Hlavní navigace

Jak pokračuje GEMMA.IX?

3. 9. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Začátek léta byl ve znamení zrodu nového peeringového centra GEMMA.IX, pod jehož základní dokument svůj podpis připojilo rovných deset poskytovatelů. Lidé z GEMMA si tak mnoho prázdninového lenošení neužili a pilně pracovali na přípravě IXu. Jaký je tedy současný stav?

Tuto otázku jsem minulý týden položil manažerovi GEMMA.IXu, panu Pavlovi Klegovi, který mi poskytl velmi obšírný popis toho, co už je ve věci GIXu (jak s dovolením budu GEMMA.IX zkracovat) vykonáno. Mezitím se ovšem objevila řada aktualit, které zvládly Lupu hravě naplnit a přeplnit, a na toto téma se tedy dostává až nyní. Berte proto v úvahu, že věci už mezitím mohou být zase o nějaký ten malý krůček dál.

GEMMA má práce kolem svého IXu rozděleny do tří fází. Za hlavní úkol logicky považují zajistit konkretní podmínky pro nové peeringové centrum a to jednak pronájem prostor (a splnění podmínek, nutných pro umístění centra – klimatizace, ostraha 24 hodin denně, řízený přístup,…), jednak dostupnost této lokality všemi významnými telekomunikačními operátory (a hlavně pokud možno zajištění rovných podmínek pro všechny zúčastněné Telco i poskytovatele připojení). Druhým úkolem je příprava smluv mezi GEMMA a členy GIXu. A konečně třetí etapou je „marketingová činnost“, tedy ten podstatný profit pro GEMMA Systems (jak známo, vlastní GIX má být neziskový).

Pokud jde o konkrétní kroky, bylo již vykonáno relativně dost. Především byly vytipovány dvě vhodné lokality pro budoucí umístění GIXu. Jednou z nich je budova Transgasu v Sokolské ulici, která je již nyní prodrátována velmi dobře. Preferovanou lokalitou je však budova IBC za hotelem Hilton (bývalé Atrium), u níž je však zatím dostupnost horší. Proběhlo jednání s Aliatelem, který předpokládá, že během několika týdnů bude mít do budovy vlastní optiku. Do konce září připraví konkrétní podmínky a nabídku služeb pro poskytovatele včetně cenového návrhu. Podobně i PragoNet na základě jednání s ním pracuje na připojení budovy do své sítě. Dokonce i SPT TELECOM po jednání slíbil vypracovat zvláštní cenově výhodnou nabídku služeb pro poskytovatele připojení, kteří budou chtít do GIXu natahovat své linky. To naopak zřejmě odmítne Dattel, který by nepochybně raději šel cestou vybudování alternativního centra pro NIX, které mu bylo před časem valnou hromadou NIXu přiklepnuto a na kterém pracuje.

Vzhledem k tomu, že bylo období dovolených, toho podle mého názoru lidé z GEMMA stihli docela dost. Netroufám si přesně odhadnout – a dokonce si myslím, že by si to netroufli ani oni sami – kdy by mohl být GIX reálně spuštěn, ale vzhledem k tomu, co už je hotovo, by to mohlo být při optimistickém pohledu na svět již v listopadu, v horším případě na přelomu roku. V této souvislosti je velmi jistě dost zajímavé, jak rychle dokáže vybudovat druhé centrum pro NIX Dattel, který sice pověření od NIXu získal již před relativně dlouhou dobou (na dubnové valné hromadě), ale nic hmatatelného zatím nepředvedl.

BRAND24

Marek Antoš


Starší, související články:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).