Hlavní navigace

Jak šel scam z ČR a všichni se mohli zbláznit

11. 10. 2004
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Začátkem října vyšla na britském serveru ZDNet zajímavá zpráva o scamu rozesílaném z České republiky. Neznámý spammer zaplavil emailové schránky asi 75.000 uživatelů nevyžádanou zprávou, která díky své - na poměry scamu nadprůměrné - důvěryhodnosti mohla být nebezpečnější než předchozí podoby těchto podvodných emailů.
Nigerijský scam je jedna z forem nevyžádané pošty. Dalo by se říct, že jedna z nejnebezpeč­nějších, protože cílem je napadené příjemce skutečně připravit o peníze. Systém je to starší než běžné používání elektronické pošty, vyskytoval se v psané a posílané podobě, případně jako faxy, dávno předtím, než většinu textové komunikace ovládnul Internet. Princip je prostý.

Ten, kdo se o podvod pokouší, nabízí potenciální oběti podíl na penězích uložených typicky v nějaké bance nebo obdobné instituci. Tvrdí, že sám se k velké sumě prostředků nemůže z různých příčin dostat a potřebuje proto pomoc prostředníka. Aby mohl provést transakci, potřebuje od prostředníka investici, kterou mu pak vrátí i se ziskem z vybraných peněz.

Prostředník čili napadený peníze dá a očekává, že je dostane se ziskem zpátky. Nedostane pochopitelně nic, protože je okraden.

Podobnými dopisy prosluli podvodníci z afrických zemí a vůbec z třetího světa, proto se jim také začalo říkat „nigerijský podvod“. Svůj boom si ovšem tato forma kriminality již na Internetu odbyla a všeobecně se čekalo, že na prosbu doktora Ngula Tepeteho z hloubi černého kontinentu již nikdo nezareaguje.

Český scam

Na počátku října se na britském serveru ZDNet objevila zpráva o nové formě scamu, o emailu, který byl podle všeho odeslán z České republiky. Nevyžádaný dopis jevil základní známky shodné s klasickým nigerijským podfukem. Osoba, která má přístup ke spoustě peněz, ale nemůže je použít, se pokouší najít prostředníky. Email byl stejně jako všechny podobné pokusy napsán anglicky. Měl ale několik zásadních odlišností.

Především, neobsahoval obvyklé hrubky a další vady textu typické pro zprávy, které napsali afričtí potentátové. Dále – nepsal jej africký potentát. Jako autor byl uveden jistý Ronald Lauder, předseda jedné z organizací, starající se o záležitosti obětí holocaustu.

Předmětem pak nebyly peníze v afrických bankách, ale dolary na spících účtech obětí holocaustu ve švýcarských bankách. Email působil seriozním dojmem a obsahoval několik odkazů, mimo jiné na relevantní organizace, a také například na iniciativu samotných švýcarských bank, na Wiesenthalovu nadaci a další. Celkově působil velmi důvěryhodným dojmem.

Zajímavý na onom dopise rozeslaném přibližně pětasedmdesáti tisícům příjemců byl původ. Pro odeslání nevyžádané (a podvodné) korespondence byl totiž využit server v České republice, konkrétně killbill2.atlas.cz. Ten byl jako původce uveden v hlavičkách všech doručených emailů. To neznamená, že spammer – podvodník se v ČR musel nutně nacházet, nicméně dopis byl označen tak, že pochází z ČR. Tuzemsko tak má nový a nečekaný punc, alespoň na nějakou dobu, vskutku originální scammerské velmoci.

Společnost Atlas, která server provozuje, zareagovala podle dostupných informací omezením kapacity pro odeslání pošty tak, aby její účty nemohly být zneužity k posílání nevyžádaných emailů a podvádění jejich příjemců. Nicméně se tak stalo až poté, co bylo určité množství podvodných emailů již odesláno.

Nový fenomén?

Causa 75.000 nevyžádaných zpráv Ronalda Laudera (pokud vám toto jméno něco připomíná, pak vězte, že je to ten člověk, který svého času financoval Nova TV a pak se o ni taky soudil) rozvířila hladinu českého poklidného a mírného internetového světa. Jde ale o něco tak světaborného nebo důležitého, jak se zdá? Zřejmě nikoliv.

Scam vypadá – jak se ostatně můžete pod tímto článkem přesvědčit sami – velmi důvěryhodně. Je spisovný a napsaný korektním jazykem. Zmínky o bankách na Kajmanských ostrovech ale musí notně znejistět případného investora do pokusu o navrácení peněz mrtvých Židů. Autor, přesněji ten, kdo je za něj vydáván, je všeobecně známý člověk. Email obsahuje reálné odkazy na stránky s problematikou holocaustu a navracení financí ze spících účtů zavražděných a Česká republika není typickou originační stanicí nevyžádané pošty. Celkem je to prostě dobrá kombinace na úspěšný podvod.

Nicméně zásilka až moc připomíná typický nigerijský podvod. Pokud ji dostane uživatel, který se již setkal s pěti, šesti podobnými pokusy, na což stačí měsíc života bez antispamového filtru, pak jej maximálně pobaví, ale určitě nepřesvědčí k jakékoliv akci. Rozruch vzbudila jen díky kombinaci výše vyjmenovaných faktorů a také proto, že se opírá o dodnes velmi citlivé téma. O problematiku holocaustu, vyvraždění větší části židovského národa během druhé světové války, a taky o malý hyenismus spojený s penězi, které po bohatších Židech zůstaly. Nic více, nic méně.

Možná se na základě tohoto českého – nigerijského dopisu objeví v nejbližší době jeho variace. Ať už budou odeslány z ČR nebo odjinud, jen stěží tomu někdo zabrání. Provozovatelé freemailů, jako v tomto případě Atlas, jsou více poškozenými než viníky a radikální omezení provozu jejich SMTP nejen že problém nevyřeší, ale navíc omezí poctivé uživatele. Scam nemá naději na úspěch jedině tehdy, pokud se nesetká s žádnou odpovědí. To je ovšem čistě věc těch, kterým je adresován.

„Český“ pokus o podvod založený na ukradené identitě Ronalda Laudera, mrtvých Židech a jejich penězích byl vlastně ubohou, nicméně řádně nafouknutou bublinou. Jeho autor nebude pravděpodobně nikdy vypátrán a já osobně silně pochybuji, že kdy vůbec v České republice byl. Nicméně jsme si tak – a server killbill2.atlas.cz zejména – zažili nechtíc několik velmi elegantních minut negativní slávy.


Původní text:

Hello,

My name is Mr. R. Lauder , a member of Independent Committee of Eminent Persons (ICEP), Switzerland. ICEP is charged with the responsibility of finding bank accounts in Switzerland belonging to non-Swiss indigenes, which have remained dormant since World War II. It may interest you to know that in July of 1997, the Swiss Banker's Asso­ciation published a list of dormant accounts originally opened by non-Swiss citizens. These accounts had been dormant since the end of World War II (May 9, 1945). Most belonged to Holocaust victims. The continuing efforts of the Independent Committee of Eminent Persons (ICEP) have since resulted in the discovery of additional dormant accounts – 54,000 in December, 1999.

The published lists contain all types of dormant accounts, including interest-bearing savings accounts, securities accounts, safe deposit boxes, custody accounts, and non-interest-bearing transaction accounts. Numbered accounts are also included. Interest is paid on accounts that were interest bearing when established.

The Claims Resolution Tribunal (CRT) handles processing of all claims on accounts due non-Swiss citizens. A dormant account of ORDNER ADELE with a credit balance of 35,000,000 US dollar plus accumulated interest was discovered by me. The beneficiary was murdered during the holocaust era, leaving no WILL and no possible records for trace of heirs.

The Claims Resolution Tribunal has been mandated to report all unclaimed funds for permanent closure of accounts and transfer of existing credit balance into the treasury of Switzerland government as provided by the law for management of assets of deceased beneficiaries who died interstate (living no wills).

Being a top executive at ICEP, I have all secret details and necessary contacts for claim of the funds without any hitch. The funds will be banked in the Cayman Island, being a tax free, safe haven for funds and we can share the funds and use in investment of our choice.

Due to the sensitive nature of my job, I need a foreigner to HELP claim the funds. All that is required is for you to provide me with your details for processing of the necessary legal and administrative claim documents for transfer of the funds in your name.

Kindly provide me with your full name, address, and telephone/fax. I will pay all required fees to ensure that the fund is transferred to a secure, numbered account in your name in the Cayman Island, of which you will be capable of accessing the funds gradually and transferring to your country and other banks of choice in the world. My share will be 60 percent and your share is 40 percent of the total amount. THERE IS NO RISK INVOLVED.

You can find additional information about unclaimed funds through the internet at the following websites:

http://www.swis­sbankclaims.com
http://www.cnn­.com/WORLD/eu­rope/9902/09/g­ermany.holocau­st/
http://www.avo­taynu.com
http://www.iche­ic.org
http://www.li­vingheirs.com
http://www.wi­esenthal.com

The Holocaust Claims Processing Office has put funds in Escrow awaiting submission of valid claims for necessary disbursement.

I find myself privileged to have this information and this may be a great opportunity for a life time of success without risks.

BRAND24

Due to security reasons, reply to me via email only. You may reply to me securely on the following email, ronaldlauders@um­mah.org. Thank you for your prompt response.

R. Lauder.
Executive Member(ICEP)

Skočíte na nigerijský dopis?

  • Jistě.
    16 %
  • Jen když zní seriózně.
    2 %
  • Hned ho poznám a neskočím na něj.
    36 %
  • I když ho poznám, skočím na něj.
    46 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).