Hlavní navigace

Jak si stojí český webhosting? (1.)

1. 12. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Český webhosting se ocitá po letech dynamického a místy živelného růstu ve fázi konsolidace. Technologicky se poskytovatelé webového pronájmu snaží držet krok s nejnovějšími trendy, v obchodě se začíná citelněji projevovat nadvláda finančně silnějších společností. Důležitým faktorem je též začleňování nevelkého českého trhu mezi rozvinuté trhy Evropy.

Pryč jsou už doby, kdy webhostingová společnost měla jediného pracovníka – majitele, technika, administrátora a operátora helpdesku v jedné osobě. Ten, kdo to dnes s hostingovými službami myslí vážně, investuje do lidí i technického vybavení. Skutečnost, že se to vyplatí, je zřejmá. Při pohledu na nejvýznamnější české webhostery najdeme mezi prvními právě takové společnosti. Specializované hostingové firmy tvoří špičku žebříčku, nejvíce virtuálních serverů hostují Globe Internet, P.E.S. consulting, Zoner software a Ignum.

Hostingové technologie

Většina hostingových společností neustále inovuje své nabídky. Pokud jde o virtuální servery, snaží se nabízet všechny moderní technologie. Na platformě Windows lze nalézt podporu ASP skriptů a nejrůznějších databází. Náročné webové aplikace využijí pravděpodobně robustní databázi MS SQL server, vývojáře zase uspokojí masivně propagovaná technologie .NET od Microsoftu. Pro příznivce Linuxu je v nabídkách skriptování PHP a databáze MySQL nebo PostgreSQL. Tato dnes už standardní nabídka webhostingu může být obohacena o nejrůznější komponenty, které tvůrcům internetových aplikací mohou ulehčit vývoj webu. Důležitou konkurenční výhodou se jeví propracovaná administrace služeb. Zákazník tak může kdykoliv sám měnit nastavení parametrů svých pronájmů. Pokud potřebuje poradit, ať už prostřednictvím emailu nebo telefonicky, měl by mít k dispozici non-stop technickou podporu.

Internetové servery by měly být také dostatečně rychlé, stabilní a zabezpečené. To samé platí i pro připojení serverů do Internetu. Někteří z předních webhosterů disponují dokonce vlastním autonomním systémem s připojením do NIX.cz v řádu gigabitů za vteřinu. Kvalitní zázemí bývá využíváno rovněž pro umístění fyzických serverů zákazníka (server-hosting) a pro pronájem vyhrazených, tzv. dedikovaných serverů. K doprovodným službám, které jsou určeny pro virtuální hosting i pro pronájem samostatných serverů, pak patří například zabezpečení firewallem, zálohování dat, monitorování běhu serverů nebo antispamový a antivirový filtr pro mail servery.

Situace na trhu


Trhu dominují specializovaní webhosteři. Vedoucí trojice pronajímatelů – Globe Internet, P.E.S. Consulting a Zoner Software – obsadila více než polovinu webhostingového trhu v České republice. Pro velké telekomunikační společnosti není pronájem webového prostoru prioritou a své pozice spíše ztrácejí. Bohužel se dá velice těžko spočítat celková velikost českého webhostingového trhu ve finančním vyjádření. Vodítkem by mohly být výsledky hospodaření jednotlivých poskytovatelů webhostingu. Ty však většina webhosterů nezveřejňuje, proto se dá pouze odhadnout velikost trhu. Ta činila v loňském roce přibližně 300 mil. korun; letos se dá očekávat mírnější růst trhu, což odpovídá procentuálnímu nárůstu kolem 20 procent.

Poněkud klidné vody českého internetového podnikání rozvířily letos nečekané akvizice. Prvním pohybem byl odchod Jakuba Ditricha z Globe Internet. Svůj 40procentní podíl prodal konkurenční firmě Zoner a.s. Odchod spoluzakladatele a bývalého společníka Globe Internet byl však jen prvním krokem. Následovala koupě majoritního podílu společnosti Globe Internet panevropským webhosterem Active ISP (dnes působí pod značkou Active 24). Spolumajitelé Globe Internet Karel Umlauf a Jan Panoch společně prodali 60 procent firmy. Krátce před prázdninami byla uzavřena dohoda mezi firmami Zoner a Active ISP o prodeji minoritního podílu firmy Globe Internet. Největší český webhoster a registrátor domén Globe Internet se tak ocitl stoprocentně v rukou nadnárodní společnosti Active ISP.

Shrnutí

Dá se očekávat, že český trh s webhostingem se bude nadále koncentrovat. Buď akvizicí menších firem některou z finančně silných hostingových společností, nebo vstupem nadnárodních webhosterů na český trh. První vlaštovkou je Active 24, která přes Českou republiku rozšiřuje své aktivity na východ. Je možné, že se Active 24 bude zajímat ještě i o další subjekty, které by mohla pohltit. Anebo budou její příklad následovat další zahraniční investoři, kteří nebudou chtít nechat trhy střední a východní Evropy ležet ladem.

Pokud se dá něco hostingovým společnostem vytknout, pak především malá informační otevřenost a transparentnost směrem k zákazníkům i odborné veřejnosti. To se týká hlavně zveřejňování finančních a ostatních kvantitativních výsledků podnikání a také přiznávání nejrůznějších nehod, výpadků serverů či nepřátelských útoků, kterým se dnešní Internet stěží vyhne.

BRAND24

Webhoster počet virtuálních serverů k 1. 10. 2004 přírůstek serverů od 1. 7. 2004 do 1. 10. 2004 počet hostovaných domén 2. úrovně k 1. 10. 2004
Globe Internet 24.000 1000 27.000
P.E.S. Consulting 22.000 1300 33.000
Zoner Software 15.400 100 18.300
Ignum 8.500 500 12.000
Český Telecom 7.500 0 6.800
CP OnLine 5.300 700 3.800
Super Hosting 4.100 100 1.800
NetHost 4.000 500 4.100
Web4U 3.600 350 3.100
Nextra 3.000 0 2.800
Czech On Line neuvádí neuvádí 5.400

Stav po 3. čtvrtletí 2004, údaje získány od hostingových firem dle nové metodiky, více na www.hormart.cz/me­todika.asp. Počty domén převzaty z CzechWeb.cz a WebHosting.info.

Hlavním kritériem při sestavování pořadí webhosterů byl celkový počet placených virtuálních serverů, který by neměl přesáhnout počet hostovaných domén druhé úrovně. U některých společností tomu tak není, důvody jsou různé. Např. Český Telecom provozuje přibližně čtyři tisíce placených serverů na doménách třetí úrovně. Stejně tak CP OnLine má téměř dva tisíce zákazníků na doménách Hyperlink.cz, Vltava2000.cz a dalších. Podobný případ je i Web4U, kteří pronajímají asi 500 serverů na doménách třetího řádu. Příště se podíváme na webhostingový trh z hlediska ceny a srovnáme si nabídky nejvýznamnějších poskytovatelů.

Jste spokojeni se svým webhostingem?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).