Hlavní navigace

Jak si vedou české televize s archivy svých pořadů na internetu?

24. 1. 2011
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Televize Nova přebarvila svůj videoarchiv na internetu a denně propaguje jeho nový název Voyo ve svém vysílání. Česká televize dnes spouští novou podobu své internetové služby iVysílání.cz. Všechny televize na světě řeší problém odklonu diváků od sledování klasické televize a stahování filmů na internetu. Podívali jsme se proto podrobněji na aktivity českých televizí na internetu, především z pohledu videa a využívání videoarchivů jejich původních pořadů.

Česká televize: iVysílání, YouTube a Stream.cz

Internetový archiv České televize je možné najít na již notoricky známé adrese www.ivysilani.cz (mimochodem, dnes ČT spouští jeho novou podobu). Ta pak zájemce přesměruje na stránku http://www.ces­katelevize.cz/i­vysilani/. Stránka má jedno hlavní menu, a poté také několik podsložek. Pro snadnou orientaci jsou zde pořady (z pochopitelných důvodů jen vlastní tvorba) řazené podle abecedy nebo žánrů a také podle data vysílání. Určitě zde nehledejte pořady jako je Hercule Poirot, True Blood, Sex and The City a tak dále. Pro čtvrtou položku, Moje iVysílání, je nutné se zaregistrovat.

Jelikož sekci iVysílání navštěvuji poměrně často, ale ještě jsem poslední možnosti nevyužil, učinil jsme tak právě za účelem tohoto článku. Registrace proběhla v neděli přibližně v 11:10 dopoledne, potvrzovací e-mail však do uzávěrky textu nedorazil. Vedle těchto čtyř položek je dále možnost si pustit živé vysílání programů České televize, které jsou ovšem opět aktivní pouze v případě, že se jedná o pořad, který je možné na internetu vysílat, tedy původní tvorbu. Prakticky nonstop je tu tak dostupná pouze stanice ČT 24. Videa jsou zde v současné době dostupná ve dvou streamech, buďto Windows Media Video 9 nebo přes Real Media. Kvalita videa je trojí – nízká, střední a televizní (tedy od cca. 115 kb/s až po 1,5 Mb/s). Co se týká reklamy, Česká televize vkládá na své webové stránky pouze self promotion.

Česká televize - iVysílání

Ukázka z archivu České televize iVysílání

Problém se špatným přehráváním pořadů

Z iVysílání si odnáším také jednu skutečnost, která může uživateli znepříjemňovat sledování. Těžko říci, zda-li byla chyba na mojí straně, nebo ne, ale archiv jsem vyzkoušel na třech různých počítačích (stolní, notebook a Macbook) a projevila se vždy. Pokud bylo vloženo do vámi vybrané položky promo video, které se přehraje před ním, samotný pořad se již nepřehrál. Bylo tedy nutné pořad spustit znovu, a pak vše již bylo v pořádku, protože reklama se již znovu nepřehrála. Je však nutné uvést, že popisovaný stav už může být minulostí, protože právě dnes startuje nová podoba iVysílání s novým typem přehrávače. V rozhovoru z minulého týdne to řekl serveru DigiZone.cz ředitel sekce Nová média Milan Fridrich. „(iVysílání, pozn. red.) je momentálně v poslední fázi testování a během týdne bude na světě,“ uvedl tehdy Fridrich. Novinkou je například to, že všechna videa jsou postupně převedena do formátu MPEG-4 a zájemci si budou moci novější „kousky“ pustit také v HD kvalitě.

ČT - kanál na YouTube

Kanál České televize na globálním videoportálu YouTube.com

Videoarchiv ČT na internetu však není jen iVysílání. Svůj kanál má veřejnoprávní televize například i na videoserveru YouTube, a to konkrétně na kanálu http://www.you­tube.com/user/Ces­kaTelevize. Využívá ho pouze jako self-promo pro upoutávky. Na YouTube je možné najít také Otázky Václava Moravce. Ty jsou však v současné době ve stavu jakési hibernace. Lákají totiž stále na parlamentní volby, které se konaly loni v květnu. Uživatelská videa s obsahem vysílání ČT ukládají na YouTube i sami diváci, a televize je v mnoha případech kvůli autorským právům maže. „Necháváme je smazávat postupně.“ Moje osobní zkušenost je však taková, že co jsem na YouTube od ČT nahrál, to z něho nezmizelo. Ve zkušebním provozu je také stránka http://www.stre­am.cz/ceskate­levize s videoarchivem vybraných pořadů ČT na internetové televizi Stream.cz od Seznamu. Od ní si ČT slibuje nalákání mladé generace k vlastní službě iVysílání.

ČT - kanál na Stream.cz

Tak vypadá úvodní strana kanálu České televize na největší české internetové televizi Stream.cz

Nova: No jo, to je Voyo

Televize Nova poměrně nedávno přesunula veškerý internetový obsah týkající se videa, tedy je-li řeč o pořadech původní tvorby, na nový portál Voyo.cz. Na DigiZone.cz jsme o něm hovořili již několikrát, takže určitou představu už si naši čtenáři jistě udělali, v dnešním článku ho ale rozhodně nemůžeme vynechat. Na Voyo přehrajete jak seriály typu Ulice, Ordinace v růžové zahradě nebo Comeback, tak i placené filmy, které vznikají ve spolupráci s různými společnostmi provozujícími online videotéky. Na obojí tvorbu už Nova láká na hlavní stránce na adrese http://voyo.no­va.cz/.

Placenou tvorbu, tedy zahraniční snímky, jsem rovnou zavrhl. Nova zde má navíc chyby v popiscích. Například u filmu Hlava v oblacích z roku 2004 uvedla, že se jedná o novinku z roku 2011. Otázkou je, zda-li to byl záměr pro diváka, který se na tomto poli příliš neorientuje, nebo opravdu pouze chyba. U internetového prohlížeče Mozilla Firefox jsem se pak dočkal také chybové hlášky: Je nám líto, ale nepodařilo se nám ověřit, zda máte zakoupenou licenci ke zhlédnutí filmu. Zkuste prosím jiný prohlížeč (Internet Explorer 7.0 a vyšší) nebo restartovat počítač. Na obranu Novy je nutné uvést, že Voyo+, tedy placená sekce, je zatím v beta verzi, tedy testovacím režimu.

TV Nova - Voyo.cz 500

Nový portál Voyo.cz patřící pod hlavičku televize Nova

Neplacená nabídka na Voyo.cz

Pro potřeby neplaceného videa jsem vyzkoušel 1915. díl nekonečného seriálu Ulice. Před jeho přehráním se chytře objeví upoutávka, ve které jste informováni, že pokud chcete vidět následující díl tohoto seriálu s předstihem, můžete navštívit placenou část Voyo+. Promo video pochopitelně nemůžete přeskočit, takže je v lepším případě možné vypnout pouze zvuk. Když se pak začne přehrávat samotný seriál, podle kvality připojení se vám zvolí buďto nižší nebo vyšší kvalita. V mém případě to vzhledem ke kabelovému připojení o rychlosti 25 Mbit/s byla pochopitelně druhá možnost. S jakým datovým tokem video sledujete, se však bohužel nedozvíte. Jednotlivé pořady jsou zde umístěny ve formátu Flash Video a jsou poměrně schované. Pokud totiž kliknete na záložku Videa, objevíte se na hlavní stránce, tedy http://voyo.no­va.cz/.

Archiv pořadů je schovaný pod položkou „Videa z pořadů“. Opět je zde abecední řazení a můžete zavzpomínat například na SuperStar z roku 2009, Českou miss ze stejného roku nebo si přehrát Kriminálku Anděl. Poměrně nelogicky pro diváka, ze strany Novy jde pak pochopitelně o opak, je zde například i MTV World Stage. Když pak na video kliknete a přehraje se vám reklama například na web tn.cz, zjistíte, že se jedná o pouhé self-promo, za kterým následuje další, které zastupuje, dejme tomu, server Krásná.cz, za kterým opět stojí Nova. Voyu by jistě slušelo, kdyby dostalo do budoucna také videa v HD kvalitě a divák si mohl vytvořit vlastní seznam tak, jako to bude možné například u iVysílání ČT. Přiznám se také, že příliš jasná mi není ani podoba loga Voyo, která snad symbolizuje rybí hlavu (?). Chce snad Nova ukázat, že je mrštnou štikou v internetových vodách? Pak by se ale měla snažit ještě víc.

Nova - archiv pořadů na Voyo.cz

Výběr z videoarchivu pořadů Novy na webu Voyo.cz

Prima bez vlastního archivu na svém webu

Pokud byste hledali on-line videoarchiv televize Prima na jejích webových stránkách, pak byste měli smůlu. Najdete zde sice stejnojmennou položku, ale při jejím zvolení se objeví okno, které je přebíráno ze serveru Stream.cz, se kterým česká komerční dvojka uzavřela smlouvu. Pokud se tedy chcete podívat do on-line archivu Primy, uděláte nejlépe, když navštívíte stránku: http://www.stre­am.cz/televize/117-tv-prima. Prima sem nechává umisťovat prozatím třináct pořadů od Autosalonu, Cest domů, Jak se staví sen přes Partii, Prostřeno a Soukromá dramata až po VIP zprávy. Hlavní zpravodajská relace ve výčtu chybí, ale na Stream.cz ji také naleznete. Nečekejte žádnou závratnou grafiku, ale pouze strohá okna, která lákají na jednotlivé pořady. Pokud chcete vstoupit do archivu jednotlivých pořadů, musíte na ten konkrétní kliknout. Stream.cz má pro všechny stanice, které využívají jeho služeb, možnost také pořady sledovat nebo si je dát kontrolovat pomocí RSS kanálu. Kvalita je na výběr ze tří streamů. Automaticky se vám pustí ten nejhorší a vy můžete pak dále zvolit střední nebo vysokou. Pokud kliknete například na archiv nového seriálu Cesty domů, objeví se vám už graficky mnohem přívětivější stránka, která navíc umožní doporučení pomocí komunitního portálu Facebook.

Prima - Stream.cz

Prima spoléhá se svým archivem na server Stream.cz

Na vlastní triko jede i Barrandov

Televize Barrandov – poslední z plnoformátových stanic a zároveň první čistě digitální kanál tohoto typu u nás – vsází stejně jako Česká televize a TV Nova na svůj vlastní videoarchiv na internetu. Zájemci ho najdou na adrese http://barran­dov.tv/video. Dobrou zprávou je fakt, že pořady jsou zde bez jakýchkoliv reklam. Řazené jsou podle abecedy a přehrávání je možné opět v třech různých kvalitách. Nenechte se ovšem mýlit ikonkami, kde jedna z nich slibuje také obraz v HD kvalitě. Zkoušel jsem přehrávat například seriál Odsouzené a rozlišení 720p nebo dokonce 1080i jsem se nedočkal. Neříkám, že obraz byl špatný, to vůbec ne, ale i pohledem běžného oka lze říci, že o HD určitě nešlo. Spíše než HD by se tak hodilo označení HQ. Dále zde zájemci najdou také možnost jednotlivé díly ohodnotit pomocí „palce“ (líbí/nelíbí) a také sdílení na komunitním portálu Facebook. Škoda jen, že tu není možné najít některé starší pořady. Nepodařilo se mi najít Talkshow Jana Saudka, Cyranův ostrov a diváci by jistě přivítali také Jak bude.

Barrandov - online archiv

On-line archiv Barrandova slibuje i HD vysílání. Ve skutečnosti je to trochu jinak…

Zpravodajská Z1 dává šanci i dalším formátům

Přímo na hlavní stránce http://www.z1tv­.cz/ je možné sledovat on-line vysílání zpravodajské televize Z1. Jsou zde distribuovány veškeré pořady včetně dokumentů. Ty není možné z důvodu vysílacích práv najít ani v historii stránky. Těžko říci, jak to tahle televize dělá, ale kvalita jejího streamu je velice slušná, a to jak například prostřednictvím družice, tak i na internetu (i když tady je obraz mírně mázlý). Jeho kvalitu není nutné nastavovat, zvolí se vám automaticky sám. A i kdybyste tuto možnost náhodou zvolit chtěli, stejně budete mít smůlu, protože tato položka zde zkrátka není. V Archivu Z1 najdete osm pořadů. Nechybí zde například Velký byznys, Téma Z1, Interview Z1 nebo Autodrive. Vzhledem k tomu, že tato zpravodajská televize s velkou orientaci na ekonomiku cílí především na intelektuály a lidi milující nové technologie, není se čemu divit, že jednotlivá videa je možná sdílet pomocí řady komunitních webů. Vedle těch běžných (Facebook, Twitter) je to i řada dalších více či méně známých či u nás vůbec nevyužívaných. Za zmínku určitě stojí také skutečnost, že si pořady můžete přehrávat například i v běžných mobilních telefonech a nemusí to být zrovna ty z kategorie chytrých. Videa televize Z1 jsou totiž umístěna na portál také ve formátu 3GP. Další možností jsou pak formáty MP3 nebo MP4. Odkazy na stránky si můžete umístit do vaší RSS čtečky.

Z1 - archiv na webu

Z1 dává divákům šanci podívat se na její pořady i na starších mobilech, těch „hloupých“

Alespoň stručně k dalším stanicím

Za zmínku stojí jistě weby také některých menších stanic, například Public TV, kterou najdeme například v terestrickém digitálním vysílání v rámci multiplexu 3. Pokud budete chtít její videoarchiv na adrese: http://www.pu­blictv.cz/cz/me­nu/3/videoarchiv/ sledovat, musíte si bohužel nainstalovat Microsoft Silverlight. Pro zajímavost, najdete zde i archiv pořadu Re-play, který se od února stěhuje na Primu Cool. Poslední vydání je však z 11. prosince. Otázkou je, jak dlouho zde však pořad vydrží a zdali si nebude Prima nárokovat jeho stažení. Další možností, kde si je možné přehrát pořady Publicu, je již několikrát zmiňovaný server Stream.cz, adresa: http://www.stre­am.cz/televize/348-public-tv. oproti samotnému webu televize je zde však pořadů méně.

BRAND24

Archiv všech pořadů má na tomto webu i hudební televize Óčko, viz: http://www.stre­am.cz/televize/347-ocko. Jde o Inbox, Filmshot, Stylissimo, Bravotv a Výtah. Pokud máte zájem o pořady starší, můžete se podívat do Archivu. To, co se nevešlo jinam, najdou diváci v Bonusech. Pokud si však chcete pustit živé vysílání, musíte na hlavní stránku televize, tedy http://ocko.id­nes.cz/. Óčko zde uvádí jako kvalitu streamu tok 600 kbit/s. Jiná na výběr bohužel zatím není.

Óčko - živé vysílání

Óčko má svůj archiv pořadů na Stream.cz, online vysílání však najdete na jejím webu

Jak sledujete pořady českých televizních stanic?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).