Hlavní navigace

Jak probíhají v Čechách protesty proti Telecomu?

19. 3. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Podobnost obou protestních akcí proti zdražení místních telefonních poplatků pro připojování do Internetu, a zejména chování SPT TELECOM v obou případech je tak velká, že jsem neodolal, a pokusil se načrtnout obecné rysy protestních hnutí proti Telecomu u nás, píše Hynek Med.

Zdá se, že protestní akce poskytovatelů připojení je už neodvratně historií. Je otázkou, zda se dá ze dvou výskytů jevu usuzovat na jeho obecnou podstatu. Podobnost obou protestních akcí proti zdražení místních telefonních poplatků pro připojování do Internetu, a zejména chování SPT TELECOM v obou případech je však tak velká, že jsem neodolal, a pokusil se načrtnout obecné rysy protestních hnutí proti Telecomu u nás.

Už to tak bude, obecné schéma protestů proti Telecomu vypadá zhruba takto: na počátku je obrovské vzedmutí reprezentativní skupiny (kterou tvoří vzájemní konkurenti), a masová podpora iniciátora ze strany Internetové veřejnosti. Celá věc proběhne i velkými médii (televize, tisk) za mírného zkreslení své podstaty. Telecom, přitlačen mediální ofenzívou, se sejde s protestujícími. Na první schůzce se tváří přátelsky, ve skutečnosti jen sonduje terén. Protestující jsou nadšeni vstřícností Telecomu, a mírně opilí úspěchem se chystají na další jednání. Telecom těsně před druhou schůzkou (nebo až na ní) navrhne drobný (a velmi matoucí) ústupek oproti současnému stavu, ovšem mediálně prezentovaný jako neuvěřitelná popora Internetu od jeho dobrého mecenáše, SPT TELECOM. Ohlášený ústupek je na jednání předložen jako konečný a neměnný, ze kterého nelze ustoupit.

Po mediální masáži Telecomu jsou autoři v online médiích ještě v ráži, a tak se jejich nenávist k Telecomu přesune k podstatně snazšímu cíli: následuje kritika aktérů protestů, že ničeho nedosáhli a že sledovali své vlastní zájmy a příliš málo sledovali zájmy „nás všech“. Protestující na tuto kritiku nakonec reagují slovy „já se vám na to můžu vykašlat“, případně variacemi na toto téma („chci se teď věnovat své firmě“), a protestní akce postupně pomřou na nezájem jejich organizátorů a veřejnosti. Drobný ústupek Telecomu je považován za neúspěch, je následovaný debatami na téma kdo jej zavinil, vzniká složitý propletenec nevraživosti mezi novináři, organizátory protestu, těmi, kteří nebyli k organizaci protestu přizváni a ostatními. Mezitím se objeví radikální skupina, která navrhne, případně provede radikální akci, za což je zkritizována online médii. Akce této radikální skupiny však nemá příliš široký ohlas.

Takhle nějak vypadá „boj“ proti Telecomu. Lze z něj ale vůbec vymámit jiné než drobné ústupky, i za hypotetického předpokladu spolupráce a vytrvalosti všech zúčastněných? Bojím se, že těžko. Telecom má stále státní monopol a podle všeho velmi gumovou formuli na pravidelné zvyšování tarifů (jsem zvědav, jaké bude zdražení k 1.1.2000). Regulace na ministerstvu financí ani ČTÚ (ze záhrobí zdraví Paegas Internet Call, zrušený na popud Telecomu) se neprojevila, po pravdě řečeno se ani nepohnula. Navíc Telecom umí dobře pracovat s médii, mnoho médií (např. ekonomické zpravodajství ČTK, Nova) i v době listopadových protestů a po nich stále užívalo jeho údaj o zdražení o pouhá 4%.

BRAND24

Bezvýchodné? Po vzoru Briana doporučuji brát život (resp. smrt) z té lepší stránky, a tak je možné, že vysoké telefonní poplatky budou k něčemu dobré. Třeba podnítí rozvoj nových alternativních technologií pro připojení k Internetu. První vlaštovky tu už jsou.


Vybrané starší, související články:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je odborníkem na chřástala polního a Internet.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).