Hlavní navigace

Jak mohou poskytovatelé škodit SPT TELECOMu II.

23. 2. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V pátek jsme nakousli téma různých možností, jak by mohli - kdyby chtěli - poskytovatelé škodit SPT TELECOMu. Pro velký rozsah jsme však pokryli jen část možností a další, byť už jen menší, přinášíme dnes. Zítra budeme pokračovat výčtem možností, jak by se SPT TELECOM mohl blokádě bránit.

Zatím jsme probrali zrušení peeringu a totální blokádu autonomního systému Telecomu. Na obzoru je však ještě jeden fígl, který by mohl být velmi zajímavý, zejména pokud by se nevědělo o tom, že ho poskytovatelé potichu nasadili.

Když jsem před pár lety začal psát články o peeringu a plédovat pro jeho zřízení, setkal jsem se s pojmem „optimalizovaný peering“. Nejsem si jist, zda jsem si ho na základě neformálních rozhovorů s některými poskytovateli vymyslel sám, nebo zda jsem ho jen od někoho převzal; to není tak důležité. Oč šlo? Když peering neexistoval a provoz šel kolem světa, bylo to pomalé. Někteří velcí poskytovatelé si však pohrávali s myšlenkou, že by mohli téhož dosáhnout i při existenci peeringu. Stačilo by sice zavést peeringovou linku, ale nastavit na ní takové restrikce objemu dat, aby „pakety stály frontu“ a výsledná rychlost byla ještě nižší, než při cestě kolem světa. To by tedy byl optimalizovaný peering. Ten kondicionál ostatně možná není na místě, občas mám pocit, že tento druh peeringu byl skutečně u některých poskytovatelů zrealizován, ať už záměrně či neúmyslně.

Cosi jako optimalizovaný peering by nyní mohli poskytovatelé napřímit i vůči SPT TELECOMu; ať už v rámci stávajících peeringových dohod (takže na linkách do NIXu), nebo po jejich vypovězení (tedy na zahraničních linkách). Podobné ořezávání má svůj název, traffic shaping, a používá se zejména pro omezení provozu zákaznických serverů na páteři. V tomto případě by ho však bylo možné nasadit bez velkých technických problémů.

Výsledek by tedy byl, že uživatelé Internet OnLine by tak jako doposud mohli přistupovat ke všem serverům v českém Internetu, ale „poněkud“ pomaleji. Jak už jsem poznamenal, efekt by to mělo především v případě, pokud by to poskytovatelé utajili. V takovém případě by totiž byli čistí jako lilium a zákazníci by se rozčilovali na Telecom, že má tak neuvěřitelně pomalé spojení.

Je to až nechutně ďábelská vize a abych pravdu řekl, byla by to spíše než nátlaková (a obranná) akce, která by měla dotlačit Telecom k jednání, cosi jako krevní msta a útok na konkurenta. Jinak řečeno, moc se mi tato představa nelíbí, ale řekl bych, že mezi poskytovateli má několik silných zastánců.

Jsou i další varianty, jak Telecomu škodit, některé zavánějí až anarchismem (např. zapsat jeho síť do některé zahraniční anti-spammerské databáze; v takovém případě by si jeho zákazníci moc mailů do světa, a ve stále větší míře ani po naší domovině, nenapsali). Už jsem ale párkrát zdůraznil, že takové věci by se měly dělat jen v krajním případě. Jeden čtenář mi včera napsal krásnou věc: mělo by se preferovat používání mozku před pudy. Různé signály, které jsem včera zachytil, naznačují, že Telecom a opozičníci uzavřeli dočasné příměří a hodlají se setkat u jednacího stolu.

Tak to má být, tak je to správné.

BRAND24

Marek Antoš


Starší, související články:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).