tak nápadná. Hasiči kývli a během měsíce se jim změnil web do dnešní podoby. To však ještě netušili, že se napřesrok Flashnews změní na Novinky a jejich grafika se bude opět podobat současným Požárům.

Tento příběh má ale ještě jednu neuvěřitelnou dohru. Hasiči totiž přestali mít na svůj web čas a přestali se mu věnovat v takové intenzitě jako před rokem (navíc si přibrali další aktivitu – internetové rádio o dění mezi hasiči). Lidem z Flashnews (nyní tedy už z Novinek) se to ale nelíbilo, a tak si šli stěžovat na vedení Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy. Jaké ale bylo jejich překvapení, když tam o jejich exkluzivní smlouvě nevěděli (připomínám, že hasiči pro web pracovali ve svém volném čase). Navíc se šéfové hasičů rozhořčili a zakázali všem veškerou exkluzivitu. Neobvyklý příběh řešení sporu na ochranu webových stránek končí tedy také neobvykle. Právníci sice získali exkluzivní smlouvu, ale nyní musí hasiči dávat všem novinářům stejným dílem. Tomu se tedy říká pech… :-)

Vadí vám, když se někdo při tvorbě webu inspiruje na cizím serveru

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je editorem zpravodajského serveru iDNES....
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).