Hlavní navigace

Názor k článku Jak se chystá mobilní přenositelnost? od Dusan - Ja vubec neresil otazku technickych aplikaci operatora, protoze...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 6. 2005 15:04

    Dusan (neregistrovaný)
    Ja vubec neresil otazku technickych aplikaci operatora, protoze ty vubec neznam, nebot jsem pro ne nikdy nedelal. Vyjadruji se k ostatnim aplikacim jako jsou ruzna vykaznictvi, rozhrani do DW, fee modul, tisk vypisu a podobne. Podobne systemy znam z jinych odvetvi a predpokladam, ze budou vicemene podobne. Vsechny zminovane
    (a jiste spousta dalsich) pocitaly v minulosti s predcislim jako klicem urcujicim cilovou sit. Tim, ze to neplati musi se zacit dynamicky dotazovat te databaze, kterou jsme diskutovali. Naklady tudiz mame nejenom na ni, ale i na interface a upravy techto systemu.
    Vlastni databaze musi byt schopna 24x7 s 999 dostupnosti vyrizovat s rozumnou odezvou velke mnozstvi dotazu (radove desitky ci spise stovky mio denne). To neni levna zalezitost. V takovemto prostredi date klidne tricet milionu jenom za Oracle licence.
    Tu poznamku o "beznem telekomunikacnim operatorovi" jsem tam daval zcela umyslne. Kazda velka firma nakupuje IT technologie a sluzby s jistou ztratou vyplyvajici z toho jak funguji jeji procesy, firemni kultura, nasmlouvane kontrakty, jaka je architektura prostredi, vnitrni standardy atd. Tato ztrata je dosti vyznamna. To jestli je nutna ci nikoliv je na delsi diskusi, muj soukromy nazor je, ze takoveto "vyhazovani penez" je objektivne nezbytne a neodstranitelne, pricemz vhodnym managementem ji lze pouze snizit na nejakou nizsi obecne tezko odhadnutelnou mez. Pro nasi diskusi to ovsem neni podstatne, protoze tato ztrata, at uz mohla byt mensi ci nikoliv, je stejne naklad operatora a jako takovy skonci na bedrech zakazniku.
    Co se tyce tech 20mio a Expandia banka. Ano, mozne je ledacos, videl jsem ledacos, otazkou je co je rozumne. Lze mozna vyrobit bankovni system za 20mio, lze rovnez dodat internet banking do tri mesicu od podepsani smlouvy. Diskutabilni je ovsem prinos v dlouhodobe perspektive vyplyvajici z odpovidajici kvality provedeni a (zejmena) pripravenosti architektury na mozny budouci rust. Co jsem zaslechl (samozrejme prisne neoficialne), tak s tou skalovatelnosti IT prostredi ma dnesni Ebanka zrovna docela velke problemy.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).