Hlavní navigace

Jak sázet s pomocí Internetu (1.)

15. 3. 2005
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Kvůli sázkám dnes již nemusíte chodit do klasických agentur, stačí zabrousit na webovou stránku některé (zahraniční) online agentury. Má to samozřejmě své výhody i nevýhody - sázet můžete doma u počítače, třeba i při sledování zápasu, na který si chcete vsadit. Na druhou stranu není úplně jisté, jestli to je legální - alespoň podle českých zákonů.

V tomto článku bych chtěl srovnat výhody a nevýhody online sázení na Internetu oproti sázení v klasických sběrnách a zhodnotit legálnost sázení na Internetu. V příštím díle se pokusíme jednotlivé internetové sázkové kanceláře porovnat a trochu zabrousíme do historie online kursového sázení v Čechách.

Co to vlastně jsou kursové sázky? Je to sázka na jakoukoliv událost, převážně však sportovní (fotbal, hokej apod.), kde jsou stanoveny jednotlivé kursy pro různé jednotlivé tipy na tuto událost, na které si můžete vsadit. Kursy stanovuje bookmaker podle toho, jakou má výsledek na určitý tip pravděpodobnost úspěchu (nízký kurs na favorita, vysoký kurs pro outsidera). Vynásobením kursu částkou, kterou chcete vsadit, získáte informaci o možné výši výhry. Pro příklad vezměme fotbalový zápas Slavia – Sparta, kde na tip 1 (domácí – Slavia) bude vypsán kurs 2.5, na tip 2 (hosté – Sparta) bude vypsán kurs 3.0 a na tip 0 (remíza) bude vypsán kurs 3.2. Při vsazení 100 korun na výhru domácích (1 – Slavia) vám bude v případě výhry vyplacena částka 250 korun (100 * 2,5 = 250 korun). V případě, že nevyhrajete, prohráváte těchto vsazených 100 korun. Kursové sázky jsou velmi oblíbené mezi sázkaři pro svou velkou pravděpodobnost výhry a pro možnost ovlivnit svými znalostmi pravděpodobnos­t výhry.

Výhody a nevýhody kursového sázení na Internetu

+1 Představte si, že přijdete do pobočky sázkové kanceláře kursových sázek a řeknete: „Jsem tu poprvé a chtěl bych tu začít sázet.“  – obsluha pobočky Vám řekne: "Toho si velice ceníme a za to, že u nás začnete sázet, Vám dáme jako dárek 5000 korun“. Asi si myslíte, že jsem se hned na úvod zbláznil, ale nezbláznil. Uvedený příklad je sice v současnosti v ČR naprostý nesmysl, ale u internetových sázkových kanceláří je to naprosto běžná praxe. Za to, že se zaregistrujete u některé ze sázkových kanceláří a splníte určité podmínky, můžete získat bonus dle pravidel jednotlivých sázkových kanceláří v hodnotě od cca 300 korun (např. gamebookers.com, betsson.com) až po cca 12.000 korun (např. pinnaclesports­.com). Výši bonusu převážně ovlivňuje výše prvního vkladu na účet sázkové kanceláře či velikost první sázky. Získání bonusu je převážně něčím vázáno, zpravidla třínásobným prosázením vložené částky. Vstupní bonusy jsou velmi výhodné, proto by byla škoda je nevyužít.

+2 Internetové sázkové kanceláře nemají žádné výdaje s vedením poboček apod., proto mají kursy vyšší než klasické sběrny sázkových kanceláří. Klasické sázkové kanceláře (např. Tipsport, Chance, Fortuna apod.) mají na oblíbené sázkové příležitosti návratnost okolo 82 procent (při započítání desetiprocentního manipulačního poplatku). U doplňkových a jiných méně oblíbených sázek se návratnost ještě dále snižuje. Naproti tomu internetové sázkové kanceláře mají na oblíbené sázkové příležitosti návratnost 88 – 98 procent a v některých případech i 100 procent! Možná si říkáte, že je to nesmysl, ale např. gamebookers.com občas na nějaké zajímavé utkání (např. Manchester U. – Arsenal) vypíše sázku bez zisku, nebo např. pinnaclesports.com vypisuje běžně asijské handicapy s návratností 96 – 98 procent.

V následující tabulce můžete srovnat kursy a návratnost klasických sázkových kanceláří (Tipsport, Fortuna) oproti internetovým sázkovým kancelářím (betfair.com, gamebookers.com, pinnaclesports­.com, sportingbet.com). Uvedené kursy jsou z fotbalového zápasu Ligy mistrů Leverkusen – Liverpool ze dne 9. března 2005. V tabulce kromě názvu sázkové kanceláře (CZ – česká klasická sázková kancelář, @ – internetová sázková kancelář) jsou uvedeny i samotné kursy na jednotlivé tipy 1, 0, 2, asijský handicap 1 + 2 a návratnost. V závorce jsou uvedeny kursy po započítání manipulačního poplatku, popř. poplatku z výhry. * znamená, že v kursech v závorce a v návratnosti je započítán u českých sázkových kanceláří manipulační poplatek ve výši deseti procent a u betfair.com maximálně pětiprocentní poplatek z výhry.

Název 1 0 2 AH 1 AH 2 návratnost
Tipsport – CZ * 1,85 (1,68) 3,30 (3,00) 3,75 (3,41) 81,9 % / –
Fortuna – CZ * 1,95 (1,77) 3,40 (3,09) 3,30 (3,00) 81,9 % / –
Betfair – @ * 1,93 (1,84) 3,60 (3,43) 4,80 (4,57) 1,92 (1,83) 2,06 (1,96) 94,8 % / 94,6 %
Gamebookers – @ 1,87 3,27 4,45 1,85 1,86 93,8 % / 92,7 %
Pinnaclesports – @ 1,87 3,27 4,50 1,88 2,05 94,1 % / 98,1 %
Sportingbet – @ 1,83 3,25 4,33  – 92,2 % / –

Z uvedené tabulky vyplývá jasný kursový rozdíl sázek a tím i celkový rozdíl návratnosti – 81,9 procenta oproti 92,2 – 98,1 procenta u internetových sázkových kanceláří! Z uvedeného vyplývá, že na sólo sázku, na kterou chcete vsadit u klasické sázkové kanceláře např. 1000 korun, by vám u internetové stačilo pouhých 835 – 888 korun na stejnou výhru. Kdybychom pro příklad vsadili 3AKO (tři sázky na jeden tiket – pro tento příklad použity kursy 1, 0 a 2), tak na výhru, na kterou byste potřebovali 1000 korun u klasické sázkové kanceláře, by vám u internetové stačilo vsadit pouze částku 700 – 800 korun.

+3 U interneto­vých sázkových kanceláří lze sázet na velké množství sázkových příležitostí, a to nejen sportovní, ale i např. kdo bude prezident, vývoj kursu eura či dolaru, SuperStar a jiné, stačí si jen vybrat. Najdete zde i spoustu možností, jak vsadit, nejen na výhru a prohru, ale i přesný výsledek, asijský handicap, kdo a kdy dá gól, a spoustu dalších nepřeberných možností, prostě stačí si vybrat ze široké škály sázek.

+4 Máte možnost sázet jak vysoké částky, tak i třeba jen korunu. Můžete vsadit jakoukoliv částku bez vysvětlování, proč zrovna tolik, a bez zvídavých pohledů zvědavců.

+5 Další nespornou výhodou sázení přes Internet je možnost sedět doma a v klidu si sázku rozmyslet a promyslet. Jen díky informacím lze úspěšně sázet, proto sázení spojené s Internetem zakládá možnost úspěchu. Každý, kdo někdy sázel, ví, že kvalitní informace jsou základem úspěchu, bez informací je sázka jen sázkou na štěstí. A kdo z nás může říct, že má ve vyhrávání štěstí, že?

+6 Internetové sázkové kanceláře mají otevřeno 365 dní v roce, 24 hodin denně, takže sázet můžete opravdu kdykoliv a kdekoliv. Nemusíte sázet jen doma, stačí jen počítač s Internetem.

+7 Sedíte doma u televize a sledujete své oblíbené fotbalové či hokejové utkání a říkáte si: „teď bych na tento zápas klidně vsadil, protože už mám jasno, jak se zápas bude vyvíjet“. Myslíte si, že je to nereálné? Naopak, u některých internetových sázkových kanceláří můžete sázet i v průběhu zápasu, a to až do konce (např. betfair.com, gamebookers.com, betsson.com, betandwin.com, expekt.com).

Jistě by se dalo psát o mnoha dalších výhodách, přesto zde zmíním i nevýhody:

-1 K internetovému sázení (a to nejen kursovému) potřebujete mít v první řadě počítač a připojení k Internetu. Jestliže někdo sází měsíčně jeden tiket za 20 korun a nemá počítač s Internetem, výdaj za počítač a Internet se mu asi nevyplatí. Lze sice sázet třeba v internetové kavárně, ale ztratíte některé výhody internetového sázení: diskrétnost, klid domova, možnost vsadit si kdykoliv…

-2 Možná nevýhoda je v případě nějaké sporné události, kdy bude problematičtější domáhat se svého práva u zahraničních sázkových kanceláří, které sídlí převážně v Anglii, ale nejsou výjimkou různé exotické země a daňové ráje. V tomto případě lze jedině doporučit obrátit se na již prověřené a kvalitní sázkové kanceláře. Lze také všeobecně doporučit sázet u sázkových kanceláří s českou verzí stránek, které nabízejí i podporu v českém jazyce.

-3 Další podstatnou nevýhodou je to, že před sázením musíte mít vloženy peníze u sázkové kanceláře. V případě, že máte účty u několika sázkových kanceláří, musíte mít peníze vloženy u každé. Oproti klasické sázkové kanceláři, kam můžete přijít, kouknout do peněženky a zjistit, že můžete vsadit za 100 korun, u internetové kanceláře musíte se sázkou počítat a peníze musíte na účet nejprve převést. Snad jedinou výjimkou je, že sázku můžete uhradit platební kartou.

Ale tato nevýhoda má i své klady. Peníze, které chcete použít na sázení, máte vyčleněny, a nemůžete prosázet víc, než byste kdy chtěli. U internetových sázkových kanceláří najdete přehlednou historii sázek, takže máte dokonalý přehled, kolik jste vyhráli nebo prohráli.

Jsou internetové sázkové kanceláře legální?

V současné době sázení u internetových sázkových kanceláří omezuje zákon č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách. Zákon omezuje sázení přes Internet tím, že nepovoluje sázení u zahraničních sázkových kanceláří. Zároveň ale současná právní úprava vysloveně sázení přes Internet nezakazuje. Všeobecně lze prohlásit, že toto ustanovení je v plném rozporu se směrnicemi EU, protože není v souladu s článkem o volném pohybu kapitálu a svobodě poskytovaných služeb. V tomto směru proběhlo již několik soudních sporů. Např. v roce 2003 v Itálii soudní spor „Gambelli“, ve kterém žaloval stát agentury přijímající sázky pro internetovou sázkovou kancelář Stanley vzhledem k tomu, že přijímání sázek je vyhrazeno státu. V tomto sporu bylo dáno za pravdu sázkové kanceláři, protože současný stav představuje omezení svobody podnikání a svobody poskytování služeb stanovené články 43 a 49 Evropského společenství.

V televizi několikrát proběhlo, že sázení přes Internet je protizákonné a že každý, kdo sází na Internetu, se vystavuje hrozbě pokuty. Ale vzhledem k rozporu se směrnicemi EU nepředpokládám, že by někdo byl pokutován. Přesto ruku na srdce, nevím kdo a jak Vám bude dokazovat, že sázíte přes Internet, a hlavně proč. Jsou to Vaše peníze a kdybyste je vyhazovali z okna, tak je to Vaše věc. I když v tomto případě by Vás asi nejspíš zavřeli do blázince.

BRAND24

V současné době se připravuje novela tohoto zákona, která byla vyvolána hlavně současnou situací okolo kasin. Součástí návrhu novely je i část ohledně kursového sázení. Dalo by se předpokládat, že novela se bude sjednocovat se směrnicemi EU, ale opak je pravdou. Nejen že se nesjednocuje s směrnicemi Evropského společenství, ale jde ještě dál k potlačování Internetu jakožto media pro sázení do zahraničí. Návrh novely zakazuje internetové sázení, a to jak u zahraničních společností, tak u českých sázkových kanceláří. Současně s tím novela zakazuje propagace firem přijímajících sázky přes Internet. V důvodové zprávě k tomuto návrhu je uvedeno toto: „Novela je v uvedených směrech v rozporu s čl. 43 o svobodě usazování, čl. 49 o svobodě poskytování služeb a čl. 56 o volném pohybu kapitálu Smlouvy o založení ES.“ K tomu snad není třeba komentář. Jestliže tato novela bude schválena s účinností od 1. ledna 2006, určitě se brzy dočkáme soudních sporů v toto směru a vodítkem by mohla být například i žaloba Gambelli. V důvodové zprávě se dále také píše: „(…) Nelze např. zajistit identifikaci sázejícího a tím splnit podmínku paragrafu 1 odst. 7 zákona, dodržování zákazu účasti her osobám mladším 18 let.“ Osobně si nemyslím, že hrozí větší riziko sázení přes Internet u sázkařů mladších 18 let než v klasické sázkové kanceláři. Na Internetu musíte provést registraci a potvrdit svými identifikačními doklady své údaje a věk. Sázkař mladší 18 let by se musel zaregistrovat přes osobu starší 18 let. Na druhou stranu každý jistě ví, že sázet do sázkových kanceláří chodí mnoho mladších 18 let, kteří si buď vsadí sami, nebo dají tiket k vsazení někomu staršímu, „ať mu ho vsadí“. Já osobně jsem kdysi dávno svoji první sázku uskutečnil cca v 15 letech bez pomoci staršího 18 let a sázel jsem dále opakovaně.

V tomto směru je i zajímavý krok, který udělali Slováci. Na Slovensku je již povoleno sázení přes Internet a v současné době již fungují první internetové sázkové kanceláře (etip.sk).

Sázíte na kursové sázky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se ve svém volném čase zabývá problematikou internetového kursového sázení, ale zajímá se i všeobecně o sázení a hazardní hry. Provozuje svoje internetové stránky věnované kursovému sázení www.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).