Hlavní navigace

Jak sázet s pomocí Internetu (2.)

16. 3. 2005
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Minule jsme zhodnotili výhody a nevýhody sázení na Internetu a krátce pohovořili o tom, zda to je či není v ČR legální. V dnešním díle se pokusíme jednotlivé sázkové kanceláře porovnat: jak se dá zjistit, která kancelář je spolehlivá a která ne, jak se dá ve které platit... Nakonec se trochu podíváme do historie a přidáme pár užitečných odkazů.

V současné době je na Internetu řádově 500 sázkových kanceláří, a to jak velmi kvalitní, tak i ty, na které je dobré si dát pozor. Takový stručný přehled co do kvality sázkové kanceláře dává server sportsbookrevi­ew.com. Sázkové kanceláře hodnotí tzv. ratingem, kde A+ je absolutní elita mezi sázkovými kancelářemi (např. bet365.com, pinnaclesports­.com) až po F-, což je absolutní podvod a vyhození peněz. Srovnání podle ratingu se nemusí shodovat s vašimi vlastními zkušenostmi, ale jsou zde zohledněny názory velké skupiny sázkařů. Existuje i další hodnocení sázkových kanceláří, které může být rozdílné – přesto by mělo být patrné, že velmi špatné sázkové kanceláře propadnou a výborné budou na čelních místech ve všech hodnoceních.

Hodnocení podle ratingu je pouze hrubý nástin. Samotné hodnocení si musí provést každý sám podle svých kriterii, podle toho, co od sázkové kanceláře očekává. Někdo preferuje dobré jméno společnosti, někdo hledá nejvýhodnější kursy, jiný zase v nabídce své oblíbené sporty nebo oblíbené typy sázek, a jiný zase nejvýhodnější bonus. Každý preferuje jiné požadavky, proto existuje tak velké množství sázkových kanceláří, ve kterém se musíte zorientovat. Takže která online sázková kancelář je nejlepší? Pro každého jiná.

Sázkové kanceláře lze dělit na dvě základní skupiny. Hlavní skupina (většina sázkových kanceláří) jsou klasické sázkové kanceláře, kde jsou kursy vypisovány bookmakery a vy si na sázku s tímto kursem můžete vsadit. Druhou skupinu tvoří tzv. sázkové výměny. Sázková výměna je vlastně burza sázek. Zde nejsou žádní bookmakeři, kteří vypisují kursy, ale pouze sázkaři, kteří nabízejí či poptávají sázky. Každý účastník si vybere událost a zde může nabídnout svůj vlastní kurs a částku, nebo dát požadavek na vlastní sázku. V případě, že zde už nabídka či poptávka je, můžete si vybrat, jestli vám nějaká sázka vyhovuje, a vsadit si na ni. Typickými sázkovými výměnami jsou např. betfair.com či betsson.com, částečně i gamebookers­.com.

V klasické sázkové kanceláři můžete sázet nejen na jeden samostatný zápas, ale můžete na svůj tiket umístit několik sázek, či různé kombinace apod. Na rozdíl od sázkové výměny, kde můžete sázet pouze na jediný zápas – sólo sázka.

Další zajímavé rozdělení je rozdělení sázkových kanceláří na ty, které jsou i v českém jazyce, a ty ostatní. Před vstupem do EU sázení v českém jazyce nabízela jediná sázková kancelář, a to worldbet.com. Po vstupu do EU se počet internetových sázkových kanceláří nabízejích stránky v českém jazyce zvýšil. V současné době to jsou tyto sázkové kanceláře :
betsson.com,
eurobet.com,
expekt.com,
sportingbet.com a
worldbet.com, která však na rozdíl od ostatních nenabízí českou podporu.

Vzhledem k tomu, že český sázkový trh je zajímavý i pro ostatní sázkové kanceláře a sázení má zde svoji tradici, je pravděpodobné, že české verze dalších sázkových kanceláří na sebe nenechají dlouho čekat. Na Internetu lze potkat ještě jednu sázkovou kancelář v češtině, a to hypertip.com, ale o věrohodnosti této sázkové kanceláře lze úspěšně pochybovat a dle ratingu bych ji ohodnotil F — absolutní podvod.

U internetových sázkových kanceláří nelze sázet na dluh, proto musíte před první sázkou vložit peníze na svůj účet u sázkové kanceláře, ze kterých se Vám pak budou odečítat sázky a přičítat výhry. Je několik možností, jak vložit peníze na svůj účet u sázkové kanceláře, nejreálnější a nejoblíbenější zde zmíním :

  1. Přímo bankovním převodem na účet sázkové kanceláře – toto umožňuje snad každá sázková kancelář, nicméně převádět peníze na zahraniční účty by se vám opravdu hodně prodražilo. Přesto jsou sázkové kanceláře, které mají účet i v české bance, tím pádem za převod peněz zaplatíte minimum – poplatek bance za příkaz. Jsou to sázkové kanceláře s českou verzí stránek – betsson.com, eurobet.com, expekt.com, sportingbet.com a worldbet.com.
  2. Převodem přes velmi oblíbenou internetovou peněženku moneybookers.com. Moneybookers.com je internetová peněženka, která umožňuje převod peněz do několika desítek sázkových kanceláří (např. gamebookers.com, sportingbet.com, pinnaclesports­.com). Moneybookers.com má taktéž účet i v české bance, takže vklad vás stojí minimum – pouze poplatek bance za příkaz. Poplatky za vedení účtu u moneybookers.com nejsou žádné, pouze drobné poplatky za posílání peněz (přátelům apod. – poplatek jedno procento, max. 0,5 eura či totéž v korunách) a výběr zpět na váš bankovní účet (poplatek 1,8 eura či ekvivalent v korunách). Za vklad do sázkové kanceláře se převážně naplatí, popřípadě jako za převod přátelům.
  3. Kreditní kartou – tou můžete platit u všech sázkových kanceláří, ale ne každá sázková kancelář přijímá elektronické platební karty (Maestro, Visa elektron) a nebo české karty, takže toto si je třeba ověřit. Přestože tato možnost existuje, nejsem si jistý, jak bezpečné je platit svojí kreditní kartou na Internetu, a osobně se k tomu nepřikláním.

Dále existuje ještě spousta způsobů převodu peněz, ale ty nejsou pro české občany moc běžné či jsou příliš drahé – šekem, s pomocí Western Union, neteller.com aj.

V následují tabulce najdete stručné srovnání několika internetových sázkových kanceláří, které jsou mezi českými sázkaři oblíbené, podle několika hledisek.

Název 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Bet365 A+ Ne €, $ aj. 10 % až 200 $ 0,01 € Ne Ano Ano Ano
Betandwin B+ Ne €, $ aj. 0,5 € Ne Ano Ano Ano
BetFair A+ Ne €, $ aj. 4 € Ne Ano Ano Ano
Betsson B- Ano 5 – 10 € 3 € Ano Ano Ano Ano
Eurobet A Ano Kč, €, $ aj. až 1000 Kč 1 Kč Ano Ano Ano Ano
Gamebookers C+ Ne Kč, €, $ aj. až 10 € 3 Kč Ne Ano Ano Ano
Pinnaclesports A+ Ne €, $ aj. 10 % až 500 $ 1 $ Ne Ano Ano Ne
Expekt C- Ano Kč, €, $ aj. 750 Kč 5 Kč Ano Ne Ano Ano
Sportingbet C- Ano Kč, €, $ aj. až 3000 Kč 20 Kč Ano Ano Ano Ano
Worldbet F Ano $. 10 % až 100 $ 3 $ Ano Ne Ano Ano

1 – rating dle sportsbookrevi­ew.com; 2 – česká verze stránek; 3 – měna účtu; 4 – bonus za registraci; 5 – minimální sázka; 6 – převod peněz na český bankovní účet; 7 – převod peněz přes moneybookers.com; 8 – Česká fotbalová Gambrinus liga v nabídce; 9 – Česká hokejová extraliga v nabídce.

Další přehledy a návody ohledně internetového kursového sázení lze najít na Internetu – např. kursovesazky.in­fo, vyhra.net a jinde.

Historie kursového sázení v Čechách

Začátek kursového sázení na Internetu v Čechách lze datovat do doby, kdy se v ČR začal rozvíjet Internet. Na začátku zde bylo nejvíce vidět pouze dvě společnosti: gamebookers.com a worldbet.com.

Gamebookers.com dle mého odhadu měl v české kotlině podporu tak 60 procent internetových sázkařů. Pevnou pozici si vydobyl nejen vysokými kursy, širokou nabídkou, štědrým bonusem pro každého nového člena, štědrým partnerským systémem, který nabízel partnerům vysoké částky za přivedeného nového sázkaře, ale hlavně možností převodu peněz přímo na účet gamebookers.com u české banky. Tímto vzniklo na českém Internetu mnoho internetových stránek, nabádajících k sázení na Internetu přes tuto sázkovou kancelář. Tyto stránky jsou si všechny velmi podobné. Na některých stránkách se i později začala objevovat možnost, že za registraci dostanete část provize z registrace přes odkaz na těchto stránkách. Přestože bonusový systém byl změněn, lze ještě na některých internetových stránkách najít určité zvýhodnění (vyšší vstupní bonus, software apod.).

Druhou společností je worldbet.com, ta podle mého odhadu oslovila tak 25 procent sázkařů. Své místo na slunci si získala díky tomu, že jako první (a to na dlouhou dobu) uvedla svou internetovou sázkovou kancelář i v českém jazyce. Tímto oslovila převážně ty zájemce o kursové sázení, kteří neumějí cizí jazyk a chtěli sázet na Internetu bez jazykových bariér. Zároveň worldbet.com umožňoval přímý převod peněz na účet u české banky. Rozmach worldbet.com však nebyl tak razantní, protože nenabízel takový bonusový systém, který by ihned přinesl zisky, a také proto, že sázková kancelář nedosahuje takových kvalit.

Zbývajících cca 15 procent sázkařů dalo přednost individuálnímu výběru sázkových kanceláří, kterých na Internetu bylo již několik stovek a stále nové přibývají.

Proč se na českém Internetu rozšířily právě tyto dvě sázkové kanceláře a ne jiné? Odpověď je velmi jednoduchá, jedině tyto dvě sázkové kanceláře poskytovaly možnost převodu peněz na účet sázkové kanceláře v české bance. Do jiných sázkových kanceláří byl jediný rozumný způsob převodu peněz kreditní kartou, s kterou ne každý rád platí na Internetu.

Časem se od gamebookers.com oddělil platební systém moneybookers.com, který začal fungovat samostatně. Zpočátku se to zdálo jako zbytečně složitý systém převodu peněz, ale internetová peněženka moneybookers.com se začala prosazovat i v dalších sázkových kancelářích a i jiných oborech. Po osamostatnění moneybookers.com a umožnění převodu peněz i do jiných sázkových kanceláří (betfair.com, pinnaclesports.com apod.) se začali čeští sázkaři poohlížet i po jiných kvalitních internetových sázkových kancelářích. Přesto si vedoucí úlohu u českých sázkařů udržuje gamebookers.com.

Tento stav trval zhruba do vstupu do Evropské unie. Vstup do EU byl zlomovým bodem pro internetové kursové sázení v České republice. K jediné sázkové kanceláři v češtině (worldbet.com) se hned připojily další, a to betsson.com a sportingbet.com. Později se k těmto sázkovým kancelářím připojil eurobet.com a nyní také expekt.com.

V současnosti odhad oblíbenosti a rozdělení trhu internetového sázení v ČR vypadá asi takto :

Zbývajících 25 procent patří ostatním sázkovým kancelářím (např. betandwin.com, expekt.com, willhill.com aj­.).

Zajímavé a užitečné odkazy

Informace o internetových sázkových kancelářích:
kursovesazky.info
vyhra.net

Informace a novinky v kursovém sázení na Internetu:
esazeni.cz

Tipy a analýzy zápasů:
bet-space.com (slovensky)
vitisport.cz (česky)
betexplorer.com (anglicky)
soccervista.com (anglicky)
teamrankings.com (anglicky)

Tipy ke vsazení:
vsadavyhraj.com
betting.wz.cz
tips.er.cz

BRAND24

Aktuální výsledky:
sportlink.cz

Software k sázení:
trefik.cz
tipzap.wz.cz

Myslíte si, že omezování internetového kursového sázení je legální?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se ve svém volném čase zabývá problematikou internetového kursového sázení, ale zajímá se i všeobecně o sázení a hazardní hry. Provozuje svoje internetové stránky věnované kursovému sázení www.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).