Hlavní navigace

Jak pokračuje akce Internet proti monopolu

9. 11. 1998
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Akce s krycím názvem Bojkot úspěšně pokračuje, petici podepsalo už 22104 lidí (9.11., 13:00). Její server má neuvěřitelnou, v porovnání se Seznamem více než poloviční návštěvnost. A SPT TELECOM se znovu snaží sednout k jednacímu stolu.

Začnu od petice. Ledva jsem dopsal předchozí odstavec, zkusil jsem si reaload Bojkotu a hle – už 22207 dušiček. Jinak řečeno, v pěti minutách přírůstek o více než 100 nových podpisů. Už hrozně dlouho se různí Internetoví odborníci dohadují o tom, kolik nás, uživatelů českého Internetu, vlastně je. K jednomu číslu pochopitelně nedošli, ale když to takhle půjde dál, petice jim napoví. :-)

Akce tedy úspěšně pokračuje, jen odezva na straně Telecomu není taková, jaká by snad měla nebo mohla být. Dostal jsem od několika poskytovatelů připojení dopis, který byl rozeslán zástupci SPT TELECOMu a kterým se snaží uspořádat jednání mezi poskytovateli sdruženými v NIXu a SPT TELECOMem. Upřímně řečeno tohle může být jedna z cest, která vede k cíli, ale pokud by Telecom respektoval oněch (zatím) 22 000 lidí, kteří podepsali petici, měl by jednat s jejich představiteli – nic však nenasvědčuje tomu, že by po slibné zprávě ze středy minulého týdne následoval nějaký konkrétní krok, který by toto jednání o něco přiblížil. To je podle mne chyba a pokud na této cestě bude Telecom pokračovat, dá za pravdu mnoha hlasům „z publika“, které volají po radikálnějších akcích a říkají: „Bacha na ně, nic nedodrží, nic dobrovolně neudělají, budou jen lavírovat.“ Po svém mírně optimistickém článku z minulého týdne jsem podobných reakcí dostal celou řadu.

Snaha o jednání s poskytovateli připojení však napovídá, že SPT TELECOM se jim chystá něco nabídnout. Podle některých zcela neoficiálních informací už na MF od minulého týdne leží návrh na zřízení zvláštního Internetového tarifu spolu se speciální předvolbou, tedy něco takového jako jsem se navrhnout minulý týden – tentýž nápad měla ovšem i řada dalších lidí. Na tento tarif by však měli poskytovatelé připojení určitým způsobem doplácet – kruciální otázkou je tedy, jak moc.

Marek Antoš

BRAND24


Starší, související články:

* SPT TELECOM chce sednout za jednací stůl
* Když bojkot, tak Bojkot
* Telefon znovu podraží

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).