Hlavní navigace

Jak přejít na Firefox

1. 7. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Přiznám se, že je mi Firefox stále bližší. Přesto ho moc nepoužívám, zvykl jsem si na Maxthona, nadstavbu Internet Exploreru. Ale v poslední době jsem přemýšlel, co by mě přesvědčilo, abych bez pocitu, že něco ztrácím, přešel na Firefox. A došel jsem k závěru, že stačí možná jen velmi málo.

Firefox se slušně rozšiřuje, jeho penetrace roste, ale tempo růstu se zpomaluje. Co by mu mohlo ještě pomoci? Po zkušenostech z posledního týdne, kdy se zabývám tak radikální myšlenkou výměny prohlížeče, to bude asi jen pár drobností. A možná nejen pro mě důležitých. Alespoň co se týká přechodu z Maxthona.

Jak už bylo tisíckrát různě na webu, v komentářích a na fórech řečeno, Firefox je fajn, ale proti Maxthonu je ještě trochu nedospělý. Když si člověk jednou zvykne na drobné vychytávky Maxthona, těžko se mu bude přecházet na něco jiného. Proč taky, když mu viditelně Firefox nic nového nepřinese.

Běžnému uživateli těžko vysvětlovat, že Firefox je bezpečnější. A nutno podotknout, že ani mě tohle moc nebere. Stačí dobře nastavený firewall a antivir a jsou mi nějaké díry ukradené. Navíc si myslím, že u většiny uživatelů přes bezpečnost cesta nevede. Je jim docela jedno, jestli má prohlížeč někde nějakou díru či ne. Dokonce je jim jedno, jak ten který prohlížeč dodržuje standardy W3C.

Pro snadnější přechod na Firefox bych se v osvětových kampaních tedy spíše než na bezpečnost či dodržování standardů zaměřil na dvě záležitosti. Na stabilitu a na snadnost přestupu z jiných prohlížečů (zejména tedy IE a Maxthon) na Firefox.

Ke stabilitě asi není třeba mnoho dodávat. Pokud – stejně jako já – často pracujete s redakčními systémy, které se ovládají přes webové rozhraní, asi by vás štvalo, kdyby vaše rozdělaná práce byla ztracena jen kvůli tomu, že se váš prohlížeč rozhodl spáchat sebevraždu. A to je přesně to, co se mi v posledních dnech stává čím dál tím častěji. Například jsem vypozoroval, že mi zhruba s 50procentní pravděpodobností spadne Maxthon, když použiji fulltextové hledání na největším českém portále. Je mi jedno, kdo za to může, Firefox na tom samém místě nepadá. Tedy plus pro něj.

BRAND24

Druhý a ještě možná zásadnější argument pro výměnu prohlížeče je snadnost přestupu. Když jsem zjišťoval, jaká všechna rozšíření Firefoxu bych si musel nainstalovat, abych si ho dotvořil k obrazu svému (a přiblížil ho k Maxthonu), nebyl jsem z toho moc šťastný. Procházení velkého množství rozšíření různých kvalit od různých autorů mi nepřijde moc efektivní činnost. Nehledě na to, že mnoho uživatelů na tohle prostě nebude mít buď zkušenosti a/nebo čas. Proto bych uvítal, kdyby se objevily a více a zcela otevřeně prosazovaly souhrnné balíčky umožňující doplnit Firefox o funkce, na které je uživatel zvyklý třeba právě u toho Maxthona. Pak by stačilo nainstalovat jedno rozšíření – nazvěme ho třeba Firethon (nebo Firemax), které by doplnilo Firefox o funkce Maxthona. Nejde o žádné zásadní funkce, spíše maličkosti, ale někdy právě ty maličkosti rozhodují. Ostatně o některých rozšířeních Firefoxu jsem psal ve středu.

Někteří možná namítnou, že je to opět vnucování uživateli něčeho v jednom balíku, kdy ne vše může využít. Dokážu si ale představit, že to ušetří mnoho práce a času a pro rozšíření Firefoxu to může být jedině plus.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zabývá publikačními systémy, eshopy a dalšími užitečnými internetovými. Aplikacemi, e-commerce a marketingem na internetu. Pracuje jako CEO ve společnosti Neternity Group s.r.o.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).